Erősödött vagy gyengült a KHL?

 

A nyári átigazolások öt-öt legjobb érkezője és távozója.

Érkezők:

5. Jonas Holös (norvég, védő, Lokomotiv)

A 26 éves bekk jó felépítésű, 180 centiméteres magasságához 95 kilogramm párosul, amivel az NHL-ben 39 mérkőzés jutott neki a Colorado színeiben. Évek óta stabil tagja hazája válogatottjának, kétszer is beválasztották a vébé három legjobb norvég játékosa közé. A legutóbbi szezonban a Vaxjö házi pontkirálya lett holtversenyben a védők között, az olimpián pedig sokat segíthet majd a válogatottjának az oroszországi tapasztalataival.

4. Jakub Kovár (cseh, kapus, Avtomobiliszt)

A 25 éves cseh válogatott kapus egy évet leszámítva Ceské Budejovicében védett, a legutóbbi szezonban az Extraliga legjobb védési hatékonyságát nyújtotta 93,5%-os teljesítménnyel, mindehhez kerek 2-es kapott gólátlagot fűzve, amivel szintén a legjobb lett. Minden annak a fényében dicséretre méltó, hogy a csapata csak a nyolcadik helyen végzett, a rájátszásban pedig az első körben búcsúzott. Válogatott szinten is letette a névjegyét, 2011-ben a padról, ám 2012-ben már hat mérkőzésen jégre lépve nyert világbajnoki bronzérmet, a legutóbbi vébére pedig sérülés miatt nem utazhatott.

3. Jan Kovár (cseh, támadó, Metallurg Magnyitogorszk)

A fentebb említett kapus 23 éves öccsét nem draftolták az NHL-ben, a legutóbbi két szezonban 52 alapszakasz-mérkőzésen mindkétszer 51 pontig jutott, továbbá rengeteg díjat felhalmozott tavasszal. A cseh bajnoki cím mellett megszerezte a cseh rájátszás gólkirályi, asszisztkirályi, pontkirályi, legjobb plusz-mínusz mutatós díját is, amiből következett, hogy megválasztották MVP-nek és az év extraligás játékosának. A világbajnokság hat találkozóján és az eddigi 14 EHT-mérkőzésén viszont  nem szerzett pontot, így az idei szezon vízválasztó lesz a számára, mire képes a Skoda Plzenen kívül.

2. Roman Cervenka (cseh, támadó, SZKA)

A 27 éves csatár számára ismerős a KHL, két omszki szezonja során pont per meccs átlag fölött teljesített, a 2012-es playoffban pedig nagydöntőt játszhatott az Avangarddal. Első oroszországi szezonjában gólkirály lett 31 találattal, a Gagarin Kupa-döntős idényben pedig pontkirály a rájátszásban 21 ponttal. A két jó szezonja után megpróbálkozott az NHL-lel, ám 39 mérkőzésen 9 gólig és 8 gólpasszig jutott, így visszatért a KHL-be, mégpedig a liga egyik legjobb csapatához, ahonnan minden esélye megvan kiharcolni az olimpiai kerettagságot.

1. Ilja Kovalcsuk (orosz, támadó, SZKA)

Kétségtelenül a 30 éves zseni hazatérése a nyár legnagyobb átigazolási híre tengeren innen és túl. A lockout során is jól érezte magát hazájában, a tengerentúlról ideiglenesen érkezők közül a legtöbb pontot gyűjtötte a KHL-ben, illetve maradt az All Star-gálára is, ahol csapatkapitányi tisztséget töltött be. Úgy tért haza az NHL-ből, hogy nem nyert Stanley Kupát, viszont már első szentpétervári szezonjában minden esély megvan arra, hogy Gagarin Kupa-győztes legyen április végén, illetve odahaza készülhet az olimpiára is.

kovalcsuk-c

Távozók:

5. Mats Zuccarello (norvég, támadó, Metallurg Magnyitogorszk)

Bár március végén távozott a 25 éves csatár, visszavárták Magnyitogorszkba, ám úgy döntött, hosszabbít a New York Rangersszel a szezon végéig szóló szerződésén. 44 alapszakasz-mérkőzésen 28 pontig jutott, a lockoutos játékosok távozása után pótolta őket, a rájátszásban nem rajta múlott az első körös kiesés, ami után elengedték az idény végéig az NHL-be.

4. Niklas Hagman (finn, támadó, Lokomotiv)

A 33 éves szélső a 2004/05-ös lockoutot leszámítva tizenegy év után tért vissza Európába, 770 NHL-mérkőzés rutinjával. Az alapszakaszban 49 meccsen gyűjtött 20 pontjával a Lokomotiv ponterősebb játékosai közé tartozott, a rájátszásban viszont nem lőtt gólt, a jaroszlavliak ki is estek a playoff első körében. Az olimpiai ezüst- és bronzérmes támadó az Assat Poriba tért haza.

3. Gyenyisz Grebeskov (orosz, védő, Jugra)

A 29 éves bekk 2010-ben tért haza az NHL-ből Szentpétervárra, ahol két jó szezonja után tavaly elcserélték a Jugrával a 18 éves Dmitrij Jugyinért. Hanti-Manszijszkban sem játszott ponterősen, így némileg meglepő, hogy számít rá korábbi NHL-es csapata, az Edmonton. Az Oilersnél abban bízhatnak, hogy a kétszeres világbajnok Grebeskov visszanyeri korábbi tengerentúli formáját.

2. Niklas Persson (svéd, támadó, CSZKA)

A 34 éves csatár négy szezon után távozik a KHL-ből, első Nyeftyehimikben eltöltött szezonja során házi assziszt- és pontkirály lett. A jól sikerült szezonja után a Tampa Bayhez igazolt, ám leküldték a farmcsapatba, ami után kérte szerződése felbontását, így visszatért a nyizsnyekamszkiakhoz. Az elmúlt két idényben pedig a CSZKA-ban termelte a pontokat, most viszont távozott, a friss világbajnok támadó Svájcban, a Rapperswil-Jonában folytatja pályafutását.

1. Karri Ramö (finn, kapus, Avangard)

A 27 éves hálóőr a 2008/09-es szezonban 90% alatt teljesített a Tampa Bayben és az AHL-es farmcsapatban, a Norfolkban is, így az Avangardba igazolt. A KHL-ben többször is a hónap legjobb kapusának választották, 2012-ben Cervenkához hasonlóan a nagydöntőben játszhatott. A hétmeccses széria elbukása nem rajta múlott, hét mérkőzésen tizenhárom gólt kapott, összességében 94%-os teljesítményt nyújtott a 2012-es playoffban. Mindeközben az NHL-es játékjoga a Tampától a Montrealhoz, majd a Montrealtól a Calgaryhoz került, ahol visszavonuló honfitársa, Kiprusoff pótlása vár rá.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum