Már megint a kapusokat szívatják

   

Miközben folyamatosan csökkentik a kapusfelszerelések méretét az NHL-ben, egyre jobb mutatókat produkálnak. Ezért újra vágnak a cuccukból.

A kilencvenes évek elején 85-90% között teljesítettek a kapusok, a 90% feletti átlagteljesítmény már kiemelkedő volt. Ehhez képest például az idei rájátszás átlaga 92%. Mindennek egyenes következménye, hogy kevesebb gól esik a meccseken, az ez évi rájátszásban ez ötre csökkent. Annak ellenére, hogy minden korábbinál többször próbálkoznak a csapatok, idén a kapura lövések meccsenkénti átlagszáma elérte a 63-at, a korábbi 59-hez képest.

MAson NHL

Sok módosításon gondolkodnak az elmúlt években, természetesen nem csak a kapusfelszerelések redukálásán. Növelhető a kapuméret, a támadó harmad (ezt meg is tették), adható kevesebb védelem a kapu előtti területen a kapusnak stb. A kapusfelszerelések méretével már a játékos-szakszervezet speciális bizottsága foglalkozik, a jelenlegi álláspont szerint átlagosan mintegy 5 centivel rövidítenék meg a felszereléseket. A térd és a comb körüli területeken lévő felszerelés méretének csökkentését ugyanakkor biztonsági okokból nem támogatják. Nincs sok idő, hiszen ha a következő szezontól akarják alkalmazni az új szabályokat, augusztus elejére kellene legyártani a megváltozott méretű felszereléseket, hogy a kapusoknak kellő idejük legyen megszokni azt.

A felszerelések méretét először a 2003/04-es idényben csökkentették, majd a 2008/09-es idényben újra csak nehezebbé tették a védést.

Henrik Lundqvist, a New York Rangers kapusa azt nyilatkozta, semmi baj az új szabályokkal, amennyiben lesz elég idő ahhoz, hogy megszokják. “Nincs ezzel semmi probléma, amíg a biztonságunk marad az első számú szempont. Vághatunk még belőle, de lassan elérünk a határhoz. E változások következtében olyan helyekre is kaphatok ütéseket, ahol eddig védve voltam. Azt is figyelembe kell venni, hogy maga a játék felgyorsult, a játékosok keményebben és gyorsabban lőnek az új ütőknek köszönhetően” ? nyilatkozta a kiváló kapus.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum