Kezdődik a junior világbajnokság

   

Németország?Kanada mérkőzéssel veszi kezdetét csütörtökön a 37. junior-világbajnokság. A házigazda Svédország, a mérkőzéseket Malmö két jégcsarnokában, a 15 ezer néző befogadására képes Malmö Arénában és az ötezres Malmö Isstadionban rendezik.

A tízcsapatos mezőnyt két ötös csoportba osztották. Az 5-5 csapat csoporton belüli körmeccse után az első 4-4 helyezett a negyeddöntőbe jut, míg a két 5. a kiesés elkerüléséért játszik egymással. A negyeddöntőtől egyenes kieséses a lebonyolítás. A döntőt január 5-én, azaz jövő vasárnap tartják, addig egy szünnap lesz, újév napja.

Kanada eddig 15-ször, Oroszország 13-szor diadalmaskodott. Az U20-as elit még a felnőttnél is zártabb, mindössze hat ország tudott eddig nyerni, de dobogóra is csak 8 fért oda, Szlovákia és Svájc egyszer-egyszer nyert bronzérmet.

A svédek egy évtized bénázás után magukra találtak, az utóbbi 6 kiírásból négyszer döntőbe kerültek, ötször érmet szereztek. Kanada 2005-ben kezdődött egyeduralma tavaly végérvényesen megtört, nem elég, hogy 2010-ben megszakadt az ötéves győzelmi szériájuk, 2013-ban már érem sem jutott nekik. Ilyenre 1998-ban volt példa ezt megelőzően legutóbb. Most a legendás játékos, Brent Sutter vezetésével próbálják kiköszörülni a kiköszörülni valót. Furamód ezúttal a kanadaiak is csak a keret felét töltötték fel végzős juniorokkal, és bizony náluk is található 1996-os, de még 1997-es születésű játékos is. Utóbbi nem meglepetés, Connor McDavidben évek óta az új szupersztárt látják. A 16 éves csatár tavasszal az ifjúsági világbajnokság legjobb játékosa, valamint gól- és pontkirálya lett, az OHL-ben jelenleg 31 meccsen 50 pontnál tart. Matt Dumba és Scott Laughton az a két játékos, aki már NHL-tapasztalatokkal is rendelkezik.

A velük egy csoportban lévő USA egyetemi edzőkre bízta a keretet. Itt is két NHL-es játékos található. Az USA tehetséggondozó programjának eredményei vitathatatlanok, az elmúlt négy évben nyert két junior világbajnoki aranyérem mindennél beszédesebb. A rendszer ontja magából a tehetségeket, így idén teljesen új csapattal állnak ki, mindössze három játékos maradt a tavalyi győztes csapatból: a csapatkapitány Riley Barber, a kapus Jon Gillies és a csatár Ryan Hartman. A legérzékenyebb veszteséget a hátvéd Patrick Sieloff kiesése jelenti, ha utazik, minden bizonnyal ő lett volna a csapatkapitány. Ezzel együtt az USA egyértelműen a torna egyik favoritja.

A másik csoportban szereplő oroszok meghagyták a tavalyi edzőt, Mihail Varnakovot. Való igaz, a bronzérem nem volt rossz eredmény. Keretében Mihail Grigorenko a legnagyobb név, neki már 43 NHL-meccse van, ez a harmadik U20-as vébéje. Az első körben draftolt magas bekk, Nyikita Zadorov szintén bemutatkozott idén az NHL-ben. Jó néhány olyan játékos is megtalálható a keretben, akit tavaly a Jégpalotában is láthattunk MHL-meccsen a Patriot vendégeként játszani.

A svédek nagyon erős keretet tudnak kiállítani, élén az 1/5-ös Elias Lindholmmal és Filip Forsberggel. A válogatottban 13 olyan játékos van, akik a draft első három körének valamelyikében keltek el. Ha van csapat a vébén, melynek nincs szüksége a hazai pálya előnyére, az éppen a svéd válogatott, mely tavaly világbajnok lett, idén pedig az USA mögött második. Nem lenne meglepetés, ha megismétlődne az idei döntő.

A világ leggyorsabb sportjátékainak egyike, a juniorok elit hokivébéje. Az elképesztő mennyiségű és sebességű korcsolyázást szinte még nézni is fárasztó. A világbajnokság egyik legnagyobb kérdése, hogy beleszólhat-e bármelyik csapat a négy nagy (Kanada, Oroszország, Svédország, USA) dolgába. Ezzel párhuzamosan szintén nagy csata várható a kiesés elkerüléséért. Az előző vébén Lettország úgy esett ki, hogy 12-36-os gólaránnyal mind a hét mérkőzését elvesztette. Idén Norvégia próbálkozhat.

A torna iránt az érintett országokban nagy a médiaérdeklődés, erre a linkre kattintva érhető el az élő közvetítések listája.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum