Nem volt elég pozitív karakterű játékos a csapatban

   

Egri Istvánnak felemás érzései vannak a MOL Liga idei szezonjával kapcsolatban, a csapat a minimális elvárást teljesítette, de nem sikerült a bravúr. Interjú a Miskolci Jegesmedvék elnökével.

Támadásban visszaestek tavalyhoz képest és pszichésen erősebb volt az Érsekújvár. A gazdálkodás és az utánpótlás viszont biztos lábakon áll. A klubelnökkel a csapat hivatalos honlapja készített interjút, melyet változtatás nélkül közlünk.

Milyen elvárásokkal, és ami talán még fontosabb, milyen költségvetéssel indult neki a Miskolci Jegesmedvék csapata a MOL Liga idei szezonjának?

Ha lépést szeretnénk tartani a liga fejlődésével, akkor minden évben egy kicsivel többet kell belerakni a kasszába. Így volt ez az idén is, igyekeztünk olyan körülményeket teremteni, hogy a játékosok csak a hoki foglalkozzanak. Úgy gondolom, hogy ez sikerült is, mindent teljesítettünk, amit ígértünk, sőt még azon túl is. Összességében az idei költségvetésünk 100 millió forint fölötti volt, ám a ligában ezzel nem voltunk az élmezőnyben. A minimális elvárás a rájátszásba jutás volt, ott pedig a minél jobb szereplés.

Egri Istvan

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Az eredményeket tükrében mennyire elégedett?

Vegyes érzéseim vannak. Ha a liga fejlődésének tükrében nézzük az eseményeket, akkor a rájátszásba kerülés komoly fegyvertény volt. A bajnokság hatalmasat lépett előre, minden csapat rengeteget fejlődött, korábban itt nem látott színvonalú játékosok kerültek a ligába, hat csapat rendkívül kiélezett versenyt folytatott tulajdonképpen az utolsó fordulóig. Szeptemberben valószínűleg sokan nevettek volna, ha megjósolják az Érsekújvár-Brassó döntőt, vagy azt, hogy a korábbi győztes Csíkszereda be sem jut a playoffba. Ugyanakkor ha önmagunkhoz képest vizsgáljuk a csapat teljesítményét, akkor csalódást érzek. Ilyen erősségű társaság még nem állt össze Miskolcon, mint ez, és úgy gondolom, hogy tudása alapján ennek a csapatnak a döntőbe kellett volna jutnia.

Beszéljünk akkor egy kicsit az elődöntőről. Milyennek látta ezt a négy mérkőzést?

Úgy gondolom, hogy egészen magas színvonalú mérkőzéseket játszottunk, amelyek – ezt több helyről is hallottam – megütötte a szlovák Extraliga szintjét, ebből a szempontból szerintem a nézők nem panaszkodhattak. A második és harmadik meccsen egyértelműen az Érsekújvár fölé nőttünk, ám a helyzetkihasználásunk tragikus volt, ami Miskolcon már megbosszulta magát. Meggyőződésem, hogy nem szakmailag, hanem inkább mentálisan buktuk el ezt az elődöntőt.

De mi volt ennek az oka?

Sajnos bebizonyosodott, hogy nem volt elég pozitív karakterű játékos a keretben. Utólag visszagondolva eddig nem figyeltünk arra a játékosok kiválasztásánál, hogy milyen személyiség az illető, leginkább csak a pályafutásának a statisztikáit, a mérkőzéseken tőlük látott teljesítményt vettük alapul. Ez azonban nem elég, ez most egyértelműen bebizonyosodott. Olyan dolgokra kell gondolni, amikor valaki csak egy munkahelynek fogja ezt fel, csinálja a dolgát, de nem koncentrál eléggé. Vagy idő előtt feladja, mondván rossz passzban vagyok, ez nem megy most nekem. De lehet olyat is említeni, ha valaki nem biztatja a társát, hanem csak szidja, ami szükségtelen frusztrációhoz vezet. Egy szó, mint száz, a jövőben a hoki statisztikák mellett sokkal jobban figyelünk a játékosok karakterére, pozitív személyiségére, mennyire van benne tűz, mennyire hajtja magát és a társait. Miskolcon minden körülmény adott a jó teljesítményhez, éppen a kanadai játékosaink mondták, hogy a technikai és egyéb feltételek csaknem világszínvonalúak. Mindenki rendben megkapja a fizetését, és egyéb, a szerződésében szereplő juttatását. Éppen ezért a jövőben még szigorúbban fogjuk elvárni a teljesítményt.

A másik különbség a két csapat között a tapasztalat volt. Az Érsekújvárban rengeteg extraligás játékos volt, akik tudták, hogyan kell kezelni az ilyen fajta nyomást, és át tudták lendíteni a csapatukat a nehéz pillanatokon. Nálunk sajnos pont a húzóemberek mondtak csődöt a kritikus pillanatokban.

Miskolc csapatkep 2013_14

Van-e magyarázat a negyedik mérkőzésen történt összeomlásra?

Valójában ennek az összecsapásnak a sorsa a harmadik találkozón dőlt el. Ott a rengeteg kihagyott helyzetünk miatt az Érsekújvár meg tudta fordítani a meccset, pedig csak a 100 százalékos lehetőségek alapján 3-4 góllal kellett volna vezetnünk. Ez a rutinhiány, a nem megfelelő összpontosítás, és egy nagyon kis hányadban a balszerencse számlájára írható, miközben az ellenfél, lábukban több száz szlovák Extraliga találkozóval, át tudta vészelni a mi fölényünket, és a jóval kevesebb helyzetét sokkal jobban használta ki. A negyedik mérkőzésen még egy utolsó nekirugaszkodást produkálta a fiúk, ám amikor az újváriak a semmiből lőttek ismét gólt, ezt sokan már mentálisan nem tudták kezelni, és talán tudat alatt feladták a párharcot.

Beszélt-e már szakmai stábbal a szezonról?

A szakmai munkáért felelős vezetőktől kaptam egy tízoldalas, rendkívül részletes elemzést, beszámolót az idei bajnokságról. Menjünk végig a csapategységeken. A két kapusunk a vártnál sokkal jobban teljesített. A szezon előtt – valljuk be őszintén – a szakmában majdnem kinevettek bennünket, hogy két ilyen fiatal kapussal vágunk neki a bajnokságnak. Ehhez képest Gyenes Dávid a liga egyik legjobb kapusa lett, a négy statisztikai kategóriából kettőt megnyert, kettőben pedig a harmadik helyen végzett. Duschek Dávidnak sokkal nehezebb helyzete volt, hiszen – mint azt mindenki tudja – neki itt a klubnál „múltja” van, ezért nagyon erős előítéletekkel kell megküzdenie a szurkolók, sőt még a saját társai részéről is. Rengeteget fejlődött, és volt igen sok kiemelkedő meccse is. Ugyanakkor mindkettejükre jellemző volt egy hullámzó teljesítmény, amit ha ki tudnak “egyenesíteni”, akkor hosszútávon megoldhatják a kapuskérdést a klubnál.

A védekezésünk az elmúlt évek átlagának felelt meg. Tudom, hogy a szurkolók sokat szidták a védőket, de a számok azt mutatják, hogy a mérkőzésenkénti kapott gólátlagunk minimálisan változott az előző szezonokhoz képest. Ugyanakkor az offenzív játékunk hatékonysága nagyon sokat romlott, a lőtt góljaink száma nagyon visszaesett: tavaly az alapszakaszban 210, most 166 találat szerepel a táblázatban. A csatárok nemcsak a góllövésben maradtak el, hanem sokuknak a védekező munkája sem volt megfelelő, ami gyakran hozta nehéz helyzetbe a védőket és a kapusokat. A szakmai stáb véleménye szerint az idén a legnagyobb gondunk a támadók gyenge teljesítménye volt.

Összességében milyen volt az idei MOL Liga?

Nagyságrendekkel volt jobb, mint a korábbiak. Az utolsó romániai túránkon bíráskodó Rudolf Lauff, aki dolgozott már olimpián, A csoportos vb-n is, azt mondta, hogy az a két mérkőzés egyértelműen elérte a szlovák Extraliga színvonalát. Mint már említettem, ez volt a vélemény az elődöntő meccsekről is. A minőségileg sokkal jobb légiósok a magyar játékosokat is nagyobb erőfeszítésre, jobb teljesítményre kényszerítik, és ez mindenképpen előrelépés. Úgy gondolom, hogy a ligának ebbe az irányban kell előrehaladni, a színvonalból nem szabad engedni. Jövőre belép a Debrecen, de én bízom abban, hogy belátható időn belül még legalább két minőségi csapattal tudjuk bővíteni a bajnokságot.

A miskolci hoki jövőjét egyik maghatározó tényező az utánpótlás. Milyen volt a szezon a fiatalabb korosztályok tekintetében?

Az idei volt az első év, amikor a miskolci hoki teljes vertikuma a Jegesmedvék szervezeti egységében működött. Több, mint kétszáz igazolt játékosunk van, ami azt jelenti, hogy ha megfelelő szakmai munka folyik a különböző korosztályokban, akkor pár éven belül minden szezonban egy-két játékos bekerülhet a felnőtt keretbe. A TAO révén rengeteg felszerelést, eszközt tudtunk beszerezni, azaz a napi munka feltételei sokkal jobbak, mint korábban.

Az egyik legbátrabb lépésünk az U18-as csapat elindítása volt az osztrák bázisú EBJL bajnokságban. Tudtuk, hogy nehéz lesz, és nem éremért fogunk harcolni, hiszen ezek a játékosok ilyen szintű ellenfelekkel még nem találkoztak korábban. Úgy gondolom, a tanulóévünkben nem vallottunk szégyent, ám az is bebizonyosodott: sokkal többet és jobban kell dolgozni azért, hogy sikeresebbek legyünk. A márciusi szakmai tanácskozásunkra eljött, és előadást tartott Oliver Piloni, az EBJL komisszárja, aki nem titkolta, hogy kellemes meglepetés volt számára a miskolci jégcsarnok, és az egyéb kiszolgáló egységek magas színvonala. Elmondta, hogy továbbra is támogatni fogja a részvételünket a ligában. A Magyar Jégkorong Szövetségben készült egy szakmai anyag a hokiakadémiák fejlesztéséről. Ennek az alapjait elkezdtük lerakni Miskolcon, és reményeink szerint a 2015/16-os szezonban már ez is működni fog.

Még egy témáról nem beszéltünk, a szurkolókról.

A szurkolóinkat semmiféleképpen nem akartam kihagyni ebből az értékelésből, hiszen nekik csinálunk mindent. Az idén is bebizonyosodott, hogy a Jegesmedvéknek vannak a legfantasztikusabb, legodaadóbb drukkerei, hiszen egyetlen csapatot nem kísértek el idegenbe annyian, mint bennünket. És itt nem egy-egy meccsről beszélek, hanem az egész szezonról. Tudom, hogy vannak elégedetlen hangok is, de gondolom azt azért mindenki elhiszi, hogy a klub vezetése mindig és mindent megtett a jobb szereplés érdekében. A hibákból levonjuk a tapasztalatokat annak érdekében, hogy a következő szezon sokkal jobban sikerüljön, mint az idei.

Cimkék: , ,

Összes (46)

Utolsó hozzászólások

 1.   #41
  cingola,   

  Amíg a magyar hoki a kanadai vonal mellett kötelezi el magát, addig nem lesznek "szláv" hokisok Miskolcon. Pedig a miskolciaknak vannak évtizedes, bejáratott csatornái a felvidékiek felé. Ráadásul közel lennének az otthoniakhoz, és valószínűleg sokba sem kerülnének.

 2. blackiii a rezidens DJ
    #42
  blackiii,   

  @1885*: Na, megjötten! :D

 3. blackiii a rezidens DJ
    #43
  blackiii,   

  Tolom a pizzát, Hajrá Volán! :D

 4. Slem
    #44
  Slem,   

  Csak (!?) 100 millió..hm , a DVTK adhatna cseppet.... :)
  Hihetetlen különbségek :S

 5.   #45
  no perfekt,   

  @stеrо: Nyilvánvaló, hogy tudod a választ. (A többit nem írom le, mert kimoderálják.)

 6.   #46
  bobcek,   

  Csupaszív játékosok kapcsán jutott eszembe: Sijkát elküldték, Salugát nem tartották meg, Oroszt "deportálták", Budait a kispadon ültették. Én is úgy éreztem,valahogy tényleg a szív és lendület hiányzott a csapatból (ha nem feltétlenül is ezekkel a játékosokkal).

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT INFO
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk