Durva per vár az NHL-re

 

Tíz egykori játékos keresetet nyújtott be az NHL ellen, arra hivatkozva, hogy a liga nem tett meg mindent a játékosok egészségi állapotának megvédésre és az agyrázkódással járó sérülések elkerülésére. Az amerikaifoci-játékosok 150 milliárdot nyertek  egy hasonló ügyben.

A felpereseket a Gary Leeman, Rick Vaive páros vezeti, akik ketten együtt több mint 1500 mérkőzésen léptek jégre és közel 30 szezon van a hátuk mögött. A többiek: Bradley Aitken, Darren Banks, Curt Bennett, Richard Dunn, Warren Holmes, Robert Manno, Blair James Stewart és Morris Titanic.

Egy-egy fejre irányuló támadás régebben gyakorlatilag következmények nélküli volt, ezért sokan súlyos maradandó sérülést és/vagy agykárosodást szenvedtek. Ma ez elképzelhetetlen tűnik, ugyanis a “Shanaban-bizottság” – az olimpiai bajnok csatár, Brendan Shanahan vezette fegyelmi ügyosztály – eltiltásokkal és súlyos pénzbüntetésekkel honorálja a fejre irányuló támadásokat. A szankciók meghozták a várt eredményt, ezért lényegesen kevesebb a kirívó eset.

Crosby NHL

Ám hiába irányult az elmúlt években a játékosok védelmére egyre nagyobb figyelem, a perre menők azt állítják, hogy liga már korábban, akár évekkel vagy évtizedekkel előbb megtehette volna a szükséges óvintézkedéseket. Kemény szavak és súlyos vádak, amelyek nem egyedülállóak a az amerikai profi sportban. Az NFL korábban hasonló ügybe keveredett, aminek a végén vállalta, hogy 765 millió dolláros (azaz több mint 150 milliárd forintnak megfelelő) kártérítést fizet több ezer játékosnak, akik pályafutásuk során demenciával és a agyrázkódással összefüggésbe hozható sérüléseket szenvedtek.

Ezek után lássuk részletesebben, miről is beszél a 10 játékost vezető Gary Leeman, aki maga is többször szenvedett agyrázkódást és mind a mai napig viseli a poszttraumás tüneteket, úgymint szédülés, memóriazavar vagy fejfájás.

– A liga tudta vagy legalább tudnia kellett arról, hogy tudományosan bizonyított az a dolog, hogy a sorozatos fejsérülések nagyobb kockázattal váltanak ki súlyosabb betegségeket és erősen kihatnak negatív szempontból a játékosok későbbi civil életére.

– A Liga ugyan 1997-ben névlegesen létrehozott egy olyan programot, ami segíti az agysérüléseket és az agyrázkódást szenvedett sportolók rehabilitációját, de 2004-ig érdemben nem foglalkozott vele.

– 2010-ig gyakorlatilag nem volt szabály a fejet ért támadásra, még vakoldalról sem.

– Az NHL aktívan és céltudatosan eltitkolta ezeknek az agyi sérüléseknek a jelentőségét a játékosok előtt, a számukra valós és pontos információt elhallgatta, megfelelő megelőző intézkedéseket nem foganatosította, és ezzel súlyos kockázatot vállalt, mivel feleslegesen tette ki őket a veszélynek.

– Az NHL nem tesz semmit a verekedések, az enforcerek és az erőszakos, súlyos body checkeket kiosztó játékosok ellen, mondván mindegyik a cirkusz látványos része, ami inkább megsüvegelendő, mint elítélendő.

Sőt, a vád továbbmegy és azt állítja, hogy az NHL mind a mai napig nem tesz eleget a megelőzésnek.

NHL per 2

A liga nevében Bill Daly reagált röviden: “Tisztában vagyunk azzal, hogy néhány ex-NHL-játékos súlyos vádakkal illet minket. Bár a téma komoly, bátran kijelenthetem, hogy a liga és a játékos-szakszervezet felelős módon járt el a megelőzés ügyében. A jövőben is folytatni kívánjuk ezt a programot, mindent megteszünk a sérülések elkerülése érdekében, de egyelőre többet nem mondhatok a per jelenlegi szakaszában.”

Cimkék: , , ,

Hozzászólások (8)

 1. dzsymm
    #1
  dzsymm,   

  Hiéna ügyvédek felbőszítettek néhány játékos, rárepültek a pénz szagára. Szerintem gusztustalan, mert ha asztalos vagyok egy cégnél, nem fogom beperelni a tulajt, mert levágtam az ujjam, hisz nekem nem mondta, hogy a szalagfűrésszel való meló ezzel járhat.
  Most akik perelnek, ugyan úgy csépelték az ellenfeleiket.
  Ráadásul ott volt és mai napig van szakszervezetük. Tudjuk, hisz sztrájkolni tudnak, akkor ezt anno miért nem tették szóvá ezek a játékosok.
  Attól függetlenül tényleg nem jó, hogy vadásznak néhányan a pályán, és jó, hogy ezt megpróbálják visszafogni.

 2. ozseb
    #2
  ozseb,   

  Mélységesen elítélem az ilyet.
  Első és legfontosabb, aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha megbasszák.
  Gyerek kori álmuk valósult meg azzal, hogy profi hokisok lehettek, gondolom gyerekkorukban is voltak sérüléssel járó bunyók, ütközések, esések a sztárolt felnőttek között.
  Gondolom nagyon fel lettek volna háborodva, ha a 10E dolláros havi csekk helyett kapnak egy 1000 dollárosat azzal a felkiáltással, hogy tilos a box-kevesebb a néző-kevesebb a píz...
  Ez a szakma ezzel jár, mint ahogy a bányász szívja a port, a tengerész távol van az otthonától, ázik-fázik a hajón, miegymás, a taxis, kamionos és titkárnő gerincsérvet kapa sok üléstől, az állatorvost megharapja a kutyus, megrúgja a ló, lehetne napokon át sorolni.
  A munka (nem mind, de jó sok) ezzel jár, szellemi és/vagy testi károsodással.

  "szédülés, memóriazavar vagy fejfájás" Ez egy közepes mértékű sörözés esetén is előfordulhat. Pereljük be a Borsodi Sörgyárat?

 3. foeati
    #3
  foeati,   

  @ozseb: ...Pereljük be a Borsodi Sörgyárat?
  Ha Amerikában lennénk, nyugodj meg sokan beperelnék (esetleg meg is tették), mert nincs ráírva, hogy akár hányás is lehet a vége. Amerika a perek Mekkája...
  De ez a per tényleg csak a pénzről szól. Nem tudom a nevezett tíz fiatalember mivel foglalkozik, de úgy sejtem ők távol kerültek a zsíros bödöntől, és nem edzősködnek, vagy szak-kommentátorkodnak... ez b.ssza a csőrüket.

 4. Rettenet_tabornok
    #4
  Rettenet_tabornok,   

  Egyetlen néző sportimádata sem ér annyit, hogy fiatal emberek maradandó egészségkárosodást szenvedjenek. Vannak ésszerű kockázatok és vannak ésszerűtlenek. Azt gondolom, az ésszerűtleneket száműzni kell a sportpályáról, s ha ennek eszköze ez a per, hát legyen per. Ez az Amerika a perek Mekkája szöveg ... nem is kommentálom. Nézz meg egy átlagos napot egy magyar bíróságon.

 5. istvan_o
    #7
  istvan_o,   

  Simán elfogyott a pénzük. Talán ha ezt akkor tették volna, mielőtt elkezdték volna jobban védeni a játékosokat, akkor jogos, de így... Az első és a negyedik résznél hangosan felnevettem. "A ligának tudnia kellett/ céltudatosan eltitkolta..." Hát hogy ne tudta volna, de tényleg el kellett volna külön is mondani minden játékosnak, hogy figyelj már, ez itt nem balett, hanem egy kőkemény, fizikai kontakt sport, szóval így lehet hogy neked fognak ütközni meccsenként néhányszor ami miatt agyrázkódásod is lehet... De most komolyan, ez még egy öt évesnek is nyilvánvaló, nemhogy NHLes veteránoknak (vagy ha ez csak most esett le nekik, akkor az agyi problémákért nem az ütközések a felelősek... Ahogy ozseb fogalmazott: "ne sírjon a kurva, ha..."

 6. bvr
    #8
  bvr,   

  @istvan_o: "Ahogy ozseb fogalmazot..." ozsebnek szerintem kicsit el kellene gondolkoznia a hasonlatát, meg úgy általában mindenkinek akinek ez tetszett... Túl azon hogy a stílus maga az ember, aki ilyen kategóriákban gondolkozik a jégkorongról, a játékosokról, az önmagát minősíti...

  Most nem akarok Lindrosig visszamenni, sőt még csak Crosbynál sem kiszámolni hogy agyrázkódás miatt mennyit kellett kihagynia, itt a friss példa amit a másik topicban már linkeltem, Datsyk leütése...

  Ez a _sportolók_nak (figyeljünk ugye a kifejezeésre!) komoly trauma vagy akár tragédia (úgy a sportkarrierjük mind a személyes egészségük szempontjából), a ligának, a klubnak akár nagyon komoly pénzekben kifejezhető veszteség (főleg ha emblematikus sportoló kiesésével jár, akár rövidebb időről, de főleg ha kényszerű végleges visszavonulásról van szó) - és nem utolsósorban a szurkolók! És egyáltalán nem csak a rajongókról van szó! Én pl. nem különösebben szimpatizálok Crosbyval, de hihetetlen nagyra becsülöm a játéktudását, képességeit, és mérhetetlenül csalódott lennék ha esetleg egy újabb kiütés miatt nem még minimum 10 évet láthatnánk a játékát.

  (valamint még egy egyáltalán nem mellékes szempont, ez pedig az _utánpótlás_ Szükség van arra hogy a jégkorong arról szóljon hogy maximális mértékben foglalkozik a játékosok biztonságával, különben a szülők (nyilván nem mindenki, de ebből akár kialakulhat hatásában is érezhető tendencia) nem jégkorongra hanem más, jóval kevésbé veszélyes sportokra fogják járatni a gyerekeiket.
  (amúgy ez nem fantázia, sportközgazdászok el szokták mondani hogy az európai foci (pedig az is épp elég fizikálissá vált már az utóbbi évtizedben) nem elhanyagolható elszívó hatással bír már mondjuk az amerikai foci és más major sportágak elől. És nagyon nem mindegy, hogy a jövő Crosbyjait, Manningjeit, Bradyjeit merre kezdik majd el terelgetni kiskoruktól kezdve...)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk