A legjobb játszik a második legjobbal

 

A statisztikák alapján legalábbis úgy tűnik, hogy bár az oroszok a torna eddigi legjobb csapata, a svédek viszont a második legjobb mutatókkal rendelkeznek. Az elődöntő egyik mérkőzését e két csapat vívja szombat délután háromnegyed kettőkor.

A negyeddöntőben az oroszok a vb meglepetés-csapatával, a franciákkal játszottak, akiknek a torna utolsó mérkőzésén nem sikerült meglepetést okozni. Az eredmény tulajdonképpen elfogadható, hiszen egy bombaformában játszó orosz válogatottól harmadonként egy gólt kapni, nem vészes, de játékban sokkal nagyobb volt a különbség. Oroszország nem nagyon izzadt meg a legjobb négybe kerülésért. Nem úgy a svédek, akik bár a vezetést megszerezték, egy hihetetlen feltámadást produkáló Fehéroroszországgal szemben hátrányba kerültek és csak a legvégén sikerült a győztes gólt megszerezni. A meccs hőse a Nashville hátvédje, a 24. születésnapját éppen pénteken ünneplő Mattias Ekholm volt, aki az első gólnál asszisztot jegyzett, majd az utolsó harmadban, döntetlen állásnál csak büntetőt érően tudta Alekszej Kaluzsnijt megakadályozni a gólszerzésben. Csapattársa, a kapus Nilsson azonban kisegítette a bajban, hárította a büntetőt. Ezt követően kevesebb, mint egy perc kellett a felpaprikázott svédnek, hogy egy kaput megkerülő gyönyörű góllal eldöntse a mérkőzést.

RUSSWE Malkin

Malkin érkezésével át kellett variálni picit a sorokat. Az első sorból Tyihonov lekerült a másodikba Malkin és Kuljomin mellé, míg Ovecskin és Plotnyikov megkapta Sipacsovot harmadik csatárnak. Malkin elmondás szerint mindez remekül működik: “Ma már sokkal jobban éreztem magam, volt időm az átállásra. Korábban sokat játszottunk együtt Kuljominnal, így kiválóan megértjük egymást. Nagyon jól érzem magam Koljával és Tyihonovval egy sorban. Fontos győzelem volt a franciák elleni, de tudunk ennél jobban is játszani, tudunk ennél hatékonyabbak is lenni.” Nehéz lenne Malkinnal vitatkozni, hiszen az oroszok a torna eddigi nyolc mérkőzését rendes játékidőben nyerték, 34 gólt lőttek és mindössze hetet kaptak. Jelen pillanatban nehéz elképzelni, hogy ki és hogyan fogja megállítani őket, de ezt elég is, ha Par Marts, a svédek szövetségi kapitánya tudja, márpedig kevés nála tapasztaltabb edző van, a legjobb négy között pedig egy sem.

Másrészt ki más állíthatná meg a torna legjobb statisztikáit produkáló csapatát, mint a torna második legjobb statisztikáit produkáló csapata? Márpedig szombaton ez lesz a helyzet, hiszen a svédek a legtöbb fontos mutatóban éppen az oroszok mögött a másodikak, az emberelőnyök kihasználásában meg is előzik őket. Így az elődöntő kora délutáni mérkőzésén a világbajnokság legjobb emberelőnyös játék néz majd farkasszemet az emberhátrányban legjobban védekező csapattal. Az oroszok eddig 34 alkalommal kerültek hátrányba, amiből mindössze két gólt kaptak (94,12%). A svédek szintén két hátrányban kapott gólnál tartanak, de nekik ?csak? 31 alkalom (93,55%) kellett ehhez. Mindkét szám fantasztikus, messze megelőzik bármelyik másik csapatot. A finneknél például, akik jobbak ebben, mint a csehek, ez a mutató 84,85%. A svédek emberelőnyös hatékonysága közel 30%, az oroszoké nem éri el a 24%-ot. Az is igaz ugyanakkor, hogy ezt az oroszok azzal kompenzálták eddig, hogy sokkal több alkalommal késztették szabálytalanságra az ellenfelet, így az emberelőnyös gólok számában a különbség mindössze egy. Mindkét csapat kapusai fantasztikus formában védenek, hiszen Oroszország az első, Svédország a második, a különbség azonban jelentős. Az orosz kapusok átlagos teljesítménye 96,5%, míg a svédeké 93%. Ez a meccsenként átlagosan kapott gólok számában is megmutatkozik, hiszen Oroszország 0,6 góllal kapott eddig kevesebb gólt egy meccs alatt, mint elődöntőbeli ellenfele. A legnagyobb a lövések hatékonyságában van. Oroszországnak az eddig nyolc mérkőzésen 256 kaput eltaláló lövése volt, ami kilenccel kevesebb, mint a svédeknek. Ebből a kevesebb lövésből értek el tízzel több gólt, mint ellenfelük. Ez az egy mutató, amiben a svédek az egész mezőnyt tekintetbe véve is sereghajtók, mindössze 12. helyen állnak. Az is igaz ugyanakkor, hogy a negyeddöntőre ebben fejlődtek a legtöbbet a skandinávok, hiszen 25 lövésből három gólt szereztek, ami már nagyon közel van az oroszok mutatójához.

Mindent összevetve nagyon izgalmas mérkőzésre van kilátás, az eddig látottak alapján minden csapat nagyon messze van attól, ahol Oroszország jelenleg tart. A svédek mellett szól, hogy egy meccsen bármi megtörténhet, illetve hogy a legtöbb mutatóban ők is felveszik a versenyt az oroszokkal (vagy ők veszik fel leginkább), valamint hogy a statisztikák szerint képesek megújulni, fejlődni a torna alatt is. Igaz, Malkin is hasonlót ígért az oroszok részéről.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum