A Ferencváros és a 100%-os erdélyi hétvége

   

Parázs meccsekkel folytatódik vasárnap a MOL Liga, hiszen helyet cserél egymással az FTC és a Dab.Docler, előbbi Brassóban, utóbbi Csíkszeredában lép jégre. Eközben Bob Dever a szezon első érsekújvári derbijén tér vissza a Miskolc élére.

A MOL Liga idei szezonjában még nem volt csapat, amely hat ponttal tért volna haza kétmeccses erdélyi túrájáról, a HSC és a Brassó egy hétvége alatt túl nagy falatnak bizonyult ehhez. Legközelebb a Dab.Docler járt ehhez, amely első alkalommal két hosszabbításos győzelemmel, vagyis négy ponttal jutott túl a két vendéglátón. De rendes játékidős győzelemre még egyetlen csapat sem volt képes, egyik erdélyi csapat ellen sem pénteken. Egészen a mostani hétvégéig, ugyanis a sérülésektől tűzdelt Ferencvárosnak sikerült a bravúr, mi több, csíkszeredaiak évek óta nem láttak annyi gólt a saját kapujukban, mint ekkor. Pedig az előjelek nem voltak túl biztatóak, bár Dobos Tamás a túra előtt hangsúlyozta, egyáltalán nem óhajtanak lemondani a győzelem reményéről, ezt talán még Ferencvárosban is a kötelező elszántságnak vette a többség. Nem véletlenül, hiszen nem utazott a csapattal Berta Ákos, Rickard Eriksson, Horváth Dávid, Kiss Gábor, Andreas Lindquist és Nagy László sem, márpedig ennyi sérült nagyobb keretből merítő csapatokat is nehéz feladat elé állított volna.

Mint tudjuk, evés közben jön meg az étvágy, tehát vasárnap a Brassónak is össze kell szednie magát, ha be akarja gyűjteni a három pontot a zöld-fehérek ellen. Legutóbb fordítva kezdett a Fradi, egy roppant balszerencsés góllal Brassóban az utolsó másodpercben szenvedtek vereséget (a kiállításából a rendes játékidő letelte előtt öt másodperccel visszatérő Piszarenko, egyetlen másodperccel a vége előtt betalált, ezzel lett 3-2, ami talán meg is viselte őket, mindenesetre két nap múlva a HSC-től méretes zakót kaptak és 8-3-as vereséget szenvedtek. Ez alkalommal minden fordítva történt, tehát elképzelhető, hogy a menet közbeni sikerek még tovább spannolják a csapatot. Azonban sikerélményből a Brassónak is jutott bőven az utóbbi időben, hiszen múlt héten a HSC-t és a Miskolcot, pénteken DAB-ot kapták el hazai pályán. Nem mellesleg pedig vezetik a tabellát. A Fradi egy újabb győzelemmel jelentős lépést tehet afelé, hogy hatcsapatossá változtassa a rájátszásért folytatott küzdelmet, jelenleg ugyanis a Miskolctól és a HSC-től is 5-5 pont választja el őket. A két csapat eddig háromszor találkozott egymással, eddig mindig nyert a hazai pályán játszó fél.

A forduló másik erdélyi mérkőzésén a HSC fogadja a DAB-ot. Egyelőre mindkét csapat messze van attól, amit a tavalyi szezonban mutatott, pedig a DAB játékerőben még fejlődött is, de egyelőre Lundh mesternek nem sikerül kihozni azt a csapatból, amire azok valójában képesek. Mivel a csapat játéka meglehetősen szélsőségesen ingadozik, ezért az ellenfelek sosem tudhatják előre, éppen melyik Dunaújvárossal kerülnek majd szembe, de többnyire jóval gyengébb játékkal örvendezteti meg ellenfeleit a címvédő, mint tavaly vagy akár két éve. A HSC ezzel ellentétes úton van, a nyáron fiatalításba kezdtek, türelmet kértek a szurkolóktól, a teljesítménybeli ingadozás elsősorban ennek számlájára írható. Mint azt Gál Sándor mester a Fradi elleni vereség után elismerte, tanítványai nem úgy álltak bele a mérkőzésbe, ahogyan az elvárható lett volna. Ha a Fradit talán kissé le is nézték, hasonló gondok a Dab.Doclerrel szemben biztosan nem lehetnek, hiszen tavaly tőlük kaptak ki a döntőben, Csíkszeredában lett bajnok a DAB, és az idei Kontinentális-kupa második fordulóban is látszott, hogy nagyon szerették volna a házigazdákat meglepni a székelyek, ami kis híján sikerült is, hiszen csak büntetőkkel tudott győzni a DAB.

A harmadik ok, ami miatt nem szükséges külön motivációt keresni a HSC-seknek a dunaújvárosiak ellen, hogy idén még nem nyertek ellenük. Az első csíkszeredai találkozón hosszabbításban kikaptak, utána elszenvedték a MOL Liga idei szezonjának legnagyobb zakóját és 10-2-re kaptak ki, majd egy sima 3-0-s zakó, végül a roppant kiélezett Kontinentális-kupa mérkőzés következett, mindhárom mérkőzés Dunaújvárosban. Minden sorozat megszakad egyszer és most tényleg nagyon nagy szüksége van minden pontra az erdélyi csapatnak, különösen a Fradi elleni elvesztett mérkőzés után.

Az Érsekújvárra a pénteki, UTE elleni győzelem után egy sokkal nehezebb feladat vár, hiszen a Miskolcot fogadja. Érdekesség, hogy a Miskolc idén még nem játszott Érsekújváron, a vasárnapi lesz a csapat bemutatkozó mérkőzése a Felvidéken az idei szezonban. A borsodi megyeszékhelyen lejátszott eddigi három találkozóra viszont igen eseménydúsra sikeredett, ami külön ízt ad az összecsapásnak. Ezen felül a Miskolc a HSC mellett a másik csapat a MOL Ligában, amely ellen még nem tudott győzni Lubina mester, igaz, mindhárom idegenbeli mérkőzésén csak egy hajszál választotta el ettől, hiszen egyszer egy góllal, kétszer pedig csak a hosszabbításban szenvedtek vereséget Metcalfe-éktól.

Nem lesz azonban könnyű dolga az Érsekújvárnak, hiszen a Miskolc az edzőváltás után, Mayer Péter irányítása alatt egyre inkább magára talál, csütörtöktől pedig már Dever mester vezeti az edzéseket is, a régi-új edző érkezése pedig további lendületet adhat a játékosoknak. De a kanadai szakember sem a legkönnyebb meccsen fog bemutatkozni. A már említett rivalizálás mellett ugyanis az Érsekújvár imponáló hazai mérleggel rendelkezik. Eddigi kilenc hazai összecsapásán még nem szenvedett rendes játékidős vereséget, egyetlen csapatként a ligában. Hosszabbításos vereségből is csak egy akad, a HSC elleni és becsúszott még egy hosszabbításos győzelem a Fradi ellen. A többi hét meccset viszont rendes játékidőben megnyerték, a megszerezhető 27 hazai pontból 24-et begyűjtöttek, ami közel 90%-os mutató.

HSC Csíkszereda–Dab.Docler 3-2

   

A DAB idei második csíkszeredai meccse is hosszabbítást hozott, azonban ezúttal a HSC tartott otthon több pontot. Szappanos kilenc másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített.

Újvárosi nyomással és előnyökkel indult a találkozó, amelyen az első előnyt be is verte Stephan Lundh csapata, Somogyi kanyarodott a sarokból a kapu elé és lőtt gólt a harmadik percben. Támadtak tovább a Bikák, aminek újabb előny lett a vége, ám ezt már kihagyták a vendégek. Fokozatosan vette át a kezdeményezést a Csíkszereda, amely a meccs felére mezőnyfölénybe került. A 12. percben ők is megkapták a lehetőséget, de nem sokat tudtak kezdeni vele, mígnem Huba kissé látványosan torolt meg egy meccs közbeni szurka-piszkát, amiért a játékvezetők kiküldték a szlovák bekket. 11 másodperc kettős előny következett, amit ugyan kihagytak a hazaiak, de szimpla előnyben Hruby bombája ellen már tehetetlen volt Sevela kapus. Nem sokkal később ismét hibázott a hazai védelem, amit Novák használt ki, ezzel a 16. percre átvette a vezetést a HSC.

A második harmadban nem kápráztatták el gyönyörű játékkal a Vákár közönségét csapatok, itt is, ott is adódtak kisebb-nagyobb helyzetek, például Molnár Zsombor vagy Hruby előtt, de nem volt sok öröme egyik szurkolótábornak sem a látottakban. A harmadik harmadra úgy jött ki a DAB, hogy látszott, ők azok, akiknek elsősorban tenniük kell valamit az eredmény megváltoztatásáért. Főleg a harmad első felében nagyon nyomtak a Bikák, de minden helyzet kimaradt, illetve Ruczuj védett. A harmad felénél ráadásul jöttek az újabb újvárosi kiállítások, Huba második büntetése a második kettős hátrányt jelentette a vendégek számára. Érdekes módon azonban a HSC ekkor már nem tudott vagy nem akart támadni, így a kettős fór jelentős részében nem birtokolták vagy csak a saját harmadukban a korongot. Négy perccel a vége előtt Becze szabálytalansága után időt kért Stephan Lundh, azonban nem sikerült gólra váltani az előnyt. Egy perccel a vége előtt Sevelát helyett csatárt küldtek fel az újvárosiak, azonban a HSC korongot szerzett, az üres kapura meginduló támadást Huba csak szabálytalanság árán tudta megakadályozni, így a 6-5 elleni szituáció hamar 4-5 elleni helyzetre változott. A DAB azonban nem adta fel, hatalmasat küzdve kilenc másodperccel a vége előtt Szappanos révén hátrányból is betalált, kiegyenlítve az állást.

A hosszabbításban azonban már nem tudta elviselni a létszámhátrányt, Hruby második emberelőnyös találatával nyert a HSC.

Gál Sándor (vezetőedző, HSC Csíkszereda): “Nagyon csalódott vagyok, hogy elvesztettünk egy létfontosságú pontot. Lehet, hogy a végelszámolásnál sokat fog ez számítani. Ilyen hibákat nem szabad elkövetni, mint amilyenek mi követtünk el. Kezünkben volt a mérkőzés. A vége előtt pár perccel kettős előnybe kerültünk, amit nem úgy játszottunk meg, ahogy elterveztük. Utána mikor egy fél perc van hátra, engedjük, hogy behozzák a kapunkig a korongot. Igaz, hogy szerintem nem volt szabályos a gól. De akkor is. Ha azt akarjuk, hogy bekerüljünk a rájátszásba, akkor ilyen hibákat nem szabad elkövetni.”

Stephan Lundh (vezetőedző, Dab.Docler): “A Kontinentális Kupa után úgy érzem, hogy a csapatom nagyon elfáradt. A játékosok nem tudnak százszázalékosan felpörögni. Ennek fényében nagyon örülök, hogy egy közel kéthetes szünet következik.”

Erste Liga, Vákár Lajos Műjégpálya, 1150 néző. Játékvezetők: Iliescu, Butucel, Keresztes, Redai.
Ruczuj: 92,9% (Onodi)
K
Sevela: 92,1% (Kiss T.)
Hruby J., Góga, Mihály, Molnár Zs., Novák
1
Huba, Jaborník, Ladányi, Gröschl, Peterdi
Kósa, Papp Sz., Moldován, Szőcs, Bíró T.
2
Lindgren, Hüffner, Somogyi, Hurtaj, Azari
Bors, Flinta, Becze, Bíró O., Farkas
3
Nagy R., Erdélyi, Pavuk, Papp V., Szappanos
Adorján, Péter, Molnár Z., Hildebrand, Gecse
4
Szabados, Hegyi, Virág, Kiss Á.
Gál Sándor, Hozó Levente
E
Stephan Lundh, Jonas Johnson
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 02:34 DAB PP Somogyi Azari Hüffner
1-1 13:48 SCC PP Hruby J. Mihály
2-1 15:28 SCC Novák Molnár Zs. Hruby J.
2-2 59:51 DAB SH Szappanos Ladányi
3-2 60:25 SCC PP Hruby J. Góga
38 Kapura lövések száma 28
8 Kiállításpercek 14

A HSC–DAB képei

 

További képeket itt találnak.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum