Újabb kontúrok a Bajnokok Ligája körül

 

Ezúttal a svédek álltak elő egy javaslattal. A szlovákokat kihagynák. A KHL csak akkor jön, ha ő lesz a legnagyobb.

A tervet Anders Ternborn, a European Trophy igazgatótanácsának tagja, a BL megszervezésére létrehozott gazdasági társaság, az EICC elnöke ismertette a svéd Aftonbladet hasábjain. Eszerint a 40 csapatos ligában három kategóriájú csapat szerepelne. A licenszet kapna 6-6 svéd és finn csapat, 4-4 klub Németországból, Svájcból és Csehországból, valamit két osztrák az EBEL-ből. Ez a 26 csapat a liga alapítója is lenne egyszersmind, és mint ilyen, összesen 65%-os tulajdonrészt szerezne. B licenszes indulási jogosítványt hat liga adhatna ki, saját legjobb, A licensszel nem rendelkező csapatának: az SHL, a Liiga, a DEL, az NLA, a cseh Extraliga és az EBEL. E hat liga 25%-os tulajdonrészt kapna, míg a fennmaradó 10%-kal az IIHF rendelkezne.

Szemberg IIHF

A fennmaradó 8 C típusú licenszet szabad kártyaként osztanák szét különböző klubok között. Felmerült a mindenkori dán bajnok, egy párizsi és egy londoni klub, ha lesz versenyképes, illetve különböző KHL-es csapatok is. A 40 fős mezőnyt 10 négycsapatos csoportba sorolnák, ahol egy oda-vissza fordulót rendeznének. (Mint később látni lehet, még korántsem kiforrott, végül melyik országok hány hellyel számolhatnak, hiszen a KHL csatlakozása egyből mindent borítana, ráadásul végül úgysem lehet majd kihagyni Szlovákiát a számításból.) A második szakaszba 16 csapat jutna tovább, ott a labdarúgók Bajnokok Ligájából ismert formula szerint mennének tovább a küzdelmek. A liga a terv szerint 2014. augusztus 15-én rajtolna, alapvetően a nemzeti bajnokságokkal egy időben zajlana, a döntőt 2015 februárjában rendeznék.

A svéd lap információi szerint a Farjestad, a Frölunda, a Linköping, a HV 71, a Lulea és a Djurgarden kapna A licenszet. Utóbbi csapat azonban, mely végig jelentős szerepet játszott a jelenlegi ET és az annak elődjének számító Nordic Trophy megalapításában is, csak abban az esetben indulhatna, ha visszakerül az SLH-be, hiszen tavaly kiesett és jelenleg az Allsvenskanban játszik.

Alekszandr Medvegyev, a KHL elnöke máris reagált a tervezetre. Szerinte a KHL-es csapatok nélkül a BL bukásra van ítélve, értelmét veszítené az egész. A maga részéről támogatja a KHL részvételét a formálódó Bajnokok Ligájában, ennek egy feltétele van, hogy a világ második legerősebb bajnoksága mindenki másnál többet, hét klubot delegálhasson a ligába. Arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy a versenyeztetéssel foglalkozó sportszervezetben mekkora tulajdonrészt akarnak maguknak.

Még semmi sem biztos, de több dolog tisztán látszik. A végleges terv kidolgozása még komoly feladatot jelent majd az ebben részt vevők számára. Szlovákiát nem vették be a buliba első körben. A kis országokkal egyáltalán nem számolnak, legfeljebb egy-két jobb helyen fekvő pénzes csapattal. Ez ugyanúgy nem Bajnokok Ligája lesz, mint ahogy labdarúgásban és egyre több csapatsportágban sem az, de itt úgy tűnik, még egykörnyi megszólalást sem kapnak majd a brancsból kimaradók. Tovább folytatódik a jégkorongsport elitizálódása, ami kívülről nézve nem tűnik jó iránynak.

Mindazonáltal az utóbbi évek egyik legkomolyabb összefogása kell a BL létrejöttéhez, az IIHF, a KHL és az utóbbi érdekeivel szembe menő, a jelentős európai bajnokságokat összefogó Hockey Europe szövetségnek kellene egyetértenie vagy legalábbis megegyeznie bonyolult kérdésekben. Mindeközben az még nem világos, miként kerül a rendszerbe az a sok pénz, ami vonzóvá teszi az egészet a benne részt vevők számára.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum