Sziget Aréna

 

Szigetszentmiklóson épülhet az ország legjobb jégcsarnoka, amely környezetbe illő, közösségi igényeket kiszolgáló, költséghatékony, energiatakarékosan üzemelő, egyedi megoldásokkal teli. Részletesen bemutatjuk a terveket.

Az új jégcsarnok építése érdekében komoly összefogás jött létre. Szigetszentmiklós önkormányzata, a Szigeti Bikák SE, egy tervezésben és az üzemeltetésben kitűnő referenciákkal rendelkező hazai kft., valamint a piacvezető osztrák jégtechnikai cég, az AST állt össze, és a felek egyéb szereplőket is bevontak a projektbe. További szokatlan megoldás, hogy az energiahatékonysági célok eléréshez aktív épületfelügyeleti rendszert terveznek, melynek beállítását és finomhangolását az üzemeltetés során is végigkísérik.

A 900 millió forintos beruházás önrészét az önkormányzat, az AST és a Szigeti Bikák állja, az önkormányzat egyhektáros területet vásárol és bocsát a jégcsarnoképítéshez a Szigeti Bikák rendelkezésére. Ha minden rendben lesz, 2015 második félévében megnyílhat egy 1500 fős modern hokipálya Budapest déli határában.

A Szigeti Bikák SE 1996 óta aktív jégkorongklub. Fennállása óta hazai pályának mondhatta többek között a Kis-Duna jegét, jelenleg pedig a Millenárist, a Tüskesátort és pesterzsébeti jégcsarnokot. Az egyesület 2013 januárjában a régióban felmérte a sportolás iránti igényeket, és a hiánycikknek számító jégpálya építését és az utánpótlás-nevelést tűzte ki céljául.

Szigetszentmiklós járásközpont, a járásban és a 15 km-en belüli környezetében több mint 150 ezer ember lakik. A kedvező lakókörnyezet miatt a demográfiai összetétel a kisgyermekes, fiatal családok dominanciáját mutatja. Ezt igazolja az a tény is, hogy nem csak Szigetszentmiklós épít új iskolát, de a környező települések is mind iskola- és óvodaépítésben vannak.

2013. január 30-án beindult az egyesület utánpótlás-nevelése. Jelenleg mintegy 50 igazolt játékossal foglalkoznak az edzők, folyamatosan bővül a létszám. A cél 200 igazolt játékos, akiknek Szigetszentmiklóson jégcsarnok épülne. Az első mini- és szupermini tornák szervezésén túl is vannak, a szigetszentmiklósi Kéktó-jégpályát novemberben állították fel, ez a kis méretű mobilpálya adott otthont az eseményeknek.

Ahogy írtuk, a város a csarnok építéséhez földterületet biztosít, a már megépült Városi Sportcsarnok, a 200 fős óvoda, valamint a jelenleg épülő 750 fős iskola közvetlen közelében. A testület mindezt már 2013-ban elhatározta, és múlt héten, március 26-án már a költségvetést is hozzárendelte, amiből a területet megveszi.

Ennél jobb környezetet álmodni sem lehet egy jégkorongos bázis felépítéséhez. A közel ezerfős helyi gyermekközösség mellett a környező nagy településeken ? Szigethalom, Halásztelek, Tököl, Dunaharaszti ? további 8000 általános iskolás korú él. Ráadásul a terület az M0-ás autópályától nagyjából 5 percre fekszik, tehát a közlekedés, a megközelíthetőség is kiváló.

A Bikák tavaly április végén először pályáztak az MJSZ-nél a TAO-ra. Az elnyert 5 millió forintot 90% százalékban szigetszentmiklósi cégektől kapták meg. “Az egyesületünknél sportoló, mintegy 70-80 gyermek a Szigetszentmiklós és a 15 kilométeren belüli városok-települések jégkorong-utánpótlás fontos bázisát jelentik ? mondta a Jégkorongblognak Szél-Molnár Gábor, a Szigeti Bikák koordinátora. ? Ez a bázis rohamosan nő, és nőni fog a jégpálya megvalósításával. Az eddigi toborzási tapasztalatok alapján 150-200 közötti azoknak az 5 és 10 év közötti gyerekeknek a száma, akik azonnal jégre lépnének, ha a jégpálya helyben, azaz Szigetszentmiklóson lenne.

Óvodásoknak, iskolásoknak szervezett délelőtti oktatással kívánjuk utánpótláscsapatunkat tovább bővíteni. Különös figyelmet fordítunk a korcsolyaoktatás minőségére. Jelenleg egy B licenszes edzőnk és két LTP-asszisztens oktatónk van, következő évadtól pedig legalább 4 oktatót szeretnénk alkalmazni, tekintettel a várható nagy létszámú nagycsoportos óvodás és az 1-2. osztályos kisiskolás jelentkezésére.”

A Szigeti Bikák folyamatosan csatlakozik az országos versenyrendszerekhez, a következő szezonban az U8 és az U10 mellett már U12-es korosztályban is ott lehetnek, a VUB-ban tervezik az indulást.

A hokiklub vezetői az AddVal Kft.-ben és e cég divíziómenedzserében, Jilling Ákosban találták meg a jégcsarnoképítéshez szükséges stratégia partnert. Ezen mérnökiroda tervezéssel, kivitelezéssel és üzemeltetéssel foglalkozik, széleskörű referenciával. A közös gondolkodás során az AddVal nem a spanyolviasz feltalálására törekedett. Számos nemzetközi példát és tervet végignézve, helyszíni tájékozódások alapján kristályosodott ki a Sziget Aréna terve, egy olyan jégcsarnoké, amely egy átlag osztrák jégcsarnok energiafelhasználásához képest 40%-kal hatékonyabban üzemel. A legmodernebb és a legköltséghatékonyabb megoldásokat építették be a tervekbe. A cikkünkben bemutatott terveket az AddVal Kft. készítette Gyura Zoltán építész tervező vezetésével, a belsőépítészeti tervek pedig a PlusDesign Studió Kft. belsőépítésze, Fejes Gergő munkái.

A tervezési szempontokról a munkaanyag bőséges tájékoztatást ad: “A helyszín adottságából és a kisvárosias környezetből adódóan a barátságos, szerethető építészeti megoldásokat preferáltuk, ezért a csarnok környezetét ligetes, fás, dombos környezetben képzeljük el, ahová jó kimenni és ahol körbe lehet sétálni.” Az épületet az egész család számára vonzóvá kívánják tenni, ezért számos közösségi funkció kap benne helyet. “Világos, alapvetően természetes fényt befogadó épületet és pályafelületet tervezünk.”

A jégcsarnok legizgalmasabb része az Energiatakarékos üzemeltetés, egyedi megoldások című fejezetben olvasható:

“A hatékony energiafelhasználás és ezáltal a költséghatékony üzemeltetés szempontjait különösen fontosan kezeljük a tervezés során. A projekttel egy mintaértékű energiahatékony csarnokot kívánunk megvalósítani. A tervezés során külföldi tapasztalatokat és jó, bevált példákat is használunk, illetve alapvetően az ArenaHalls GmbH és az AST Eis- u. Solartechnik GmbH osztrák szakcégek tudásbázisát kívánjuk alkalmazni, melyek a radentheini (Karintia, Ausztria) gyakorlópályáját is építették, ami egyedülállóan költséghatékony műszaki megoldásokat alkalmaz és sikeresen működik mintegy 8 éve.

Jégpálya, AST-technológia. A jégfelület hűtését egy speciálisan és kifejezetten erre a célra kifejlesztet műanyagcsöves EPDM-technológiával valósítjuk meg (ami már a budapesti jégkorcsolya Európa-bajnokságon is bizonyított). Ez a jégtechnológia a hűtési csöveket nem a jégpálya betonfelületébe, hanem közvetlenül a jégbe helyezi el, ezáltal a hagyományos technológiákhoz képest 25%-kal energiahatékonyabb.

Intelligens aktív vezérlés. A csarnok és a jégfelület hűtési igényét aktívan BMS (Building Management System) vezérli. A rendszer folyamatosan hőmérsékletet mér a szükséges helyeken, és az adatok felhasználásával vezérli a hűtőgépeket és a szellőzést.

Speciális légtechnikai rendszer. A jégfelület felett egy hideg levegő felhőt alakítunk ki, a belmagasságból adódó hőmérséklet-különbség miatti légáramokat minimalizáljuk és speciális, nagy keresztmetszetű ponyvabefúvókat és elszívókat helyezünk el a hagyományos anemosztátok helyett.

Hulladékhő-hasznosítás. A hűtőgépek által termelt hulladékhőt, ami egyébként a szabadba veszne, hőcserélőn keresztül megfogjuk.

Low-E Thermo membrán tető. A (pl. Duraskin) tetőborítást innovatív és speciális rétegekből épített fényáteresztő, dupla rétegű membránból tervezzük. A két réteg között lévő levegő hőszigetelésként viselkedik. Ezen tető előnye, hogy a fényt átereszti, ezáltal egy világos teret kapunk, így a mesterséges világítás jelentős része megtakarítható, a napsugárzás melegét pedig jelentős részben visszaveri, ezáltal a csarnok nem melegszik fel. A membrán belső felülete a jégfelület hideg sugárzását veri vissza, és ezáltal segít a hűtési igény csökkentésében. Vízálló, valamint a hó lecsúszik rajta. A membrán az elmúlt évtizedben számos épület, stadion építésénél került alkalmazásra, 20 év garanciával rendelkezik.”

A létesítményben 8 öltöző áll majd a csapatok és 1 a játékvezetők rendelkezésére, így sokcsapatos nemzetközi tornák lebonyolítására is alkalmas lesz. Iskolai időben, hétköznap 8 és 15 óra között az önkormányzat vásárol jégidőt az óvodás és iskolai korcsolyaoktatás céljából.

A Szigeti Aréna építésére vonatkozó terveket az idei TAO-határidőig benyújtják az MJSZ-hez, előtte részletesen ismertetik az anyagot a szövetség illetékes munkatársaival. A tervezett beruházás engedélyeztetése nagyjából egy év, a teljes kivitelezés az első kapavágástól az átadásig pozitív elbírálás esetén 2015 végére valósul meg.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum