A rájátszás egy egészen más műfaj

   

Az alapszakasz második és negyedik helyezettje küzd a MOL Liga elődöntőjének egyik ágán. Az Érsekújvár és a Miskolc mérkőzésein két hokiiskola csap össze.

Kettejük csatái ritkán érzelemmentesek, ebben az idényben övék a legtöbb kiállításpercet hozó alapszakasz-meccs kétes dicsősége. Az viszont biztos, hogy az előzmények ismeretében sok néző látogat majd ki a mérkőzésekre.

A szezon eredményeit böngészve egyáltalán nem csodálkoznánk, ha Miskolcon örülnének az elődöntőbeli ellenfélnek. Hiába lett biztos második az Érsekújvár, a Miskolc játéka nagyon nem ízlett neki. Az alapszakasz nyolc mérkőzéséből mindössze kettőt nyertek a felvidékiek, négyet rendes játékidőben, kettőt pedig túlórában a miskolciak. Érsekújváron 5-2, 4-1, 1-4, 2-5 az eredmények sora, tehát pontosan egyformán végzett a két csapat, azzal, hogy a trend a Miskolc számára kedvező.

nz15

Fotó: Bán Olivér

A rájátszás azonban egészen más műfaj, mint az alapszakasz. A szezon hosszú első részében belefért a taktikázás, a játékosok próbálgatása, az időnként könnyedebb játék, azonban ennek mostantól vége, mindent alá kell rendelni az eredményességnek. Nincs lehetőség a kényelmeskedésre, pörögni kell teljes fordulaton. Ennek fényében különösen zavarba ejtő a két klub utóbbi mérkőzéseinek eredménysora, mintha nem a rájátszásra készültek volna. Az Érsekújvár kétszer is megszenvedett az Újpesttel, biztosan legyőzte a Ferencvárost, de csak túlórában a Brassót. A Miskolc előbb nehéz helyzetbe manőverezte magát, majd egy bravúros, hatpontos erdélyi túrával hozta vissza az esélyt, ám két utolsó hazai meccsén 0 pontot szerzett, még szerencse, hogy a HSC Csíkszereda sem érezte meg az esélyt. Különösen a Ferencváros elleni teljesítmény lehet aggasztó a sárga-fekete hívek számára. Ott egy hatalmas győzelem esélye sejlett fel az első percekben, de végül sikerült kétgólos előnyt eladva kikapni.

A technikás és gyors szláv hoki és az ütközős, brusztolós kanadai stílus fog összecsapni ebben a párban, és eddig elmondható, hogy az érsekújváriaknak ízlett kevésbé ellenfelük stílusa. Ez a tényező talán a Miskolc felé billenthetné a mérleget. Ugyanakkor a felvidéki csapat sokkal megbízhatóbb teljesítményt nyújtott a bajnokságban, igazából csak egy rövid ideig volt veszélyben a playofftagsága, végig a legjobb 4 között volt. És ne feledjük a pályaelőnyt sem. A Miskolc jóval fegyelmezettebb, mint ellenfele, több mint 150 perc a különbség a kiszabott büntetésekben, a fegyelmikről nem is beszélve. Ha az Érsekújvár nem tudja megállítani a büntetésmizériát, az ilyen arányok mellett a döntőjébe kerülhet.

A játékoskereteket tekintve ugyanez a kettősség érhető tetten mindkét oldalon. Az Érsekújvár első számú kapusa, Chovan, a liga legjobbjai közé tartozik. Ugyanakkor helyettese, Krajcovic, bár hozott néhány meccset, szemmel láthatóan nem élvezte az első edző, Ladislav Lubina bizalmát, így alig védett a szezonban. A Chovan sérülésekor hozott Konobrij pedig 104 másodperc alatt játszotta el a bizalmat, neki ennyi volt eddig a MOL Liga, azóta a harmadosztályban próbálja utolérni magát. A másik oldalon a Miskolcon kívül kevésbé elismert, ám a szezon kétségtelenül egyik legjobb párosát alkotó Gyenes, Duschek duó áll készenlétben. Kettejük közül bárkire rá lehet bízni egy playoffmeccset, és ez még jól jöhet alkalomadtán.

molliga 600x422

A védelemben Sucharda és Pavesic révén két olyan játékosa is van az Érsekújvárnak, akik a liga +/- táblázatán a legjobbak között vannak. Ebben a műfajban a szlovákiai csapatnak sokkal jobbak a mutatói. Ugyanakkor a védőjátékosok között több a ponterős Miskolcon, miközben a két csapat legnagyobb nehézbombázója, Pavel Kowalczyk Érsekújváron játszik. Ráadásul a zöld-fehérek több gólt is kaptak a bajnokságban, igaz, ez részben minden bizonnyal a rengeteg kiállításnak is köszönhető.

A csatársorok is közel hasonló kaliberűek a két oldalon, de egészen más filozófia mentén épülnek fel. Miskolcon két igazán eredményes csatársor van, ők viszont megbízhatóan termelik a pontokat. Az Érsekújvár keretében jóval többen vannak, akik stabilan képesek  a góllövésre, de kevesebben voltak kiugróan eredményesek közöttük. Ráadásul a szerdai házigazdánál minden bizonnyal hiányozni fog két nagyon értékes játékos, Marek Uram és Miroslav Stefánka, míg Miskolcon minden alapember harcra kész.

Még egy fontos statisztikai adatra érdemes felhívni a figyelmet. Az emberelőnyökben a Miskolc a legjobbak között van, sok előnyt kap és azokból 21%-ban, azaz minden ötödikből gólt szerez. Az Érsekújvár ebben a mutatóban kicsit lemaradt, 18%-os a hatékonysága. Ugyanakkor az emberhátrányos helyzetekben minimális a különbség, a hibahatáron belül van a két csapat hatékonysága. Az Érsekújvár egyenlő létszám mellett a liga második legjobb csapata, az így elért gólokat tekintve a gólkülönbsége +40, míg a Miskolcé csak +13. Így a sok kiállítás valószínűleg a Miskolcnak, a kevés az Érsekújvárnak lehet kedvezőbb.

Robert Spisak (vezetőedző, Érsekújvár): “Nagyon kellemetlen ellenfél a Miskolc, agresszív, ütközős hokit játszik, ezt nem szokták szeretni az ellenfelek. A szezonban elég sok kiállításunk volt, ez most már döntő lehet, éppen ezért nagyon fontos, hogy a játékosok taktikailag is és személyesen is fegyelmezetten játsszanak. Apró dolgok fognak dönteni a két csapat között, ezért el kell érnünk, hogy megszolgáljuk azt, hogy ezek az apróságok minket segítsenek. Ki kell használnunk a hazai pálya előnyét, ezért is hajtottunk az alapszakaszban. A rájátszásban mindegy, mennyivel nyersz, csak nyerj, nem számít semmi más. Ez egy egészen más műfaj, mint az alapszakasz. Nagyon készülünk a Miskolc ellen, elemezzük a mérkőzéseiket videóról, igyekszünk megtalálni a sebezhető pontjaikat, kiismerni az erősségeiket, hogy felkészülten fogadjuk a támadásaikat. Sajnos úgy tűnik, egyelőre nem számíthatok Marek Uram és Miroslav Stefánka játékára, távollétükben a többieknek kell felkötniük a gatyát.”

Bob Dever (vezetőedző, Miskolci Jegesmedvék): “Nagyon jó csapat az ellenfelünk, nem véletlenül lett második az alapszakaszban. Ugyanakkor néhány igazán figyelemre méltó sikert is elértünk ellenük, jó sorozatban voltunk a végén, igyekszünk ezekből tanulni és erőt meríteni. Lépésről lépésre akarunk haladni. Egy csere, még egy, egy harmad, még egy harmad, aztán a következő, egy meccs, ezekben az egységekben gondolkodunk. Szeretnénk idegenben jó rajtot venni, ehhez elsősorban a speciális egységek és a kapusok jó teljesítményére lesz szükség. A rájátszás nem az esztétikumról szól, a játék szépsége itt nem a cselekben, szép trükkökben mutatkozik meg. Így mi is egyszerű, célratörő játékot akarunk játszani, hiszen az egyetlen, ami számít, az a győzelem. A csapatban Szilágyi Levente és Vojtkó Mátyás sérült, sajnos úgy néz ki, mindkettejük számára befejeződött az idény. Rajtuk kívül mindenki más harcra kész.”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum