Kiprusoff visszavonult

 

A Calgary Flames bejelentette, 36 éves kapusa, Miikka Kiprusoff befejezi pályafutását. A finn hálóőr 12 éves NHL-pályafutásából 9-et töltött a kanadai csapatnál.

Kiprusoff első három szezonját a San Josnál töltötte, elég felejthetően, hiszen 47 mérkőzésen mindössze 14 alkalommal hagyta el győztesen a jeget. Calgaryban azonban megfordult vele a világ, és liga legjobbjai közé küzdötte fel magát, az NHL egyik elit hálóőre lett. A Flamesben eltöltött 9 évadja alatt hétszer játszott minimum 70 mérkőzést és háromszor szerzett legalább 40 győzelmet egy szezonban. 2006-ban megkapta a legjobb kapusnak járó Vezina-trófeát és beválasztották az év csapatába is.

Calgaryban számtalan franchise-rekord fűződik a nevéhez, övé a legtöbb győzelem egy szezonban (45) és a csapatban (305), a legtöbb mérkőzés (576) és a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzés (41). Mindezek felett a 2003/04-es szezonban modernkori NHL-csúcsot felállítva 1,69 gólt kapott mérkőzésenkénti átlagban, és mindössze egyetlen győzelem választotta el a Stanley Kupa-győzelemtől.

Érdekesség, hogy a Vasasban is megfordult bátyjával, Marko Kiprusoff-fal ellentétben ő nem nyert világbajnoki aranyérmet, hiszen 1995-ben még fiatal volt, a juniorok között védett.

A bejelentés után nyilatkozott maga az érintett és Jay Feaster, a Flames klubigazgatója is.

Miikka Kiprusoff: “Az elmúlt szezon végén úgy határoztam, hogy befejezem. Nagyra értékelem, hogy Jay Feaster és a Flames vezetősége 100%-ban mögöttem állt e tekintetben. Ez egy nagyon fontos döntés volt az életemben, de nemcsak nekem, hanem a családomnak, a csapatnak és a szurkolóknak is. Többször beszéltem Jayjel a nyáron, de nem változtattam meg a véleményem, sőt amikor egy hete visszatértem Calgaryba, megerősítettem a visszavonulási szándékomat. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy 10 éven keresztül Calgaryban játszhattam. Nincs jobb hely sehol, ahol élnék vagy játszanék. Csak arra vágyom, hogy a következő évben, években a családom és én élvezzük az életet Albertában.”

kipper

Jay Feaster: ”Miikka már a 2012/13-as szezon bejezése előtt közölte velünk visszavonulási szándékát. Nem akartuk, hogy Kipper elhamarkodottan döntsön, mondtuk neki, gondolja át a nyáron a döntését. Átgondolta a döntését a nyáron és amikor visszajött, megerősítette, hogy visszavonul. A mi játékosunkként akarja ezt megtenni. Hálásak vagyunk neki, hogy 2003-tól a csapat egyik fontos tagja volt, aki a kapuban mindig hihetetlenül teljesített. Számíthattunk rá, reményt és bizalmat adott mindannyiunknak, vele a csapat csak nyerhetett. Méltó helye lesz az NHL legnagyobb kapusait felvonultató pantheonban és a Calgary történelmében. Hiányozni fog nekünk, a játékosoknak, a szurkolóknak, de kívánunk neki minden jót a visszavonulása után.”

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum