Az EBEL és a kalózok

   

Mit nevezünk kalózligának? Kalózliga-e a KHL vagy az EBEL? Ezt a kérdés maga az EBEL vezéralakja, Christian Feichtinger hozta fel egy minapi interjúban. 

A Bolzano rohamtempójú csatlakozása sok érzelmet generált. Érdekes módon az osztrák bázisú liga elnökéből is felszakadtak bizonyos sérelmek. Idézünk a Laola 1 cikkéből:

Apropó, Zágráb: A horvátok távozása még a mai napig is keserűséggel tölti el Feichtingert, mindenekelőtt a KHL eljárása miatt.

“Az EBEL nem egy kalózliga, amely mindenféle nemzetközi szabályok nélkül működik, ahogy azt vélhetőleg néhányan Keleten teszik. Az a helyes eljárás, ha a ligák beszélnek egymással, és mindannyian készek arra, hogy valahogy megoldásokat találjanak az aktuális kérdésekre.”

Kezdjük azzal, hogy tiszta vizet öntünk a Dunába. Az EBEL a mi értelmezésünkben egy olyan osztrák jégkorong-vállalkozás, amely országa gazdasági fölényét és térségbeli centrális elhelyezkedését maximálisan kihasználva koncentrálja a régió többi országainak potenciális erejét.

Természetesen a napnál is világosabb, hogy az EBEL nem mindig korrekt eszközökkel éri el céljait, és egyáltalán nem minden kérdésben bánik partnerként a tagországok szövetségeivel. Két példát citálunk ide, amelyek közül az első sok tekintetben hasonlít a Medvescak esetére: a Znojmo-ügy. Mint emlékezhetünk, a cseh szövetség első körben nem engedélyezte az egyik legjobb másodosztályú csapata távozását. Ezt nem hagyta annyiban az EBEL és a cseh csapat, és kihasználva egy kiskaput, sebtében gründoltak egy Csehországban (véletlenül épp Znojmóban) játszó osztrák csapatot. A cseh szövetség nem akart bolhára ágyúval lőni, nem volt annyira fontos számára ez a központtól távoli kis város, hagyta.

Hozzá kell tenni, hogy ezt a problémát az IIHF is észlelte, és 2012-ben megszüntette a csapatok és ligák ilyen módon történő – nem tudjuk elkerülni a szóismétlést – kalózkodásának lehetőségét. Azóta egy ország területén csak az adott ország szövetségéhez tartozó csapat játszhatja hazai bajnoki mérkőzéseit.

Ugyancsak nem szép példája a demokratikus működésnek az EBEL juniorbajnokság első éve, amikor is az EBEL-központ kötelezte (legalábbis az EBEL-indulás feltételéül szabta) csapatait arra, hogy vegyenek részt az általa szervezett új U20-as versenyben. Ebben csak az volt az apró bibi, hogy erről a kérdésről elfelejtett előre egyeztetni az érintett szövetségekkel. Ráadásul több esetben az utánpótláscsapatok jogilag vagy egyéb tekintetben függetlenek az EBEL-csapattól (például Jesenice és Medvescak).

Mindezekért a cselekedetekért lehet haragudni az EBEL-re, csúnya jelzőkkel illetni, de nem érdemes. A maga értelmezési tartományán belül teljesen racionálisan cselekszik. Az írás ezen a pontján azt is el kell árulnunk, hogy a Jégkorongblog és holdudvara kétharmados többséggel EBEL-párti, és nem aggasztja, hogy magyar csapat is részt vesz ebben a színvonalas bajnokságban. Mindez a felnőtt ligára igaz, az utánpótlás problémakörébe ne bonyolódjunk most bele.

Az EBEL a környék kemény legénye, ezt el kell ismerni. Tekintélyt parancsoló helyet vívott ki magának a hierarchiában, pozíciója belátható időn belül nehezen ingatható meg. Feichtinger ügyvezető minapi nyilatkozata azonban csalódást keltő. Feltételezni nem tudtuk volna eddig, hogy nincs tisztában a világhokiban betöltött helyével. Nem gondoltuk volna, hogy nem tudja, ami a legnagyobb erénye, az a legnagyobb hiányossága is. Márpedig a ligák országoktól és szövetségektől való függetlenedésének a lényege az erősebb kutya effektus. És az ilyen rendszernek az a velejárója, hogy csak egy legerősebb van. Feichtinger nyilatkozata szerint neki ezen a héten esett le, hogy ez jelenleg nem az EBEL.

kaloz

Meglepte a hír, miszerint van feljebb, és ennek a meglepettségének még hangot is adott, ami még inkább meglepő. Érthető, hogy bántja, a dolog túlnőtt rajta. Márpedig érdemes felkészülnie, nem a Medvescak jelenti az utolsó veszteséget az EBEL életében, lesznek követői. Mert ahogy az EBEL használja a csapatok preferenciáit, úgy a csapatok is elkezdik használni az EBEL nyújtotta előnyöket. Ebben úttörő a Medvescak, de ha nem lett volna az, akkor előbb-utóbb a Salzburg mutatná az utat. Mert a kutya a farkába harap. Épp azt az erőt használja ki a Medvescak, amit az EBEL kihasznált, amikor magához szívta a külföldi csapatokat: a függetlenség erejét. Azt, hogy az EBEL nem tartozik elszámolni a szövetségeknek – legalábbis korántsem mindennel –, ekképp a csapatokat sem tudja magához láncolni, kiváltképp nem a külföldieket.

A Medvescak teljesen logikus és előkészített távozását, valamint a KHL-t a működési mechanizmusa miatt bírálni kicsinyes. Keleti módszereket emlegetni alapból bicskanyitogató, az előbbiekben leírt EBEL-eljárások fényében viszont inkább röhejes. Feichtingernek is realizálnia kell, hogy a KHL-nek nincs dolga az EBEL-lel. Ha valaki át akar menni, akkor át fog menni.

A liga és az újonnan érkező csapatok viszonyát jól jellemzi, hogy míg az EBEL éveken át sarcolja az általa felvett csapatokat (két kérdés kívánkozik ide: 1. Vagy ez csak a tőle Keletről érkezőkkel van így? 2. És ha véletlenül igen, akkor valójában ez lenne a Feichtinger által a KHL esetében hiányolt tökéletes nyugati módszer?), addig a KHL segít mindenben, kiváltképp anyagilag és szponzorügyileg. Tehát nem elvesz, hanem ad. Több pénzt, jobb minőséget. Nem kis különbség. Ha ez a jövőben sem változik, akkor valószínűleg már csak ezért sem fogják a csapatok dobogónak és lábtörlőnek használni.

Végezetül tegyük helyre magunkat is ebben a rendszerben. A Docler Budapest miatt nyilvánvalóan különösen érzékeny a magyar hokiszurkolók számára a Bolzano csatlakozása. Ámbátor nem feltételezhető, hogy mindenki egységes véleményen van erről az ügyről a határ innenső oldalán, de a többséget ellenérzésekkel töltötte el a Docler elutasítása, kiváltképp a Bolzano minden határidőn túli behúzása fényében.

Ugyanakkor az első indulatok után érdemes higgadtan átgondolni a dolgokat, épp úgy, ahogy Azari Zsolt tette. “Az EBEL egy magánvállalkozás. Egyetlen szempont vezérli döntéseit, hogy mi az érdeke, hogy a benne lévő csapatoknak mi a jó.” Ez a lényeg, éppen ezért nem érdemes a második magyar csapat lepattintását vagy az olasz klub felvételét nagy erőkkel számon kérni. Továbbmegyünk: eddig nem sikerült bebizonyítanunk, hogy mindenképpen helyünk lenne az EBEL-ben még egy csapattal. A Volán az évek alatt nem emelkedett a liga meghatározó csapatai közé, és továbbra sincs vonzó nézőszámot felmutatni képes budapesti jégcsarnok. Mi persze rengeteg érvet tudnánk felhalmozni, ha a Docler Budapest – vagy akár más magyar csapat – felvétele mellett kéne korteskedni, de a Bolzano akkor is sokkal inkább felkészült a feladatra. Úgy infrastrukturálisan, mint történelmileg.

Cimkék: , , ,

Összes (29)

Utolsó hozzászólások

 1. dzsymm
    #24
  dzsymm,   

  @jegib: EBEL előtt nektek se volt 3600 az átlag.......

 2. jegib
    #25
  jegib,   

  @dzsymm: Ezért nem érdemes foglalkozni azzal, hogy most mennyi a Bolzano nézőszáma. Helyük van felfejlődni...

 3. OliBLOOD
    #26
  OliBLOOD,   

  @check: Igazából minket senki sem hívott. Mi akartunk bekerülni. A nagy lelkesedésünkben sikerült pár információt kicsikarni az EBEL-ből, hogy mivel tudnánk növelni a bekerülési esélyeinket. Ilyen volt pl Budapest (legalább 1 milliós város).
  Azt látni kell, hogy nincsenek fix elvárások, így nincs minek megfelelni sem. Nem lehet azt mondani, hogy ha ezeket a pontokat teljesíted, akkor biztosan bekerülsz. Egy nem létező bizonytalan hátterű csapatot szívesebben látnának (Jesenice), mint egy minden füttyre ugró, bármit teljesítőt (DAB).
  Ha valami csoda folytán a Jesenice el tudott volna indulni idén, akkor is simán felvehették volna az olaszokat 13. csapatnak (nesze neked minnél kevesebb változás és olimpiai felkészülés), mert ez az érdekük. Magyar piacból nekik bőven elég annyi amit ma a Volán nyújtani tud. De valószínűleg ugyanez lenne, ha a Zágráb mellett egy másik horvát csapat akarna csatlakozni. Ők nem errefelé akarnak terjeszkedni, 1 csapat innen elegendő.
  Az idei elutasításunk számomra egyértelművé tette, hogy a Volán útja (EBEL) már másnak nem járható. Új utat kell keresni magunknak.

 4. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #27
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  @OliBLOOD: szerintem tokeletesen tiszta a szemuveged. jol latod, igy van. persze ettol valszeg jovore is be fog probalkozni a DAB, de egyetertek: kell melle egy uj ut is...

 5. sandy
    #29
  sandy,   

  ha 1x tető alatt lesz a kisstadion, lesz bp-i ebel csapat.. bár akkor khl-es is lehetne..

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk