Sziget Aréna

 

Szigetszentmiklóson épülhet az ország legjobb jégcsarnoka, amely környezetbe illő, közösségi igényeket kiszolgáló, költséghatékony, energiatakarékosan üzemelő, egyedi megoldásokkal teli. Részletesen bemutatjuk a terveket.

Az új jégcsarnok építése érdekében komoly összefogás jött létre. Szigetszentmiklós önkormányzata, a Szigeti Bikák SE, egy tervezésben és az üzemeltetésben kitűnő referenciákkal rendelkező hazai kft., valamint a piacvezető osztrák jégtechnikai cég, az AST állt össze, és a felek egyéb szereplőket is bevontak a projektbe. További szokatlan megoldás, hogy az energiahatékonysági célok eléréshez aktív épületfelügyeleti rendszert terveznek, melynek beállítását és finomhangolását az üzemeltetés során is végigkísérik.

A 900 millió forintos beruházás önrészét az önkormányzat, az AST és a Szigeti Bikák állja, az önkormányzat egyhektáros területet vásárol és bocsát a jégcsarnoképítéshez a Szigeti Bikák rendelkezésére. Ha minden rendben lesz, 2015 második félévében megnyílhat egy 1500 fős modern hokipálya Budapest déli határában.

A Szigeti Bikák SE 1996 óta aktív jégkorongklub. Fennállása óta hazai pályának mondhatta többek között a Kis-Duna jegét, jelenleg pedig a Millenárist, a Tüskesátort és pesterzsébeti jégcsarnokot. Az egyesület 2013 januárjában a régióban felmérte a sportolás iránti igényeket, és a hiánycikknek számító jégpálya építését és az utánpótlás-nevelést tűzte ki céljául.

Szigetszentmiklós járásközpont, a járásban és a 15 km-en belüli környezetében több mint 150 ezer ember lakik. A kedvező lakókörnyezet miatt a demográfiai összetétel a kisgyermekes, fiatal családok dominanciáját mutatja. Ezt igazolja az a tény is, hogy nem csak Szigetszentmiklós épít új iskolát, de a környező települések is mind iskola- és óvodaépítésben vannak.

2013. január 30-án beindult az egyesület utánpótlás-nevelése. Jelenleg mintegy 50 igazolt játékossal foglalkoznak az edzők, folyamatosan bővül a létszám. A cél 200 igazolt játékos, akiknek Szigetszentmiklóson jégcsarnok épülne. Az első mini- és szupermini tornák szervezésén túl is vannak, a szigetszentmiklósi Kéktó-jégpályát novemberben állították fel, ez a kis méretű mobilpálya adott otthont az eseményeknek.

Ahogy írtuk, a város a csarnok építéséhez földterületet biztosít, a már megépült Városi Sportcsarnok, a 200 fős óvoda, valamint a jelenleg épülő 750 fős iskola közvetlen közelében. A testület mindezt már 2013-ban elhatározta, és múlt héten, március 26-án már a költségvetést is hozzárendelte, amiből a területet megveszi.

Ennél jobb környezetet álmodni sem lehet egy jégkorongos bázis felépítéséhez. A közel ezerfős helyi gyermekközösség mellett a környező nagy településeken – Szigethalom, Halásztelek, Tököl, Dunaharaszti – további 8000 általános iskolás korú él. Ráadásul a terület az M0-ás autópályától nagyjából 5 percre fekszik, tehát a közlekedés, a megközelíthetőség is kiváló.

A Bikák tavaly április végén először pályáztak az MJSZ-nél a TAO-ra. Az elnyert 5 millió forintot 90% százalékban szigetszentmiklósi cégektől kapták meg. “Az egyesületünknél sportoló, mintegy 70-80 gyermek a Szigetszentmiklós és a 15 kilométeren belüli városok-települések jégkorong-utánpótlás fontos bázisát jelentik – mondta a Jégkorongblognak Szél-Molnár Gábor, a Szigeti Bikák koordinátora. – Ez a bázis rohamosan nő, és nőni fog a jégpálya megvalósításával. Az eddigi toborzási tapasztalatok alapján 150-200 közötti azoknak az 5 és 10 év közötti gyerekeknek a száma, akik azonnal jégre lépnének, ha a jégpálya helyben, azaz Szigetszentmiklóson lenne.

Óvodásoknak, iskolásoknak szervezett délelőtti oktatással kívánjuk utánpótláscsapatunkat tovább bővíteni. Különös figyelmet fordítunk a korcsolyaoktatás minőségére. Jelenleg egy B licenszes edzőnk és két LTP-asszisztens oktatónk van, következő évadtól pedig legalább 4 oktatót szeretnénk alkalmazni, tekintettel a várható nagy létszámú nagycsoportos óvodás és az 1-2. osztályos kisiskolás jelentkezésére.”

A Szigeti Bikák folyamatosan csatlakozik az országos versenyrendszerekhez, a következő szezonban az U8 és az U10 mellett már U12-es korosztályban is ott lehetnek, a VUB-ban tervezik az indulást.

A hokiklub vezetői az AddVal Kft.-ben és e cég divíziómenedzserében, Jilling Ákosban találták meg a jégcsarnoképítéshez szükséges stratégia partnert. Ezen mérnökiroda tervezéssel, kivitelezéssel és üzemeltetéssel foglalkozik, széleskörű referenciával. A közös gondolkodás során az AddVal nem a spanyolviasz feltalálására törekedett. Számos nemzetközi példát és tervet végignézve, helyszíni tájékozódások alapján kristályosodott ki a Sziget Aréna terve, egy olyan jégcsarnoké, amely egy átlag osztrák jégcsarnok energiafelhasználásához képest 40%-kal hatékonyabban üzemel. A legmodernebb és a legköltséghatékonyabb megoldásokat építették be a tervekbe. A cikkünkben bemutatott terveket az AddVal Kft. készítette Gyura Zoltán építész tervező vezetésével, a belsőépítészeti tervek pedig a PlusDesign Studió Kft. belsőépítésze, Fejes Gergő munkái.

A tervezési szempontokról a munkaanyag bőséges tájékoztatást ad: “A helyszín adottságából és a kisvárosias környezetből adódóan a barátságos, szerethető építészeti megoldásokat preferáltuk, ezért a csarnok környezetét ligetes, fás, dombos környezetben képzeljük el, ahová jó kimenni és ahol körbe lehet sétálni.” Az épületet az egész család számára vonzóvá kívánják tenni, ezért számos közösségi funkció kap benne helyet. “Világos, alapvetően természetes fényt befogadó épületet és pályafelületet tervezünk.”

A jégcsarnok legizgalmasabb része az Energiatakarékos üzemeltetés, egyedi megoldások című fejezetben olvasható:

“A hatékony energiafelhasználás és ezáltal a költséghatékony üzemeltetés szempontjait különösen fontosan kezeljük a tervezés során. A projekttel egy mintaértékű energiahatékony csarnokot kívánunk megvalósítani. A tervezés során külföldi tapasztalatokat és jó, bevált példákat is használunk, illetve alapvetően az ArenaHalls GmbH és az AST Eis- u. Solartechnik GmbH osztrák szakcégek tudásbázisát kívánjuk alkalmazni, melyek a radentheini (Karintia, Ausztria) gyakorlópályáját is építették, ami egyedülállóan költséghatékony műszaki megoldásokat alkalmaz és sikeresen működik mintegy 8 éve.

Jégpálya, AST-technológia. A jégfelület hűtését egy speciálisan és kifejezetten erre a célra kifejlesztet műanyagcsöves EPDM-technológiával valósítjuk meg (ami már a budapesti jégkorcsolya Európa-bajnokságon is bizonyított). Ez a jégtechnológia a hűtési csöveket nem a jégpálya betonfelületébe, hanem közvetlenül a jégbe helyezi el, ezáltal a hagyományos technológiákhoz képest 25%-kal energiahatékonyabb.

Intelligens aktív vezérlés. A csarnok és a jégfelület hűtési igényét aktívan BMS (Building Management System) vezérli. A rendszer folyamatosan hőmérsékletet mér a szükséges helyeken, és az adatok felhasználásával vezérli a hűtőgépeket és a szellőzést.

Speciális légtechnikai rendszer. A jégfelület felett egy hideg levegő felhőt alakítunk ki, a belmagasságból adódó hőmérséklet-különbség miatti légáramokat minimalizáljuk és speciális, nagy keresztmetszetű ponyvabefúvókat és elszívókat helyezünk el a hagyományos anemosztátok helyett.

Hulladékhő-hasznosítás. A hűtőgépek által termelt hulladékhőt, ami egyébként a szabadba veszne, hőcserélőn keresztül megfogjuk.

Low-E Thermo membrán tető. A (pl. Duraskin) tetőborítást innovatív és speciális rétegekből épített fényáteresztő, dupla rétegű membránból tervezzük. A két réteg között lévő levegő hőszigetelésként viselkedik. Ezen tető előnye, hogy a fényt átereszti, ezáltal egy világos teret kapunk, így a mesterséges világítás jelentős része megtakarítható, a napsugárzás melegét pedig jelentős részben visszaveri, ezáltal a csarnok nem melegszik fel. A membrán belső felülete a jégfelület hideg sugárzását veri vissza, és ezáltal segít a hűtési igény csökkentésében. Vízálló, valamint a hó lecsúszik rajta. A membrán az elmúlt évtizedben számos épület, stadion építésénél került alkalmazásra, 20 év garanciával rendelkezik.”

A létesítményben 8 öltöző áll majd a csapatok és 1 a játékvezetők rendelkezésére, így sokcsapatos nemzetközi tornák lebonyolítására is alkalmas lesz. Iskolai időben, hétköznap 8 és 15 óra között az önkormányzat vásárol jégidőt az óvodás és iskolai korcsolyaoktatás céljából.

A Szigeti Aréna építésére vonatkozó terveket az idei TAO-határidőig benyújtják az MJSZ-hez, előtte részletesen ismertetik az anyagot a szövetség illetékes munkatársaival. A tervezett beruházás engedélyeztetése nagyjából egy év, a teljes kivitelezés az első kapavágástól az átadásig pozitív elbírálás esetén 2015 végére valósul meg.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 15., hétfő
ROM 17:30 BRASTE 4-1VÉGE
EL 20:30 MACVC2 7-0VÉGE
  • M4 SPORT
január 16., kedd
ROM 17:00 GALSCC 1-7VÉGE
U20 17:00 MISPEF 3-2VÉGE
ROM 17:30 STEBRA 
január 17., szerda
U18 17:15 ETOUTE 4-3VÉGE
MK 18:30 MISFTC 5-1VÉGE
U18 18:40 VASKMH 0-3VÉGE
MK 20:15 MACUTE 4-5 HVÉGE
  • M4 SPORT
január 18., csütörtök
U20 14:15 OHCKMH 5-4 HVÉGE
U18 15:30 PEFGEP 15-2VÉGE
U20 17:40 VASSLL 5-0VÉGE
U20 17:45 ZNOMAC 4-6VÉGE
U20 18:45 UTEDHK 4-1VÉGE
január 19., péntek
KHL 17:30 AKBSBA 
  • SPORT 2
ROM 17:30 BRAGAL 
ROM 17:30 STESCC 
január 20., szombat
EWHL   SAVKMH 
U18 11:30 GEPZEG 
U18 13:40 KMHMIS 
KHL 15:00 SZKAMR 
  • SPORT 2
U18 16:15 KACAVS 
MK 17:15 MISUTE 
  • M4 SPORT
ROM 17:30 BRAGAL 
DEBL 17:45 MARGEP 
U18 18:15 UTEOKW 
ROM 18:30 SCCSST 
U18 19:10 VASETO 
EBEL 19:15 RBSAVS 
U18 20:00 ZNOMAC 
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 
U18 13:30 KACMAC 
U18 14:20 MISOKW 
U18 14:30 RBSAVS 
U18 16:00 ETOVSV 
EBEL 17:30 DECAVS 
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 
EL 20:00 TITFTC 
  • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS 
  • SPORT 2
január 24., szerda
U18   AVSMAC 
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   UTEVAS 
U18   ZEGPEF 
U20   UTEOHC 
U20 17:40 VASG99 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
Partnerünk