A MOL Liga fegyelmi bizottsága

   

Az elmúlt hetekben a megszaporodó ügyek miatt ismét előtérbe kerültek a MOL Liga fegyelmi ítéletei, és a viták mentén kiderült, sok minden nem világos az FB működésével, döntéseivel kapcsolatban. Ez a helyzet nem tartható, ezért bemutatjuk a 3 külföldi és a 2 magyar tagot és a működést.

Az FB jelenlegi összetétele december elején alakult ki. A testületben jelenleg öt nagyon tapasztalt szakember található. Általuk az eseteket a játékosok, az edzők, a játékvezetők, az ellenőrök és a szabályalkotók szempontjából is értékelni képes személyek hoznak döntéseket, így gyakorlatilag minden, a jégen levő érintett véleménye autentikus képviseletet nyer egy-egy ügyben. Az öt tag a maga területén nemzetközi (de legalábbis országos) tekintély, komoly tapasztalattal, akinek a kompetenciájához és elfogulatlanságához nem férhet kétség. Az alábbi 5 urat a MOL Liga csapatainak képviselői egyhangúlag választották be az FB-be.

Anders Zetterström (Svédország)

Az 50 éves svéd Anders Zetterström 10 évig jégkorongozott, majd 25 éven keresztül volt játékvezető, ebből 16-ot a svéd élvonalban (Elitserien) és másodosztályban (Allsvenskan) töltött. Rendszeresen bíráskodott IIHF-rendezvényeken is. Az aktív játékvezetés befejezését követően hazájában és az IIHF-ben játékvezető-ellenőrként és -instruktorként kezdett dolgozni. Rá bízták a vonalbírók képzését az Elitserienben és az Allsvenskanban, illetve a női liga bíráskodásáért is felelt. Hazájában 7 éven keresztül ő felelt a játékvezetők felkészítő edzőtáborában a szakmai programért. Jelenleg a svéd jégkorongszövetség játékvezető-képzésének első számú felelőse. Játékvezető-ellenőr az SHL-ben és az Allsvenskanban, az Allsvenskan bírófőnöke. Mindezek mellett Uppland tartomány jégkorongszövetségének elnöke, tagja a tartomány fegyelmi bizottságának. A Magyar Jégkorong Szövetségben a játékvezetők mentora, feladata a szakmai munka erősítése, a játékvezető-képzés, az ellenőrzés, a minősítés.

zetterstrom

Matjaz Zargi (Szlovénia)

Az 58 éves Matjaz Zargi (az alábbi képen balról a második) 1967 és 1978 között a HK Olimpija Ljubljana játékosa volt, 1970 és 74 között Jugoszlávia korosztályos válogatottjaiban szerepelt. Jégkorongedzői és sportmarketing diplomát is szerzett. 1979 és 1991 között hazájában és különböző IIHF-rendezvényeken játékvezetőként működött közre. Visszavonulását követően a szlovén szövetség vezetőségének tagja, a válogatott technikai vezetője. 1992 és 2007 között a szlovén játékvezetői testület élén állt. A hét nyelvet beszélő sportvezető 15 IIHF-világbajnokságon látta el a nemzetközi szövetség hivatalos játékvezető-ellenőri feladatait. Dolgozott az IIHF utánpótlás-fejlesztési bizottságában is. 2003 és 2008 között a 4 tagú IIHF szabályalkotó bizottság tagja volt, ez időben nagyrészt Bob Nadinnel ketten írták a nemzetközi szabálykönyvet. 2008-tól az IIHF koordinációs bizottságában folytatta ugyanezen munkáját. Hosszú évek óta a szűk IIHF játékvezető-ellenőri elit tagja, számtalan világbajnokság supervisora. Egyike az EBEL ellenőreinek.

zargi vb

Sean Finn (Kanada)

A 43 éves kanadai edző jelenleg az UTE utánpótlásának mentoredzői feladatait látja el. Feladata az edzői munka minőségének fejlesztése, az edzők oktatása és a szakmai színvonal ellenőrzése, fejlesztése. Hazájában a Calgary Flames utánpótlás-programjában dolgozott, Svájcban pedig a Servette Geneve felnőtt NLA-csapata mellett, ahol a mérkőzések elemzése volt a feladata. A 2012/13-as szezonban Pierre Pagé felkérésére a Red Bull Salzburg International Icehockey Development Model (IIDM) edzője lett, feladata elsősorban a technikai felkészítés volt, korcsolyázást, lövőtechnikát is oktatott a klub fiataljainak, és ezen felül másodedzőként dolgozott a farmcsapat mellett. Az elmúlt nyáron a svájci NLB-klub Visp vezetőedzőjének is hívták, ő azonban szereti a nagy feladatokat és az izgalmas városokat, így Budapest mellett döntött.

Sean Finn 2

Palla Antal (Magyarország)

A 64 éves jégkorong-fanatikus a magyar Hall of Fame tagja (a lenti kép épp az áprilisi vb idején rendezett ünnepségen készült). A BVSC-ben kezdte pályafutását, majd a Volánban játszott, kiváló technikával megáldott játékos volt. A Volánból vonult vissza 1993-ban. Élete legemlékezetesebb mérkőzésén az 1983-as budapesti C csoportos világbajnokságon örökké maradandó góljával vertük Kínát. Aktív pályafutását követően is a sportág mellett maradt, edzősködött, szövetségi kapitányként is dolgozott, volt másodedző a nemzeti csapat mellett, de ha kellett, akkor szertáros, technikai vezető, köszörűs, statisztikus, weblapszerkesztő (ő fejlesztette az MJSZ nemzetközi összehasonlításban is kiváló online adatbázisát), gazdasági vezető. Megszállott, akinek élete a jégkorong, híve a kemény, de sportszerű játéknak.

Palla Antal Hall of Fame

Palkovics Krisztián (Magyarország)

A 38 éves legendás jégkorongozó minden idők egyik legjobb magyar szélsője. Egész pályafutását az Alba Volánban töltötte, 2012-ben bekövetkezett visszavonulását követően is az egyesület tagja maradt, jelenleg elnökségi tagként segíti a székesfehérvári csapat munkáját. 31. szezonját tölti a klubnál. 24-es számú mezét a Fehérvár visszavonultatta (a ceremónia egy jelenete látható a lenti képen). 12-szeres magyar bajnok, az utóbbi évtizedek minden nagy sikerének részese, ott volt Szapporóban a divízió 1-es vb megnyerésekor és Zürichben az A csoportos világbajnokságon is. 1992-től 2011-ig erősítette a felnőtt magyar válogatottat, több mint 200-szoros válogatott. 4-szer választották az év játékosának, de jó néhányszor volt a legjobb csatár és a legtechnikásabb játékos is.

Palkovics

Fotó: Mudra László (MJSZ és jegkorongblog.hu)

 

A Fegyelmi Bizottság működése

Fegyelmi eljárás a következő négy esetben indul: végleges kiállítás, végleges fegyelmi vagy sérülésregiszter felvétele esetén úgymond hivatalból, illetve van egy negyedik eset is (részlet a fegyelmi szabályzatból):  ”minden olyan esetben ahol kirívó sportszerűtlenség, illetve szabálytalanság történt, függetlenül attól, hogy az esetet a mérkőzésen büntették-e vagy sem”. Ebben az “esetben a vizsgálatot bármely, a mérkőzésen részt vevő csapat, a mérkőzésen közreműködő játékvezetők, a mérkőzés ellenőrei, a Játékvezetői Testület, a Fegyelmi Bizottság, a Liga, illetve az adott országban működő nemzeti szövetség kezdeményezheti.”

Az ügyek elbíráláshoz a tagok igénybe vehetik a mérkőzések videófelvételeit, a játékvezetők beszámolóját, az eseménynaplókat, a sérülésregisztereket, illetve bármilyen olyan egyéb dolgot, amely segítheti az eset elbírálását. Fő szabályként azonban a mérkőzésekről kötelezően készült felvételeket használják. “A Liga Fegyelmi Bizottság döntését az érintettek meghallgatását mellőzve is meghozhatja, kizárólag a rendelkezésére bocsátott dokumentumok és videofelvételek alapján.”

A tagok az egyes esetekről véleményt mondanak, amelynek során nyilatkoznak arról, hogy véleményük szerint az IIHF- szabálykönyv és a MOL Liga szabályai alapján szükséges-e eltiltást alkalmazni, vagy sem, és ha igen, konkrétan hány mérkőzésről. A tagok a véleményüket indokolják is. A büntetések mértékének megállapításakor irányadó a MOL Liga által 2010-ben elfogadott büntetéskatalógus, az ebben rögzített határokon belül. Ezen vélemények alapján születik meg az FB végleges határozata.

A tagoknak a mérkőzést követően 48 órájuk van az esetek eldöntésére, amely indokolt esetben meghosszabbítható 96 órára. Ezen kívül még egy időkorlát szorítja az FB-t, aznapi mérkőzésről játékost csak abban az esetben lehet eltiltani, ha a határozat kihirdetése a mérkőzés hivatalos kezdési időpontja előtt 90 perccel megtörtént. Ezért az ítélethozatal során azok a vélemények kerülnek figyelembe vételre, amelyek megfelelő időben érkeznek ahhoz, hogy a határozat határidőn belül megszülessen. Ez azt jelenti, hogy ha egy vagy két tag valamilyen oknál fogva nem tud határidőn belül véleményt nyilvánítani egy ügyről, akkor a többiek véleménye alapján születik meg a határozat.

A FB határozatait a mérkőzés kezdete előtt a versenybíróságnak a hivatalos honlapon ellenőriznie kell.

Az FB döntései ellen – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – fellebbezésnek nincs helye.

molfb (1)

Cimkék: , ,

Összes (69)

Utolsó hozzászólások

 1. dzsymm
    #64
  dzsymm,   

  @kerusz: Nem igaz, hogy nem érted, hogy a fegyelmi bizottság fölé kellene tenned egy fegyelmi bizottságot. És a döntéseket itt a blogon hivatalosan megmutatni, imádok svédül, szlovénül, franciául száraz szövegeket olvasni, és hidd el nem vagyok egyedül.

 2. rex matias
    #65
  rex matias,   

  @kerusz: Ez nem valamiféle idömúlatás, de az elmúlt órákban kiderült számomra is meglepö igazság.E szerint Svédországban is hasonlo módon müködik az Fb mint a Mol ligában,kevesebb taggal.Az elégedetlenség is kb. hasonlo szinten van, ezzel úgy ott mint itt.
  Tehát ebben eddig föltétlenül igazad van, hogy nem publikusak a protokollok és a szavazások. A döntések kommunikalásának útja talán kissé eltér.
  Meglehet az is, hogy az általam jónak/ideálisnak tartott modellt amit fentebb leírtam nem alkalmazzák még sehol, de ez nem jelenti azt hogy ne válna be, vagy netán nem lenne hasznos.
  A svéd ligában az új NHL FB stilusváltását dicsérik, éppen amiatt amit én is kivánatosnak tartanék, hogy az FB döntésknek legyen tanulsága.
  Ennyit erröl, most pedig remélem nem szálltok fel a légbe az önelégült felfúvalkodottságtol.

 3. rex matias
    #66
  rex matias,   

  @Bogar: ezt vajon miböl sikerült megállapitanod?

 4.   #67
  Lazlee,   

  @rex matias: kimásolom neked, mert ezek szerint nem olvastad el rendesen:
  “A MOL Liga megválasztott Fegyelmi Bizottsága a Fegyelmi Szabályzat 4. c) pontja alapján megvizsgálta a 2014. január 3-án megrendezett, MOL 116 HC Mikron Nové Zámky–HSC Csíkszereda mérkőzés első harmadában történt esetet és az arról készólt videófelvételt és az alábbi egyhangú döntést hozta: A Fegyelmi Bizottság álláspontja szerint az ütközés veszélyes palánkra lökésnek minősül, amelynek során az akciót végrehajtó játékos nem volt tekintettel ellenfele testi épségére, és amely akció elkerülhető lett volna."
  kiemelném az "egyhangú" szót, és a : utáni részt, magyarázatként ki hogy szavazott, és miért.
  azaz megtudható, ha valaki próbál energiát belefeccolni.

  egyébként nem tudom mit vártam a cikktől mikor kértem a megírását, jó remek, hogy ilyen brigád, de azért még biztos részrehajlók. ezzel már nem lehet mit kezdeni...

 5. polarbears
    #68
  polarbears,   

  azt kívánom,hogy "munkanélkül" maradjanak,jó sokáig!!!

 6.   #69
  Jacek Pecek,   

  @Lazlee: rex utolso mondata zsenialis szakadtam a rohogestol

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 17., hétfő
ROM 10:00 GALSST 21-2VÉGE
MOL 18:00 DABFTC 8-1VÉGE
  • M4 SPORT
október 18., kedd
MOL 17:00 GALSSC 8-4VÉGE
ROM 17:30 BRAPRO 4-2VÉGE
U20 18:40 VASMIS 5-2VÉGE
EBEL 19:15 AVSZNO 3-4 HVÉGE
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
NHL 01:30 PITSJS 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 VANBUF 
  • SPÍLER TV
KHL 14:00 KUNTRA 
  • SPORT 1
KK 15:30 MISJES 
MOL 18:00 DHKFTC 
MOL 18:30 BRASCC 
MOL 18:30 TITBEO 
KK 19:00 GALTYC 
október 22., szombat
EBJL   EHLHKB 
EBYSL   TRKMAC 
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
EBYSL   HCIAVS 
EBYSL   SLLHKB 
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
EBYSL   VASEHL 
U18 17:00 ETOVAS 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
EBYSL   AVSOLL 
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk