Az SM-liiga magyarázatot vár a Jokerittől

 

Múlt héten találkoztak egymással az SM-liigás csapatok képviselői, a Jokerit kivételével, és sajtóközleményben tudatták, hogy elégedetlenek a finn élcsapat KHL-es indulása körüli tájékoztatással. Mint ismeretes, a Jokerit a 2014/15-ös idénytől csatlakozna a világ második legjobb ligájába. A finn bajnokságot alkotó csapatok magyarázatot várnak a csatlakozás feltételeiről és menetéről. Érvelésük szerint a liga szabályzata szerint egy csapat másik bajnokságba való távozásához szükséges a liga igazgatótanácsának beleegyezése, melyet egyelőre senki nem kért meg. Az IIHF szabályzata ugyanakkor úgy rendelkezik, hogy a távozáshoz elegendő a nemzeti szövetség hozzájárulása. A csapatok szerint azonban ez sem történt meg szabályosan, hiszen mindössze egyetlen telefonmegbeszélés folyt le a Jokerit és a Finn Jégkorong Szövetség között. A liga egyelőre választ vár a kérdéseire, ezek után fontolja meg, hogy milyen további lépéseket tesz az ügyben.

Cimkék: , , ,

Hozzászólások (12)

 1.   #1
  ketturepolainen007,   

  Ahogy a szövegböl kiderül, itt az a probléma, hogy az SM-Liiga a részt vevö csapatok tulajdonában van, tehát a Jokerit is részvényes a vállalkozásban. A kiválás feltehetöen magával vonná a részvények eladását vagy a tulajdonról való lemondást is. Ez nem egyszerü, ha nem jön a Jokerit helyére másik csapat, és ilyen jelenleg nincs a másodosztályban, amelyik megfelelne az SM-Liiga utánpótlásképzési és pénzügyi feltételeinek.

  Korábban az Espoo Blues KHL szereplése volt napirenden, azonban akkor tudni lehetett, hogy farmcsapatként megtartanák az SM-Liigás csapatot, ami elfogadható megoldás lehetett volna mindenki számára. A Jokerit azonban nem jelentett be ilyesmit.

  A finn szövetség vezetöje, Kalervo Kummola erösen megosztó személyiség, aki egyszemélyes döntésekkel igazgatja a finn szövetséget. Lehet, hogy a formalitásoknak nem felelt meg a döntés, de legjobb finn játékosok hazatérését várja a KHL-es csatlakozástól. Egy interjúban elmondta, azért döntött amellett, hogy elengedi a Jokeritet, hogy a két legjobb Finnországban játszó kapus eligazolt Csehországba.

  A Jokerit csatlakozásával összefüggöen a Jokerit csarnokát is eladták orosz befektetöknek, akiknek opciójuk van a csapat megvételére is. Ez annyiban érinti a szövetséget, hogy a válogatott is a Jokerit csarnokában játszik. Bár elöre bejelentették, hogy nem történik változás a válogatott használati jogát illetöen, azért nem sok embernek tetszik a csapat és a csarnok kiárusítása.

  A Jokerit KHL-es szereplésének több vonzata miatt érzi a többi csapat magát veszélyben. Elöször is a nagy cégek az egész országból a Jokerit mögé sorakoznak majd fel, elsösorban azok, akik az orosz piac felé szeretnének nyitni. Ez jelentösen meggyengítené a többi csapat szponzori hátterét, hiszen csak a helyi kisebb cégek maradnának. A másik az utánpótlásképzés. Míg a legjobb játékosok mind a Jokeritbe akarnának menni, addig a Jokerit utánpótlása elsö lépésként vidéki csapatok ligacsapataiba menne, ami megnehezítené mindenhol a saját nevelésü játékosok helyzetét.

  Szerintem a Liiga felháborodása kizárólag anyagi eredetü, azonban Kummola el tudja intézni a dolgot Zürichben, és jövöre lehet menni Helsinkibe SKA meccseket nézni.

 2. dzsymm
    #2
  dzsymm,   

  ha ez bekövetkezik, az SM ligának is annyi a k.életbe.

 3. DVB
    #3
  DVB,   

  @ketturepolainen007: Koszi a valaszt - remek kiegeszites. Meglepett volna, ha a finnek elsore tapsolnak ennek.

  Arrol van valami hir, hogy esetleg kinyitnak a ligat (kieses-feljutas)? A finn cimboram szerint ez jobb lenne, mert igy a mezony also fele kiarusitja a csapatot, amikor mar nincsen komoly eredmenyre eselyuk es 'nekik mar mindegy'.

  A ket kapus, a ketto aki a HC Lev-be jott, igaz?

  Jo latni, hogy van aki a finn jegkorongot koveti ugy, mint en a csehet :)

 4. Mackey
    #4
  freddyD,   

  Továbbra is undorító dolognak tartom, amit a Jokerit itt művel. Érdekelne a drukkereik véleménye az egészről

 5. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #5
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @freddyD: hat van az ugy hogy egy csapat atlep egy magasabb/jobb ligaba :P
  megszokjak majd ok is :)

 6. kovacsistvan
    #6
  kovacsistvan,   

  @DVB: Nyitott a liga, van osztályozó.
  "Amíg az egyik tamperei csapat a döntőbe jutott, a másik megőrizte elsőosztályú tagságát. Az Ilves 4-1-es összesítéssel gyűrte le a Jukuritot, a másodosztály legjobbja a negyedik meccset nyerte meg."
  http://www.jegkorongblog.hu/2013/04/08/a-tappara-kisoporte-a-lukkot/

 7.   #7
  ketturepolainen007,   

  @DVB: Az SM-Liiga úgy nyitott, hogy mégsem. Ha egy csapat megnyeri a másodosztályt és megveri az SM-Liiga utolsó helyezettjét a négy gyözelemig tartó párharcban, valamint van pénze a részvényekre és az utánpótlásnevelése is megfelelö szintü, akkor felvehetik. Erröl annyit, hogy utoljára valóban csak a KalPa állt abban a helyzetben, hogy teljes értékü tagja lehessen a ligának, így jobban le is fedi az elsö osztály területileg az országot.

  A valódi nyitott liga csak a másodosztály és lefelé, de az SM-Liiga mára már hivatalosan professzionális zárt liga. Sokan szeretnének valódi nyílt elsö osztály, mint Svédországban az SHL/Elitserien, de az a helyzet, hogy a tulajdonosok inkább az amerikai profi ligák rendszerét kívánják követni.

  Igen, a Levbe mentek, Vehanen és Engren. Ez borította ki egy kicsit a bilit Kummolánál. Sajnos a Jokeriten és a Kärpät-en kívül nincsenek jelentös összegeket fizetni képes csapatok.

 8. DVB
    #8
  DVB,   

  @ketturepolainen007: Köszönöm. Mennyi egy csapat átlagos költségvetése? Van erre valahol valami nyilvános adat? Érdekelne a cseh helyzethez képest.

  A kapusokat biztos megnézem a Levben, meg ha minden igaz (nem nyerünk a jegylottón az UEFA szuperkupára) akkor aug 30-án a JYP-et is ET meccsen. Kemény 50 korona a jegy, a focira meg 50 Euro. Szégyellem is magam :) De cimbi akivel megyek ide vagy oda finn :)

 9.   #9
  ketturepolainen007,   

  @DVB: A tavalyi költségvetéseket ezen az oldalon tudod megnézni. Az ábrában sötétkékkel van a játékosköltségvetés jelölve a világoskékkel jelölt teljes költségvetéshez mérten.

  http://www.sm-liiga.fi/arkisto/uutiset/karpat-ja-hifk-uuteen-kauteen-suurimmilla-satsauksilla.html

  A '12-13-as szezonban a Jokerit és a Kärtpät 3 millió eurót fordított játékosokra. A legszerényebb játékosköltségvetéssel a SaiPa indult neki a szezonnak, de jó eredményt értek el ehhez képest. Az látszik, hogy a Jokerit költségvetését meg kellene kétszerezni legalább egy eredményes KHL szerepeshez. A Jokerit tulajdonosai azt szeretnék, hogy a finn játékosok beözönljenek a csapatba Finnország képviseletére. Ez azért nem ilyen egyszerü, mert ugye máshol többet kínálnak, mint ahogy a csehek sem kizárólag a Lev-ben játszanak.

  Mindezen nagy számokkal is az hírértékü, ha egy csapat pozitív egyenleggel zárja a pénzügyi évet.

  Mi a helyzet Csehországban? Finnországban a Kärpät-nél vannak hagyományosan cseh játékosok, Ivan Huml volt ott több évet, Petr Tenkrat volt válogatott is. A JYP meccs jó lesz biztosan, nem csak a valutaárfolyam miatt érdemesebb arra menni. :)

 10. DVB
    #10
  DVB,   

  @ketturepolainen007: Ezek becslések vagy tényleges adatok? Mert ugye errefelé csak hozzávetőleges adatok vannak.
  http://hokej.idnes.cz/nejbohatsim-klubem-v-hokejove-lize-jsou-pardubice-vydaji-160-milionu-1pg-/hokej.aspx?c=A110917_1653379_hokej_ten

  Tehát csak 4 csapatnak van 4 millió euro felett a költségvetése (1 Euro kb 25 korona) a minimum pedig 2.5 korul van. Ehhez képest a színvonal elég jó, de finn légiósok pl. nincsenek és általában skandinávok se az Extraligában. A LEV egy másik történet - pénzmosoda, van pénzük akárkire. :)

  Talán még Petr Ton futott be jó karriert Finnországban, de ő ugye Sparta, tehát búúú.

  Jukka barátom imatrai, pont nagy SaiPa drukker - örvendezett is amikor vezették a ligát, de aztán a vége persze nem lett olyan klassz nekik.

 11.   #11
  ketturepolainen007,   

  @DVB: Ezek az elmúlt szezon eleji adatok. A megvalósulás más kérdés, de arról - mivel a csapatok egy kivételével részvénytársaságok - pontos képet lehet kapni az éves jelentésböl.

  A pénz miatt nem mennek a skandinávok nagyon Csehországba, mert egy átlagos finn játékos többet kér, mint egy ugyanazt nyújtó helyi. Inkább elmennek svéd meg német másodosztályba, ha fölfelé nem sikerül lépni.

  A SaiPa remek volt a szezonban, de aztán meglátszott a légiósok minösége. Most Jussi Markkanen odaigazolt (hazament), reméljük, idén is okoznak egy kis meglepetést.

  Finnországba föleg az oroszok ébredése elött voltak csehek. De aztán elszipkázta a nagy szomszéd a jobbakat.

 12. DVB
    #12
  DVB,   

  @ketturepolainen007: Na hat en nem nyertem a focijegy lotton, de Jukka igen, szoval megsem a JYP lesz a program,hanem a Bayern-Chelsea. De utana vasarnap meg lehet a KalPa. :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 1-2VÉGE
MOL 17:00 SCCDAB 2-4VÉGE
MOL 17:30 BRATIT 2-4VÉGE
EBYSL 18:00 AVSOLL 6-1VÉGE
U18 18:30 SCCMIS 2-0VÉGE
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBYSL   HDJVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 11:45 DMJSLL 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
EBJL 14:40 DMJETO 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
U18 17:50 MACVAS 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk