A csehek kikaptak a németektől, a kiesés szélén állnak

 

A hétfő a meglepetések napja volt a malmői junior-világbajnokságon.

Németország Csehországot, a finnek pedig az oroszokat győzték le, de Szlovákia is nagyon közel állt a bravúrhoz az eddig nem túl meggyőző Kanada ellen. Az alapszakasz utolsó napján szuperrangadók következnek.

A meglepetések már kora délután, a Csehország–Németország mérkőzésen elkezdődtek. A csehek Kanada legyőzése után talán elhitték, hogy a németek ellen nem kaphatnak ki és erre csúnyán ráfizettek. Eltiltás miatt mindkét csapat nélkülözni volt kénytelen egy-egy játékosát, a csehek a védő Plutnart, a németek a csatár Draisaitlt. Utóbbiak alaposan meglepték a cseheket, az első harmadban nagy fölényben játszottak, aminek a 15. Percben lett meg az eredménye, a meccs hőse, Tiffels talált a kapuba. Komolyra a második játékrész második felében fordultak a dolgok, amikor a 36. és 38. perc között Tiffels előbb gólpasszt adott, majd egy kékről megeresztett bombával megszerezte saját maga második, csapata harmadik gólját. A harmadik periódusban hiába rohamoztak a csehek és nyerték 19:9-re a kapura lövéseket, az összesen negyven lövést fogó és shutouttal záró Cüpper kapus eszén nem sikerült túljárni, így 3-0-ra nyertek a németek.

A győzelem értékét mutatja, hogy az U20-as vébék történetében ilyenre még nem volt példa, az eddigi tíz találkozó mindegyikét, 69-18-as összesített gólkülönbséggel, a csehek nyerték . Az alapszakasz utolsó mérkőzésén a csehek a szlovákokkal játsszanak és ha nyernek, akkor elkerülik a kiesési rangadót. A sors iróniája, hogy a három pontig jutó Tiffels Draisaitl eltiltása miatt került a kétpontos Kahun mellé, akivel együtt megoldhatatlan feladatot jelentettek a cseh védelem számára. Hogy még cifrább legyen a helyzet, Kahun Csehországban látta meg a napvilágot. „Csak kapura akartam lőni – mondta második góljára Tiffels. – Általában nem gyakran lövők ilyen messziről, ezért hihetetlen volt, hogy végül bement. Most már igazi csapat vagyunk. Mindenki hozzátette a magáét, mindenki blokkolt, mindenki ütközött. A csehek nem voltak olyan jók, mint az amerikaiak, de mi is többet korcsolyáztunk és jobban sikerült betartani az edző kéréseit, mint előző nap.”

A meglepetéseknek azonban ezzel még nem volt vége. A másik délutáni találkozón az eddig hibátlan, 18-1-es összesített gólaránnyal rendelkező Oroszország játszott Finnországgal, akik a norvégokat ugyan megverték, de a svédektől kikaptak. Az oroszok a hatodik percben szereztek vezetést, ekkor mindenki azt gondolhatta, hogy az első gól után a kérdés a különbség lesz. Kivéve a finneket, akik a második harmadban három gólt is ütöttek a meglepett oroszoknak, amit a harmadik játékrészben még eggyel megtoldottak, így 4-1-re nyertek. Hatalmas győzelem ez a finneknek, akik az eddigi 36 találkozóból mindössze tízet tudtak nyerni.

Sokáig úgy nézett ki, hogy a nap harmadik mérkőzése is a meglepetések számát fogja gyarapítani, hiszen Szlovákia a mérkőzés felénél már 3-1-re is vezetett. Mindhárom gólt az egész vb legeredményesebb sora, a Griger, Reway, Kolena trió hozta össze, Griger egymaga két gólt is lőtt. Kanada azonban visszajött a meccsbe és az 1+3-ig jutó Mantha vezérletével, valamint a mérkőzést helyszínen megtekintő 2500 szurkoló támogatásával fordítani tudott és 5-3-ra nyert.

Érdekes módon az emberelőnyök ezen a mérkőzésen is meghatározó szerepet játszottak, hiszen a nyolc gólból öt született speciális játékhelyzetben, egy pedig üres kapura és csak kettő született egyenlő létszám mellett. Milan Kolena, a szlovákok csapatkapitánya nemhiába ostorozta a fegyelmezetlenséget a szlovák oldalon: „Úgy nem nyerhetünk egy ilyen erős emberelőnyös játékkal rendelkező csapat ellen, hogy ennyi felesleges szabálytalanságot szedünk össze. Kemény munkát végeztünk egész meccs alatt, végig nagyon szoros volt, de rossz időben elkövettünk néhány buta hibát és ez a győzelembe került.” A mérkőzés végén egy emberelőnyös és egy üres kapus gólt is szerző kanadai Petan szintén a fegyelmezettség fontosságára hívta fel a figyelmet: „Volt néhány buta szabálytalanságunk. Tudjuk, hogy itt, Európában a játékvezetők kicsit más felfogásban vezetnek, ehhez a továbbiakban jobban kell alkalmazkodnunk.”

A nap utolsó összecsapása a B csoport kiesési rangadója volt, hiszen az egyaránt nyeretlen Svájc és Norvégia csapott össze. A norvégok nagyon összekapták magukat az alapszakasz számukra utolsó meccsére és meg is szerezték a vezetést a 10. percben. A mérkőzés fordulópontja a második harmad eleje volt, amikor két előnyt is kihagytak közvetlenül egymás után, majd a meccs felénél ők szabálytalankodtak, ami svájci kettős előnyhöz vezetett. Nem is pocsékolta el a lehetőséget a helvét válogatott, a 35. percben kiegyenlített, majd a 47. percben a vezetést is átvette. Ezt ugyan előnyből még kiegyenlítették a norvégok, de Svájc az 52. percben szintén bevert egy emberelőnyt, kialakítva a 3-2-es végeredményt.

Svájc ezzel az ötödik egymást követő évben végez az első nyolc között, eddig mindössze egyszer tudtak érmet szerezni, még 1998-ban egy bronzot. Bár a norvég szövetségi kapitány előzetesen úgy nyilatkozott, hogy Svájc ellen több esélyük lesz, de igazából a kiesés elleni párbajra készülnek, a meccs végén érthetően csalódott volt: „Nagyon szomorú vagyok. Keményen küzdöttünk és mindent megpróbáltunk, ez így nagyon kemény.” A csapatkapitány, Erlend Lesund így folytatta: „Természetesen nagyon komoly küzdelmek várnak ránk. Most jön két nap pihi, ezalatt rendet kell tenni a fejekben. Mentálisan készen kell állnunk az előttünk álló két vagy három mérkőzésre és a lehető legjobbat kihozni belőle.” A svájciak nem szomorkodtak, Jason Fuchs csatár szerint most jön a móka-része a tornának, arra utalva, hogy most már nincs veszíteni valójuk: „Nagyon boldogok vagyunk, hogy győztünk. Egy vereség nagyon betett volna. Most kezdődik a torna, legalábbis a szórakoztatóbb része. Keményen dolgozunk tovább.”

Az év utolsó napja egyben az alapszakasz küzdelmeinek utolsó napja is a világbajnokságon. Az A csoportban a csehek fél kettőkor a szlovákok ellen biztosíthatják helyüket a legjobb nyolc között, ehhez mindenképpen nyerniük kell. A fél hatkor kezdődő másik ütközet a csoport rangadója lesz, hiszen az USA Kanadával játszik. A másik ágon négy már továbbjutott csapat meccsel, itt a csoportelsőség lesz a tét. Ha délután az oroszok megverik a házigazdákat és Finnország legyőzi Svájcot, akkor az élen tökéletes hármas holtverseny alakul ki, amely esetben a gólkülönbség dönt, feltehetően az oroszok javára. A Svédország–Oroszország mérkőzés kettőkor, a Finnország–Svájc összecsapás este hat órakor kezdődik.

Cimkék: , ,

Hozzászólások (7)

 1.   #1
  specikacsa,   

  Hatalmas győzelem!!!Hyvaa Suomi!!!

 2.   #2
  taki17,   

  Nagyon messze van még ez a kiesés szélétöl is,tuti nem fognak kiesni!

 3.   #3
  miklossy,   

  @taki17: a címben nem lehetett vagy nem tudtam kellően árnyaltan fogalmazni, de azért olyan nagyon nincs messze, bármennyire is kedvelem őket egyébként. mint ahogy nyilván ők sem arra számítottak, hogy egy meccsel az alapszakasz vége előtt még kérdéses lesz, hogy játszhatnak-e a legjobb nyolc között.

 4.   #4
  specikacsa,   

  Szlovák-cseh derbi kőkemény lesz,elég nagy preztizs meccs...

 5. moszkvicsslusszkulcs
    #5
  moszkvicsslusszkulcs,   

  A csehszlovák meccsről van/lesz valami online közvetítés??

 6. Szabó József
    #6
  Szabó József,   

  Le is rendezték a tótokat a csehek, ahogy kell.

 7.   #7
  taki17,   

  Nincs itt problémájuk a kieséssel a cseheknek!:)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk