Újra van A csoportos játékvezetőnk

 

Nemrég ért véget az inline világbajnokság Drezdában, a tornán Magyarországot nem csak nemzeti csapatunk, hanem Haszonits Miklós révén játékvezetőnk is képviselte. Haszonits Miklós öt találkozót vezetett az A csoport és a divízió 1 küzdelmeinek egyaránt helyt adó tornán. A lebonyolítás érdekessége, hogy dolgozott többek között a későbbi bronzérmes Kanada egyik találkozóján, de vezetett a divízió 1 utolsó előtti helyezettje, Argentína egyik mérkőzésén is. “Sokan nem is gondolnák, mennyire sok szempont alapján dőlt el a játékvezető-beosztás. 16 bíró volt jelen, köztük három német, két cseh, két amerikai és egy-egy kanadai, ausztrál, angol, szlovén, horvát, osztrák, svéd, finn, valamint jómagam.

Két ellenőr is működött a tornán, egyikük a neves német játékvezető, Willi Schimm volt. Az első három nap bírópárosait előre meghatározták, utána viszont figyelembe vették a teljesítmény mellett az országok párosítását, továbbá egyéb tényezőket is, ezek alapján naponta közölték a friss beosztást.”

A játékvezetői csapat komoly munkát végzett. “Minden nap edzéssel indult, ekkor átbeszéltük az ellenőrökkel az előző mérkőzések tapasztalatait. Az ellenőrök visszajelzése nem volt annyira részletes, mint egy jégkorong-világbajnokságon, de mindenképpen hasznosnak bizonyult. Közösen elemeztük, hogy mi volt jó és mi nem, kitérve a különböző játékhelyzetekre. A szabályok ? többek között ? a lesek, a bedobások kapcsán eltérnek a jégkorongtól, ez nagy figyelmet igényel.”

2013_Ref_Teamphoto_small

Az inline torna miliője ugyanakkor egy fokkal lazább, mint a jégkorong-világbajnokságé. “A hangulat oldottabb, a pályán kívül a játékvezetőknek nem kell öltönyben, nyakkendőben megjelenniük, elég egy póló vagy egy ing, és a rövidnadrág is megengedett.”

Maguk a mérkőzések nem voltak nehezek játékvezetői szempontból. “Kevés kakaskodás, dulakodás volt. A szabályok is mások, mint a jégkorongban: egy pofozkodás automatikusan végleges kiállítást ér. Az általam vezetett mérkőzéseken baráti hangulat uralkodott. A legtöbb meccsen a szövegelés azonban gyakoribb volt, mint a jégkorongban. A játékosok a jégen és a cserepadon is rendszeresen szóvá tették a nekik nem tetsző ítéleteket, az edzők szintén ? régebben ez nem volt jellemző, valamiért a játékvezetők itt ezt jobban engedik.”

A mérkőzéseken a nézőtérről érkező nyomás kisebb. “A városban plakátokkal igyekeztek a szervezők népszerűsíteni a tornát, de sajnos eléggé kevés volt a néző. Drezda nem kimondott hokiváros, pláne nem görhokiváros: 2-300 néző már jónak számított.” A rendezők ugyanakkor megadták a módját, hogy a ki nem látogatók is figyelemmel kísérhessék az eseményeket: az A csoportos mérkőzésekről élő internetes közvetítést adtak.

A tornára egyébként is jellemző volt a körültekintő és magas színvonalú rendezés. “Összességében egy igen jól szervezett rendezvényen vehettem részt. Néha volt csak kisebb fennakadás az árvíz miatt: a helyzet egy ponton kezdett kritikussá válni, amikor az Elba elöntötte a jégpálya pincéjét. Ekkor felmerült a világbajnokság elhalasztása is, de végül zavartalanul lement a program a rémisztően közel lévő víz ellenére is.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum