Önálló jogi személyiség és stratégiaalkotás

   

Májusban a MOL Liga részleges tisztújítást tartott. Két jelölt közül a liga tagjai 6:2 arányban az eddigi elnököt, Kerey Pétert választották újra újabb két évre. A tisztújítás részeként az új elnök tesz javaslatot a liga további tisztségviselőire, akikről a legközelebbi ligaülés dönt majd. A május 19-i MOL Liga-ülésen Kerey Péter bejelentette, az elnökség további két pozíciójára Radnai Károly pénzügyi szakembert és Végh István stratégiai tanácsadót jelöli. Ők hárman foglalták össze a közeljövőre vonatkozó elképzeléseiket.

A MOL Liga régi adósságát törlesztette májusi ülésén, amikor elfogadta az Alapszabályt. Eddig ugyanis a döntések jóformán úriemberek közötti megállapodásként születtek. Nem voltak a liga belső életét meghatározó, írásban lefektetett szabályok, nem voltak írásban meghatározott, világos hatáskörök, és ez a tét emelkedésével egyre kevésbé volt tartható.

Az Alapszabály elfogadásával a legfontosabb szervezeti és hatásköri kérdéseket végre írásos megállapodás rögzíti, így a legfontosabb feltételek adottakká váltak arra, hogy a szervezetszerű működés végre megvalósulhasson, kiteljesedhessen.

MOL Liga arany

Ennek keretében régóta napirenden szerepel a liga önálló jogi személyiségének megteremtése, amely a nyár folyamán minden bizonnyal megvalósul. Fontos, hogy a liga nem a szövetséggel szemben definiálja magát. Ellenkezőleg, az önálló személyiség a MJSZ egyetértésével és támogatásával jön létre. A liga és a szövetség céljai és feladatai alapvetően mások. A szövetség egy nonprofit alapon működő szervezet, amelynek célja az utánpótlás-nevelés, a válogatott, az amatőr jégkorong támogatása, a sportág általános népszerűségének növelése, a liga pedig a részt vevő csapatok érdekképviselete, amelynek a célja, hogy működésével segítse a részt vevők számára a minél sikeresebb szereplés, minél nagyobb bevétel megszerzését.

Azt gondoljuk, hogy rengeteg olyan lehetőség van a profi jégkorongban, amit nem, vagy csak alig aknáztunk ki a humán erőforrások szűkössége miatt. Az önálló jogi személyiség megteremtésével lehetőségünk nyílik arra, hogy a szövetség és a liga is energiáit a saját feladataira koncentrálja és így működjenek együtt a közös célokért.

A nyár másik nagyon fontos feladata a csapatokkal együtt megalkotni a liga következő öt évadra szóló stratégiáját. Ennek végrehajtása lesz az egyik legfontosabb célunk.

Az elmúlt évek során a liga népszerűsége folyamatosan növekedett, tavaly 23%-kal, idén 18%-kal sikerült növelni a nézőszámot, és aki figyelemmel kísérte a legutóbbi kiírást, az szerintünk olyan színvonalat tapasztalhatott, amilyenről néhány  éve még csak álmodtunk. Az utolsó pillanatokig nyílt volt a playoffhelyek sorsa és a rájátszás is bővelkedett a drámai pillanatokban.

Folytatva a megkezdett utat, a liga elsődleges célja továbbra is az lesz, hogy a közönség számára minél jobb szórakozást nyújtson. Emellett azonban egyre fontosabbá válik az is, hogy a ligából, mint termékből a csapatok a lehetőségeket kihasználva egyre nagyobb bevételre tegyenek szert. Ez alapvető fontosságú, hiszen a nézők kegyeiért való versengés mindenkinek értéket teremt. Az egyik oldalon áll a néző a pénztárcájával, a másik oldalon pedig a csapat, aki arra szeretné motiválni a nézőt, hogy minél többet szánjon rá annak tartalmából. Ha a néző ezt szívesen teszi és jól szórakozik, akkor vissza fog jönni és mindenki boldog lesz.

Hiszünk benne, hogy a liga hatékonyan tudja majd segíteni a csapatokat abban, hogy olyan szolgáltatásokat tudjanak nyújtani, amelyek növelik a Liga és a jégkorong vonzerejét. A legfontosabb feladat ezen a téren az, hogy javítsunk a jelenlegi marketingtevékenységen. Keményen dolgozunk azon, hogy ősztől elindulhasson a liga önálló, többnyelvű honlapja, és minél hamarabb hozzáférhetőek legyenek a MOL Ligára, mint brandre építő emléktárgyak, ruhadarabok is. Rengeteg ötletünk van ezen a téren.

A liga presztízse, a mérkőzések színvonala a csapatok számára a legfontosabb eredmény, ami annak a záloga, hogy kemény munkával közösen előrébb tudjunk jutni. Időt és pénzt nem kímélve komoly erőfeszítések révén érték el a csapatok azt a szintet, hogy a MOL Liga-tagság mára célként szerepel több hazai és külföldi csapat előtt. Ez nagyon örömteli dolog, mindazonáltal nem kis fejfájást okoz.

Mol Liga kupa

Nagy a közvélemény nyomása annak érdekében, hogy minél több csapat játsszon a MOL Ligában, és valóban, a több csapat nagyobb változatosságot ad, több játékos kap lehetőséget a bizonyításra. Ez azonban az éremnek csupán az egyik oldala. A liga tagjai felépítettek valamit, és ebből fakadóan óvatosabbak a bővítéssel kapcsolatban. Alapvetően olyan csapatokra van szükség a ligában, akik hozzá tudnak tenni ahhoz, hogy a liga termékként erősebb legyen, fontos, hogy az új belépő által növekedjen a liga összértéke. Határozottan ilyen új tag volt az Érsekújvár, és hiszünk benne, hogy a Debrecen is ilyen lesz.

A jelentkezést fontolgató csapatoknak elsősorban azt kell megfogalmazniuk, hogy ők mivel tudnának hozzájárulni a közöshöz. Milyen játékosállománnyal vágnak neki a sorozatnak, mekkora közönséget tudnak bevonzani. Aligha tölti el lelkesedéssel a tagokat, ha olyan csapat ajánlkozik, akinek az otthoni és idegenbeli meccseire a ligához mérten kevés néző lesz kíváncsi, és a tabellán is nagyon alul végeznek. A liga számára azok a csapatok a vonzók, akik meg tudják győzni a tagokat, hogy éles meccseket tudnak játszani, amelyekre jól fogynak majd a jegyek.

Szeretnénk azzal segíteni a csatlakozni szándékozó csapatok dolgát, hogy a közeljövőben kidolgozunk egy olyan szempontrendszert, ami leírja a liga elvárásait, preferenciáit egy új belépővel szemben.

Amennyiben egy csapat jelzi a liga számára a csatlakozási szándékát, akkor rendszeres konzultáció formájában közösen át tudjuk tekinteni, hogy mik azok a pontok, ahol erősödnie kell ahhoz, hogy a felvételre esélyes legyen, és ha igényt tart rá, tanácsokat is adhatunk azzal kapcsolatban, hogy mi volna a teendő. Nem titkoljuk, néhány év sikeres OB II.-es és kupaszereplés, valamint a konzultációban való részvétel nagyon jó üzenet arra nézve, hogy egy pályázóval komolyan számolni kell. Természetesen a konzultáció és az elvárások teljesítése csak egy része a folyamatnak, a végső döntést minden esetben a liga tagjai, azaz a már a MOL Ligában versenyző csapatok hozzák meg, nyilvánvalóan azt is mérlegelve, hogy az ő számukra mit hoz az új belépő.

Nagyot álmodunk, sok feladat áll előttünk, de reméljük, lesznek segítőink. Rengeteg olyan jégkorongrajongó nézi a meccseket, olvassa a Jégkorongblogot, aki hajlandó lenne némi társadalmi munkára. Régi tervünket szeretnénk újra napirendre tűzni, mégpedig azt, hogy kiépítsük a holdudvarunkat, megtaláljuk azokat az önkéntes szakértőket (hiszen mindenki ért valamihez), akik szabadidejük kisebb-nagyobb részét feláldozva segíthetnek nekünk a közös célok elérésében. A közeljövőben felhívást teszünk közzé, és egy online felületet hozunk létre, ahol mindenki regisztrálhatja magát az adatbázisba, megadhatja, mihez ért, miben tudna segíteni. Mi pedig megígérjük, hogy akit lehet, megkeresünk, és egyeztetünk vele, miben kérjük a segítségét. Tennivaló lesz bőven.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum