Komoly költségvetéssel jönne a Galati

 

A romániai CSM Dunarea Galati hétfőn felvételt nyerhet a MOL Ligába, a klubok a kora délutáni ligaülésen szavaznak a román klub sorsáról. Ionel Corciova elnök bemutatja a klubot.

A Debrecennel együtt jelenleg nyolc teljes jogú tagja van a MOL Ligának, ők szavazhatnak a bővítés kérdéséről. Amennyiben többségében pozitívan bírálják el a kérelmet, a következő szezonban sűrűn találkozunk majd a galaci hokisokkal. De kik ők valójában? Utánajártunk, ki szeretne kilencedik csapatként a MOL Ligában indulni.

Maga Galac, helyi nevén Galati Románia tíz legnagyobb városának egyike, 300 000 lakossal. A moldáv-román-ukrán határnál, a Duna partján elhelyezkedő városnak két szabványméretű jégpályája van, illetve egy kisebb méretű a helyi lakosok számára. Az a jégcsarnok, amelyben a MOL Liga-meccseket rendeznék, Románia legnagyobb pályája, összesen 4200 néző befogadására alkalmas.

A Dunarea Galati Jégkorong Klub nagy történelemmel rendelkezik, 1932-ben alapították. “Csapatként a legnagyobb sikerünk az 1988-as román kupa megnyerése volt, de meg kell említenem, hogy rengeteg ismert román jégkorongozó lett nálunk juniorbajnok, sokan pedig tőlünk mentek Bukarestbe, ahol felnőtt bajnokságot nyertek. Még ma is sok galaci játszik a Steauában, például a legtehetségesebb juniorjátékosunk, Ioan Timaru” ? ismertette a csapat történetét az elnök, Ionel Corciova.

Az idők során játékosokat (pl. Radu, Burada, Andrei, Chirita, Geru, Timaru, Pascaru) és edzőket is (pl. Tiron, Ciubotaru, Rusu, Gheorghiu és sokan mások) adott a román válogatottnak a klub. A város jelenlegi hoki csapata, a Dunarea Galati Gladiators összesen 130 játékost tud az egyesületben, akikkel hat edző foglalkozik.

Természetesen egy MOL Liga-csatlakozás előtt megkerülhetetlenek a pénzügyekkel kapcsolatos kérdések, amelyekre a Galati elnöke meglepően nyíltan válaszolt a Jégkorongblognak. “Sokan kérdezik tőlünk, hogy mekkora a büdzsénk, nem szeretnénk titkolózni. Ebben a szezonban 400 000 euróval (azaz körülbelül 120 millió forinttal) tervezünk a MOL Ligában, amelynek 70%-a már biztosan adott, a maradék 30% pedig a városházától érkezik majd, amint pozitívan dönt a liga a csatlakozásunkról. Ezen felül számolunk még bevételekkel a szponzoroktól, a hirdetőktől, jegyeladásokból és televíziós jogdíjakból is.”

Galac

A MOL Liga töretlenül fejlődik az elmúlt években, így egy új csatlakozónál mindig kérdéses annak versenyképessége, a megfelelő szakmai munka, valamint hogy van-e három csapatra való megfelelő tudású romániai játékos. Ez a kérdés most nyitott marad, hiszen konkrétumokkal még nem tudnak szolgálni a galaciak, persze amíg nincs döntés a csatlakozásról, nehéz minőségi játékosokkal megállapodni. “Előrehaladott tárgyalásaink vannak olyan játékosokkal, akik biztosan jó benyomást tesznek majd a ligára, de még mindig keresünk megfelelő embereket. A csapatban ugyanakkor lehetőséget szeretnénk adni a junior korú játékosainknak is, nekik is szükségük van a fejlődésre, motivációra. Rengeteg román játékos van, aki arról álmodozik, hogy a MOL Ligában játsszon, mi legalább az esélyt meg szeretnénk adni nekik. A szezon végén pedig majd a többi klub megmondja, hogy jók voltak-e, vagy sem, ki játszik megfelelő szinten. Ebben van kockázat, persze, de meg kell adnunk a lehetőséget. A szakmai munkát finn vagy svéd vezetőedzőre bízzuk, akit román segédedzővel támogatunk meg. De van stratégiánk a menedzsment, marketing és kommunikáció területére is.”

A történelem, a pénzügyi és szakmai háttér áttekintése után kicsit romantikusabb vizekre is eveztünk. Megkérdeztük, miért akar a Galati éppen a MOL Ligában játszani, mik a céljai és miért lenne jó a ligatagoknak és a közönségnek, ha csatlakoznának?

“Jó hokit akarunk játszani, és meg akarjuk tölteni az arénánkat a MOL Liga meccseivel! Eldöntöttük, hogy magas színvonalú, nemzetközi bajnokságban akarunk indulni, elhozni egy nagy versenyt a városunkba, a játékosainknak és a szurkolóinknak, és hisszük, hogy ez a liga a legalkalmasabb erre. Tudjuk, hogy a magyarok szeretik a versenyt, és egy új csapat csak növeli ezt. Egy jó új csapattal a tagjai között kétség kívül erősebb lesz ez a bajnokság.”

Ionel Corciova és csapata nagyon hisz benne, hogy a MOL Ligát el tudja vinni Galacba. Hétfőn ott lesznek a budapesti ligaülésen, akkor kiderül, hogy a csapatok is akarnak-e menni.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum