Az NHL-draft top 10-e

   

Június 30-án New Jerseyben rendezik a draftot, azaz a fiatalok játékosbörzéjét az NHL-ben. Ennek apropóján kezdésként bemutatjuk a valószínűsíthető top 10-játékost, és bónuszként egy magyar vonatkozású jelöltet is.

Nathan MacKinnon (center) Halifax Mooseheads

Az egyik lehetséges 1/1-es, a Memorial Cup legértékesebb játékosa. Nagyon kreatív és nagyon jól lát a pályán, kivételesen korcsolyázik, remek a bottechnikája és a befejezéssel sincsen gondja. A játékos-megfigyelők szerint kiemelkedik az idei mezőnyből minden tekintetben, az NHL egyik elitjátékosa lehet az elkövetkező években. Egyetlen negatívuma, hogy kicsit kevesebbet kellene ülnie a büntetőpadon.
Hasonlóság: Taylor Hall

MAcKinnon

Seth Jones (védő), Portland Winterhawks

A szakértők szerint Jones lehet az, aki még pályázhat a legelső választott címére. A Portland hátvédje termete ellenére is remekül korcsolyázik és igen mozgékony, emellett intelligens és jól olvassa az ellenfél támadásait. Az ellenfél kapuja előtt sem jön zavarba, remekül lő és szolgálja ki a csatárokat. Egyetlen hibája, hogy néha elől ragad, így az ellenfél létszámfölénybe kerül.
Hasonlóság: Jay Bouwmeester

Jonathan Drouin (balszélső), Halifax Mooseheads

Kiváló offenzív képességekkel megáldott játékos, aki jól cselez, remek keze van és kíméletlenül kihasználja a kínálkozó lehetőségeket a kapu előtt. A védők igazi rémálma, aki akkor sem jön zavarba, ha kettős őrizetet kap, mert ilyenkor csodás passzokkal tudja helyzetbe hozni társait. Egyetlen hátránya a testi adottsága, teljesen átlagos termetű, ezért ha egy Phaneuf-féle bekk elkapja, akkor nagy bajban lehet.
Hasonlóság: Patrick Kane

Aleksander Barkov (center), Tappara Tampere

Az idei draft legelőkelőbb helyére rangsorolt európai játékosa. Sőt ha kiválasztják a negyedik helyen, akkor elmondható, hogy ilyen magasan jegyzett játékost még nem adott a finn liga. Kiváló szervezési képessége van, remekül bulizik, és még a védekezésből is aktívan kiveszi a részét. Alig 17 évesen már már 190 centi, bivalyerős és 20 perces jégideje. Az egyetlen negatívum, hogy a korcsolyatudását még fejlesztenie kell.
Hasonlóság: Joe Thornton

Valerij Nyicsuskin (szélső), Traktor Cseljabinszk

Korosztályának igazi elitjét képviseli, akiből kiváló power forward lehet, akit a pálya mindkét szélén be lehet vetni és ez óriási előny. Gyors, jól korcsolyázik,  jól cselez remekül passzol és egy az egyben bármikor bármelyik védőt képes megverni. Tisztában van a bőven átlagon felüli képességeivel, ezért előfordul, hogy elönzőzi a ziccereket, vagy elől felejtkezik és ezzel helyzetbe hozva az ellenfelet.
Hasonlóság: Alekszandr Ovecskin

Sean Monahan (center), Ottawa 67?s

A szakértők szerint Monahan személyében az OHL elmúlt két szezonjának legjobban védekező csatárát tisztelhetjük. Igazi playmaker, aki emberelőnyben is remekül osztogat a kapu mögül vagy a kékvonalról, de akkor sem jön zavarba, ha ki kell használni a ziccert. Kiválóan tudja fagyasztani a korongot és lassítani a játékot, ha arról van szó. A korcsolyatudása átlagos, amit védekezésben remek helyezkedéssel kompenzál.  Ha még egy kis izmot felszed, akkor igazi ?two-way forward? válhat belőle.
Hasonlóság: Rod Brind?Amour

Darnell Nurse (védő), Sault Ste. Marie

Nevével ellentétben nem éppen egy kedves nővér, akiben egy igazi védőt tisztelhetünk, aki kíméletlenül takarít a kapu előtt, ha arról van szó. A testfelépítése és az ereje is megvan ahhoz, hogy ezt a fizikális hokit magas jégidő mellett játssza. Remek vezető és csapatember, nyugodt szívvel rá lehet tenni egy ?A? vagy egy ?C? betűt. Hiányossága, hogy igazi védő, a támadásokat még nem tudja kellő mértékben segíteni, de aktívan dolgozik rajta.
Hasonlóság: Chris Pronger

Rasmus Ristolainen (védő), TPS

Ha megfelelő ütemben fejlődik, akkor egy-két éven belül az NHL egyik elöl-hátul bevethető hátvédje lesz. Kimagaslóan intelligens, mind védekezésben, mind támadásban, messze átlagon felüli a korcsolyázótudása. Bevethető emberhátrányban és emberelőnyben, apró hibáit és hiányosságait a játékban helyezkedéssel és testi erejével bármikor kompenzálja. Egyetlen hibája, hogy még ki tud esni a ritmusból, elveszti a fonalat, lassú lesz és körülményes.
Hasonlóság: Shea Weber

Elias Lindholm (center), Brynas Gavle

A 2011-es junior világbajnokságon tűnt fel a jobbszélsőként is bevethető svéd center. Mindig úgy helyezkedik, hogy a társak számára megjátszható legyen, és ezután rögtön szervezésbe fog. Remekül lát a pályán, kiválóan passzol, ám a kapu előtt kiszámíthatóvá válik, ezért ritkán vállalkozik lövésre. Bátran blokkol és rengeteget harcol a sarokban a korongért, ám a rengeteg harc felemészti az erejét, ezért még egy kis izmot magára kell szednie.
Hasonlóság: Henrik Zetterberg

Bo Horvat (center), London Knights

A magyar nevű center az OHL rájátszásának MVP-je volt, akit a szakértők a legkomplettebb játékosnak tartanak az idei drafton. Védekezésben és támadásban is átlagon felülit nyújt, ütközik, blokkol, hihetetlenül jól lát a pályán, amit ki is használ, zseniális a kezével, remekül passzol és átlagon felül hozza el a bulikat. Az egyetlen negatívuma, hogy hiába korizik jól, nem eléggé robbanékony és dinamikus, de ez fejleszthető.
Hasonlóság: Patrice Bergeron

Timotej Sille (center), Skalica

A napokban 18. születésnapját ünneplő fiatal csatár a Skalica felnőttjeivel kezdte a felkészülést az elmúlt szezonban. Az év során elsősorban a juniorcsapatban szórta a pontokat. Ott nyújtott teljesítménye nyomán bemutatkozhatott az Extraligában is, ahol pontot is szerzett. A nyúlánk fiatalember egyformán jeleskedik a gólszerzésben és az előkészítésben is. A tavasszal részt vehetett Szlovákia válogatottjának tagjaként az ifik elit világbajnokságán is. Nem tartozik a draft nagy nevei közé, kíváncsian várjuk, mikor választják ki.

Cimkék: , , , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
augusztus 13., kedd
FELK 17:00 MHKAVS 
augusztus 14., szerda
FELK 17:00 KOLAVS 
augusztus 16., péntek
FELK   JESGYE 
FELK 17:40 BJAKOS 
FELK 18:00 FHASWL 
augusztus 17., szombat
FELK   OLLGYE 
augusztus 18., vasárnap
FELK 17:30 DEBMIS