A MOL Liga fegyelmi bizottsága

   

Az elmúlt hetekben a megszaporodó ügyek miatt ismét előtérbe kerültek a MOL Liga fegyelmi ítéletei, és a viták mentén kiderült, sok minden nem világos az FB működésével, döntéseivel kapcsolatban. Ez a helyzet nem tartható, ezért bemutatjuk a 3 külföldi és a 2 magyar tagot és a működést.

Az FB jelenlegi összetétele december elején alakult ki. A testületben jelenleg öt nagyon tapasztalt szakember található. Általuk az eseteket a játékosok, az edzők, a játékvezetők, az ellenőrök és a szabályalkotók szempontjából is értékelni képes személyek hoznak döntéseket, így gyakorlatilag minden, a jégen levő érintett véleménye autentikus képviseletet nyer egy-egy ügyben. Az öt tag a maga területén nemzetközi (de legalábbis országos) tekintély, komoly tapasztalattal, akinek a kompetenciájához és elfogulatlanságához nem férhet kétség. Az alábbi 5 urat a MOL Liga csapatainak képviselői egyhangúlag választották be az FB-be.

Anders Zetterström (Svédország)

Az 50 éves svéd Anders Zetterström 10 évig jégkorongozott, majd 25 éven keresztül volt játékvezető, ebből 16-ot a svéd élvonalban (Elitserien) és másodosztályban (Allsvenskan) töltött. Rendszeresen bíráskodott IIHF-rendezvényeken is. Az aktív játékvezetés befejezését követően hazájában és az IIHF-ben játékvezető-ellenőrként és -instruktorként kezdett dolgozni. Rá bízták a vonalbírók képzését az Elitserienben és az Allsvenskanban, illetve a női liga bíráskodásáért is felelt. Hazájában 7 éven keresztül ő felelt a játékvezetők felkészítő edzőtáborában a szakmai programért. Jelenleg a svéd jégkorongszövetség játékvezető-képzésének első számú felelőse. Játékvezető-ellenőr az SHL-ben és az Allsvenskanban, az Allsvenskan bírófőnöke. Mindezek mellett Uppland tartomány jégkorongszövetségének elnöke, tagja a tartomány fegyelmi bizottságának. A Magyar Jégkorong Szövetségben a játékvezetők mentora, feladata a szakmai munka erősítése, a játékvezető-képzés, az ellenőrzés, a minősítés.

zetterstrom

Matjaz Zargi (Szlovénia)

Az 58 éves Matjaz Zargi (az alábbi képen balról a második) 1967 és 1978 között a HK Olimpija Ljubljana játékosa volt, 1970 és 74 között Jugoszlávia korosztályos válogatottjaiban szerepelt. Jégkorongedzői és sportmarketing diplomát is szerzett. 1979 és 1991 között hazájában és különböző IIHF-rendezvényeken játékvezetőként működött közre. Visszavonulását követően a szlovén szövetség vezetőségének tagja, a válogatott technikai vezetője. 1992 és 2007 között a szlovén játékvezetői testület élén állt. A hét nyelvet beszélő sportvezető 15 IIHF-világbajnokságon látta el a nemzetközi szövetség hivatalos játékvezető-ellenőri feladatait. Dolgozott az IIHF utánpótlás-fejlesztési bizottságában is. 2003 és 2008 között a 4 tagú IIHF szabályalkotó bizottság tagja volt, ez időben nagyrészt Bob Nadinnel ketten írták a nemzetközi szabálykönyvet. 2008-tól az IIHF koordinációs bizottságában folytatta ugyanezen munkáját. Hosszú évek óta a szűk IIHF játékvezető-ellenőri elit tagja, számtalan világbajnokság supervisora. Egyike az EBEL ellenőreinek.

zargi vb

Sean Finn (Kanada)

A 43 éves kanadai edző jelenleg az UTE utánpótlásának mentoredzői feladatait látja el. Feladata az edzői munka minőségének fejlesztése, az edzők oktatása és a szakmai színvonal ellenőrzése, fejlesztése. Hazájában a Calgary Flames utánpótlás-programjában dolgozott, Svájcban pedig a Servette Geneve felnőtt NLA-csapata mellett, ahol a mérkőzések elemzése volt a feladata. A 2012/13-as szezonban Pierre Pagé felkérésére a Red Bull Salzburg International Icehockey Development Model (IIDM) edzője lett, feladata elsősorban a technikai felkészítés volt, korcsolyázást, lövőtechnikát is oktatott a klub fiataljainak, és ezen felül másodedzőként dolgozott a farmcsapat mellett. Az elmúlt nyáron a svájci NLB-klub Visp vezetőedzőjének is hívták, ő azonban szereti a nagy feladatokat és az izgalmas városokat, így Budapest mellett döntött.

Sean Finn 2

Palla Antal (Magyarország)

A 64 éves jégkorong-fanatikus a magyar Hall of Fame tagja (a lenti kép épp az áprilisi vb idején rendezett ünnepségen készült). A BVSC-ben kezdte pályafutását, majd a Volánban játszott, kiváló technikával megáldott játékos volt. A Volánból vonult vissza 1993-ban. Élete legemlékezetesebb mérkőzésén az 1983-as budapesti C csoportos világbajnokságon örökké maradandó góljával vertük Kínát. Aktív pályafutását követően is a sportág mellett maradt, edzősködött, szövetségi kapitányként is dolgozott, volt másodedző a nemzeti csapat mellett, de ha kellett, akkor szertáros, technikai vezető, köszörűs, statisztikus, weblapszerkesztő (ő fejlesztette az MJSZ nemzetközi összehasonlításban is kiváló online adatbázisát), gazdasági vezető. Megszállott, akinek élete a jégkorong, híve a kemény, de sportszerű játéknak.

Palla Antal Hall of Fame

Palkovics Krisztián (Magyarország)

A 38 éves legendás jégkorongozó minden idők egyik legjobb magyar szélsője. Egész pályafutását az Alba Volánban töltötte, 2012-ben bekövetkezett visszavonulását követően is az egyesület tagja maradt, jelenleg elnökségi tagként segíti a székesfehérvári csapat munkáját. 31. szezonját tölti a klubnál. 24-es számú mezét a Fehérvár visszavonultatta (a ceremónia egy jelenete látható a lenti képen). 12-szeres magyar bajnok, az utóbbi évtizedek minden nagy sikerének részese, ott volt Szapporóban a divízió 1-es vb megnyerésekor és Zürichben az A csoportos világbajnokságon is. 1992-től 2011-ig erősítette a felnőtt magyar válogatottat, több mint 200-szoros válogatott. 4-szer választották az év játékosának, de jó néhányszor volt a legjobb csatár és a legtechnikásabb játékos is.

Palkovics

Fotó: Mudra László (MJSZ és jegkorongblog.hu)

 

A Fegyelmi Bizottság működése

Fegyelmi eljárás a következő négy esetben indul: végleges kiállítás, végleges fegyelmi vagy sérülésregiszter felvétele esetén úgymond hivatalból, illetve van egy negyedik eset is (részlet a fegyelmi szabályzatból):  ”minden olyan esetben ahol kirívó sportszerűtlenség, illetve szabálytalanság történt, függetlenül attól, hogy az esetet a mérkőzésen büntették-e vagy sem”. Ebben az “esetben a vizsgálatot bármely, a mérkőzésen részt vevő csapat, a mérkőzésen közreműködő játékvezetők, a mérkőzés ellenőrei, a Játékvezetői Testület, a Fegyelmi Bizottság, a Liga, illetve az adott országban működő nemzeti szövetség kezdeményezheti.”

Az ügyek elbíráláshoz a tagok igénybe vehetik a mérkőzések videófelvételeit, a játékvezetők beszámolóját, az eseménynaplókat, a sérülésregisztereket, illetve bármilyen olyan egyéb dolgot, amely segítheti az eset elbírálását. Fő szabályként azonban a mérkőzésekről kötelezően készült felvételeket használják. “A Liga Fegyelmi Bizottság döntését az érintettek meghallgatását mellőzve is meghozhatja, kizárólag a rendelkezésére bocsátott dokumentumok és videofelvételek alapján.”

A tagok az egyes esetekről véleményt mondanak, amelynek során nyilatkoznak arról, hogy véleményük szerint az IIHF- szabálykönyv és a MOL Liga szabályai alapján szükséges-e eltiltást alkalmazni, vagy sem, és ha igen, konkrétan hány mérkőzésről. A tagok a véleményüket indokolják is. A büntetések mértékének megállapításakor irányadó a MOL Liga által 2010-ben elfogadott büntetéskatalógus, az ebben rögzített határokon belül. Ezen vélemények alapján születik meg az FB végleges határozata.

A tagoknak a mérkőzést követően 48 órájuk van az esetek eldöntésére, amely indokolt esetben meghosszabbítható 96 órára. Ezen kívül még egy időkorlát szorítja az FB-t, aznapi mérkőzésről játékost csak abban az esetben lehet eltiltani, ha a határozat kihirdetése a mérkőzés hivatalos kezdési időpontja előtt 90 perccel megtörtént. Ezért az ítélethozatal során azok a vélemények kerülnek figyelembe vételre, amelyek megfelelő időben érkeznek ahhoz, hogy a határozat határidőn belül megszülessen. Ez azt jelenti, hogy ha egy vagy két tag valamilyen oknál fogva nem tud határidőn belül véleményt nyilvánítani egy ügyről, akkor a többiek véleménye alapján születik meg a határozat.

A FB határozatait a mérkőzés kezdete előtt a versenybíróságnak a hivatalos honlapon ellenőriznie kell.

Az FB döntései ellen ? a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően ? fellebbezésnek nincs helye.

molfb (1)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum