USA?Lettország a nap csúcsmeccse

   

Az elit vb B csoportjában második és harmadik helyezett csapat egyaránt hat pontot szerzett eddig, de a nap végére változnia kell a helyzetnek, a győztes nagy lépést tesz a negyeddöntő felé.

Az A csoport délutáni mérkőzésén Kanada játszik Dániával. Kanada egy pont hátránnyal második a csoportjában, a franciáktól elszenvedett vereség után magabiztosan nyert Szlovákia ellen és egy szoros küzdelemben Csehország ellen is. A papírforma alapján Dánia sem jelenthet gondot, de az olimpia évében rendezett világbajnokságon a papírforma is hajlamosabb borulni. A megfiatalított csapatban egyelőre egy veteránnak megy a legjobban, a 33 éves Joel Ward, a Washington csatára három góllal és egy assziszttal vezeti a házi kanadai táblázatot. A dánok eddig kikaptak az esélyes csapatoktól, Norvégiát sikerült ugyan megszorítani, de Svédországtól sima 3-0-s vereséget szenvedtek. Ugyanakkor ők is különösebb nehézség nélkül győzték le Olaszországot, ami még bent maradást is jelenthet a számukra.

USALAT

Ezzel párhuzamosan a B csoportban a második helyezett USA fogadja a pontazonosság mellett harmadik Lettországot, a győzelem tehát ezen a meccsen negyeddöntőt érhet. A csoport kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy mindkét csapatnak mindössze 10:9-es a gólaránya. A lettek legeredményesebb játékosa a Szalavat Julajev 25 éves hátvédje, Arturs Kulda, aki három gólnál tart. Érdekes módon az amerikaiaknál is egy hátvéd vezeti a góllövőlistát, a húszéves Jacob Trouba, aki a Winnipeg játékosa és két gólt szerzett. A góllövés mellett azonban kevesebb figyelem jut a védekezésre, hiszen Trouba mínusz háromnál jár, Kulda +/- mutatója pedig éppen nullán áll. További hasonlóság, hogy az eddig mutatott játék alapján szinte lehetetlen megjósolni az esélyeket. A lettek a torna egyik meglepetéseként legyőzték Finnországot, majd kikaptak Németországtól, végül szoros meccsen nyertek Kazahsztán ellen is. Az USA még hektikusabb formát mutat: 6-1-re nyertek a fehéroroszok ellen és 6-1-re kaptak ki Oroszországtól, a kettő között pedig éppen csak megverték a gyengélkedő Svájcot, jelentős játékvezetői bakik segítségével.

Az esti mérkőzésen Finnország játszik Fehéroroszországgal. A finnek az NHL-ből erősítettek, a rookie-szezonját Minnesotában töltő támadó, Erik Haula csatlakozik a csapathoz. Szükség is van a támadópotenciál erősítésére, hiszen a finnek két vereséggel kezdtek Lettország és Oroszország ellen, nagy kérdés, hogy a németek 4-0-s legyőzésével sikerült-e valóban új pályára állítani a csapatot. A fehéroroszok jelenleg az USA-hoz és Lettországhoz hasonlóan hat ponttal rendelkeznek, rosszabb gólkülönbségük miatt negyedikek. Egy esetleges győzelem hatalmas lépést jelenthetne a negyeddöntő felé vezető úton, ahol 2009-ben, Svájcban jártak legutóbb. Glen Hanlon utoljára abban az évben volt a válogatott vezetőedzője. Hanlon, aki Szlovákia élén már átélt egy hatalmas buktát rendező országként 2011-ben, egy interjúban elmondta, hogy a világbajnokságon az az egyik legnehezebb feladat, hogy a felkészülés során ülni kell és várni, hogy legjobb játékosai kikapjanak a klubjukban és csatlakozni tudjanak a kerethez. Idén minden feltétel adott a jó szerepléshez, hiszen itt vannak a Kosztyicin testvérek, Kaluzsnij és Grabovszkij is.

A másik esti mérkőzésen a szép csendben menetelő Svédország játszik a világbajnokság talán leghektikusabb formát mutató válogatottjával, Franciaországgal. A gallok már legyőzték Kanadát és Szlovákiát, viszont kikaptak a csoport leggyengébbjétől, Olaszországtól. A Szlovákia ellen két gólt is szerző hátvéd, Baptiste Amar a szenzációs sikerek kapcsán elmondta, hogy a válogatott vezetőedzőjeként tizedik szezonját taposó Dave Henderson tudatos taktikájának eredménye ez. Korábban egyértelműen a bent maradás volt az elsődleges cél, ami azt is jelentette, hogy elsősorban a velük közel azonos szinten álló csapatok elleni meccsekre koncentráltak. Ebben tavaly történt elmozdulás, amikor a szövetségi kapitány új koncepcióval vágott neki a vb-nek és sikerült elhitetni játékosaival, hogy a legnagyobbak ellen is lehet keresnivalójuk. Azóta verték meg Oroszországot, Kanadát és Szlovákiát. Svédország ellen azonban nem sok esélyük lehet. Az igazán nagy neveket nélkülöző címvédő nem látványos gólkülönbségekkel, de eddig minden meccsét megnyerte, egyedül a csehek ellen kényszerült büntetőlövésekre. A csapat sikerének kulcsát az első sor jelenti. A két év alatt második svéd bajnoki címet szerző Skelleftea csatárai, Joakim Lindström és Oscar Möller közé betették ugyanis a Calgary centerét, Mikael Backlundot, ami kiválóan működik, hiszen ez a sor egymaga 13 pontot termelt az eddigi három mérkőzésen.

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum