Kanadában kevés a jégkorongozó

   

Egyes becslések szerint a kanadai családok 90%-a nem viszi a gyerekeket jégkorongozni. Vész még nincs, de komoly mentőprogramot indítanak, 9 év alatt 1 millió új játékost akarnak toborozni.

Ezért a kanadai jégkorong-szövetség a Bauer sportszergyártó céggel közösen nemrégiben felmérést végzett a nem jégkorongozó kanadai családok körében a mellőzés okainak felderítésére. Ontario és Nova Scotia államokban kérdeztek meg 875 családot. Az eredmények bizakodásra adnak okot, hiszen a megkérdezettek 73%-a a jövőben megfontolja a gyerek beíratását valamilyen hokisuliba, 40% pedig arról számolt be, hogy egészen bizonyosan megteszi ezt.

Érdekes eredményre jutottak abban a tekintetben, hogy miért nem viszik a családok jégkorongozni gyermekeiket. Az okok között az alábbi négy egyike szerepelt leggyakrabban a válaszok között: nem elég szórakoztató, túl időigényes, sérülésveszélyes, drága.

Az eredmények tapasztalataiból kiindulva a szövetség és a Bauer kísérleti programokat indít tavasszal a hoki népszerűségének visszaállítása érdekében. A cél 2022-re egymillió új játékos toborzása. “Ez egy apró jelzés, még nem a vészharang ? mondta Paul Carson a szövetség sportágfejlesztésért felelős alelnöke. ? Eszünkbe idézi, hogy mennyire fontos a játék folyamatos népszerűsítése, hogy az emberek meglássák a szórakoztató és pozitív elemeit a játéknak, mindazt, amit az adni képes a fiatalabb korosztálynak.”

kanada up

A népszerűsítő programban részt vesz a hatszoros Stanley Kupa-győztes Mark Messier is, aki szerint jóval fontosabb dologról van itt szó, mint pusztán az élsport: “Természetesen az NHL is nagyon fontos része ennek a játéknak, ezt mindannyian tudjuk, nekem volt alkalmam ebben élni, mint ahogy sok kanadainak is, akár játékosként, akár szurkolóként. De a jégkorong mégis annyival több ennél, annyival többet jelent a gyerekeinknek, hogy a programokban is ezt szeretnénk megértetni, ez nem pusztán az NHL-ről, nem a versenysportról szól. Túl sok gyereket veszítünk el emiatt.”

Messier beszélt a felmérés eredményeiről is: “Azt hiszem, mindenkit sokkoltak az adatok. Szeretünk magunkra úgy gondolni, mint akik a világ hokijának legtetején állnak. De ha ezt a pozíciónkat meg akarjuk őrizni, akkor folyamatosan növelnünk kell a tehetségeink számát. Ehhez nagyon fontos, hogy a gyerekek ne kudarcként éljék meg, ha nem kerülnek be akár csak ideiglenesen is a legjobbak közé. Márpedig az a gond, hogy jelenleg nincs olyan hely, vagy legalábbis nagyon kevés, ahol a legjobbak közül kiszorultak folytathatnák a játékot.”

Mindehhez azt kell hozzátennünk, hogy a 33 miliós lakosú Kanadában 617 ezer igazolt játékost tartanak nyilván. Ez nominálisan és a teljes népességhez viszonyított arányt ? 1,8% ? tekintve is a világon messze a legjobb adat. Kanada mellett jelenleg csak Finnországban haladja meg a teljes lakosság 1%-át az igazolt játékosoké. Egyszersmind ez az a két ország, ahol a jégkorong vezet a sportágak közötti népszerűségi versenyben. Az alábbi térképen ez látható.

fun-maps-1

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum