1/13: Korszakos csapat lesz-e a Chicago?

   

Október elsején az NHL-ben is elkezdődik az alapszakasz. Az nhl.com összeszedte azt a 13 legfontosabb kérdést, amelyekre az előttünk álló szezon választ fog adni. Egyenként ismertetjük ezeket a kérdéseket, illetve a lehetséges válaszokat.

A Chicago lesz az első csapat, amely képes lesz hosszabb ideig domináns szerepet betölteni a ligában azóta, hogy bevezették a fizetési sapkát?

Az NHL-ben vezették be utoljára a fizetési sapkát az amerikai major sportok közül. 2005-ös létezése óta a Blackhawks az egyetlen csapat, mely képes volt kétszer is bajnokságot nyerni. Ha a következő szezonban is sikerülne, akkor öt éven belül harmadszor érnék el ezt a bravúrt, amely meggyőző érv volna amellett, hogy a szeles város csapata meghatározó szerepre tett szert. A jégkorong történetírói persze vitatkoznának ezzel, mondván, ennyi nem elég, hiszen korábban sokkal nagyobb szériákat produkáltak bizonyos csapatok. Például a Montreal Canadiens, amely 1968 és 1979 között nyolcszor lett bajnok, négyszer egymás után sorozatban. Vagy a New York Islanders, amely a nyolcvanas évek elején négy egymást követő évben nyert Stanley-kupát, vagy az Edmonton Oilers, amely ugyanannak az évtizednek a második felében élte virágkorát, és amely hét év alatt ötször nyerte meg a gyűrűt.

Chicago 2013 Stanley

A különbség “mindössze” annyi, hogy ebben az időben még nem harminc csapat alkotta a ligát és nem volt fizetési sapka. Márpedig a fizetési sapkát éppen az esélyek kiegyenlítése miatt találták ki, nehogy a gazdagabb klubok behozhatatlan előnyre tegyenek szert a szegényebbekkel szemben. Öt éven belül elért harmadik győzelmével tehát a Blackhawks olyan területen és olyan környezetben szállna partra, ahol azelőtt senki nem fordult meg. Természetesen még egy konferenciadöntőbe kerülés esetén is lenne érv a vezető szerep megszerzése mellett, ám egy kupagyőzelem kétségbevonhatatlanná tenné a kialakult dominanciát. Bár Quenneville edző szerint annyit változik manapság a játékoskeret évről évre, hogy még elképzelni is nehéz, hogy valaki dinasztikus babérokra törjön. Ez igaz, de ha megnézzük a nyári játékosmozgásokat, éppen azt látjuk, hogy a Blackhawks keretében alig volt mozgás.

Amikor 2010-ben megnyerték a Stanley-t, a következő szezonra nyolc olyan játékosukat voltak kénytelenek nélkülözni, akik a döntő utolsó meccsén pályára léptek. Mindez a már említett fizetési sapka miatt történt. Idén elcserélték Dave Bollandet és Michael Frolíkot, továbbá nem hosszabbítottak Viktor Stalberggel és a második számú kapussal, Ray Emeryvel. Mindenki más maradt, élükön a számtalan franchise-rekordot tartó Quenneville edzővel, akinek három évvel hosszabbították meg a szerződését.

Quenneville mindezek ellenére nem gondolja, hogy a meghatározó szerep elérése reális cél lehet csapata vagy bármely más csapat számára: “Tudjuk, milyen srácokról van szó és hogy mire képesek, így nem lehet kérdés, hogy továbbra is változatlan intenzitással buzog bennük a győzni akarás. De az a lehetőség, hogy bebizonyítsuk, mi vagyunk a kor meghatározó csapata, nem érdekel minket. Egyszerűen megpróbálunk nyerni és sikeresek lenni. A többi már ezzel jár. Az elmúlt szezonbéli győzelem számos játékos karrierjének szép lökést adott, büszkék lehetnek arra, amit elértek, de nem gondolnám, hogy bármelyikük is jóllakott volna.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum