Durva per vár az NHL-re

 

Tíz egykori játékos keresetet nyújtott be az NHL ellen, arra hivatkozva, hogy a liga nem tett meg mindent a játékosok egészségi állapotának megvédésre és az agyrázkódással járó sérülések elkerülésére. Az amerikaifoci-játékosok 150 milliárdot nyertek  egy hasonló ügyben.

A felpereseket a Gary Leeman, Rick Vaive páros vezeti, akik ketten együtt több mint 1500 mérkőzésen léptek jégre és közel 30 szezon van a hátuk mögött. A többiek: Bradley Aitken, Darren Banks, Curt Bennett, Richard Dunn, Warren Holmes, Robert Manno, Blair James Stewart és Morris Titanic.

Egy-egy fejre irányuló támadás régebben gyakorlatilag következmények nélküli volt, ezért sokan súlyos maradandó sérülést és/vagy agykárosodást szenvedtek. Ma ez elképzelhetetlen tűnik, ugyanis a “Shanaban-bizottság” ? az olimpiai bajnok csatár, Brendan Shanahan vezette fegyelmi ügyosztály ? eltiltásokkal és súlyos pénzbüntetésekkel honorálja a fejre irányuló támadásokat. A szankciók meghozták a várt eredményt, ezért lényegesen kevesebb a kirívó eset.

Crosby NHL

Ám hiába irányult az elmúlt években a játékosok védelmére egyre nagyobb figyelem, a perre menők azt állítják, hogy liga már korábban, akár évekkel vagy évtizedekkel előbb megtehette volna a szükséges óvintézkedéseket. Kemény szavak és súlyos vádak, amelyek nem egyedülállóak a az amerikai profi sportban. Az NFL korábban hasonló ügybe keveredett, aminek a végén vállalta, hogy 765 millió dolláros (azaz több mint 150 milliárd forintnak megfelelő) kártérítést fizet több ezer játékosnak, akik pályafutásuk során demenciával és a agyrázkódással összefüggésbe hozható sérüléseket szenvedtek.

Ezek után lássuk részletesebben, miről is beszél a 10 játékost vezető Gary Leeman, aki maga is többször szenvedett agyrázkódást és mind a mai napig viseli a poszttraumás tüneteket, úgymint szédülés, memóriazavar vagy fejfájás.

? A liga tudta vagy legalább tudnia kellett arról, hogy tudományosan bizonyított az a dolog, hogy a sorozatos fejsérülések nagyobb kockázattal váltanak ki súlyosabb betegségeket és erősen kihatnak negatív szempontból a játékosok későbbi civil életére.

? A Liga ugyan 1997-ben névlegesen létrehozott egy olyan programot, ami segíti az agysérüléseket és az agyrázkódást szenvedett sportolók rehabilitációját, de 2004-ig érdemben nem foglalkozott vele.

? 2010-ig gyakorlatilag nem volt szabály a fejet ért támadásra, még vakoldalról sem.

? Az NHL aktívan és céltudatosan eltitkolta ezeknek az agyi sérüléseknek a jelentőségét a játékosok előtt, a számukra valós és pontos információt elhallgatta, megfelelő megelőző intézkedéseket nem foganatosította, és ezzel súlyos kockázatot vállalt, mivel feleslegesen tette ki őket a veszélynek.

? Az NHL nem tesz semmit a verekedések, az enforcerek és az erőszakos, súlyos body checkeket kiosztó játékosok ellen, mondván mindegyik a cirkusz látványos része, ami inkább megsüvegelendő, mint elítélendő.

Sőt, a vád továbbmegy és azt állítja, hogy az NHL mind a mai napig nem tesz eleget a megelőzésnek.

NHL per 2

A liga nevében Bill Daly reagált röviden: “Tisztában vagyunk azzal, hogy néhány ex-NHL-játékos súlyos vádakkal illet minket. Bár a téma komoly, bátran kijelenthetem, hogy a liga és a játékos-szakszervezet felelős módon járt el a megelőzés ügyében. A jövőben is folytatni kívánjuk ezt a programot, mindent megteszünk a sérülések elkerülése érdekében, de egyelőre többet nem mondhatok a per jelenlegi szakaszában.”

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum