Az NHL leghíresebb ütője

   

1993-ban századik alkalommal készültek átadni a Stanley-kupát. A döntőbe Nyugatról története során először a Los Angeles Kings került be, ellenfele a 34. alkalommal finalista Montreal volt, amely azt megelőzően 1989-ben küzdhetett utoljára a Stanleyért. A Kings egész szezonban szenvedett, hiszen legjobb játékosa, Wayne Gretzky októberben megsérült és januárig nem is léphetett jégre. Ennek ellenére a kaliforniaiak végigmeneteltek a playoffon úgy, hogy a 2011/12-es idényhez hasonlóan egyszer sem volt pályaelőnyük.

A Montrealban a legnagyobb név a kapus, Patrick Roy volt. A quebeci születési kapusnak a rájátszás első körében meggyűlt a baja szülővárosa csapatával, a Quebec Nordiques-kal, ugyanis potyáinak köszönhetően az első két meccset a Nordiques nyerte. Ezek után a quebeci újságok arról írtak, hogy Royt el kellene adni, a Nordiques vezetőedzője pedig úgy nyilatkozott, hogy sikerült megtalálniuk az ellenszert a félelmetes kapus ellen. Ez majdnem igaznak bizonyult, a döntőig hátralévő 13 mérkőzésből ugyanis a magát megrázó Habs mindössze egyetlenegyet veszített el.

A döntő első meccsén azonban ismét kikaptak, ráadásul otthon. A második mérkőzést éppen húsz éve, június 3-án rendezték, szintén az 1996-ban bezárt Montreal Forumban. Itt sem állt jól a hazaiak szénája, Wayne Gretzky a legjobb úton haladt afelé, hogy az első játékos legyen, aki két különböző csapat kapitányaként tud Stanley-kupát nyerni, hiszen az Edmonton csapatkapitányaként korábban már négyszer volt bajnok. Kevesebb, mint két perccel a rendes játékidő letelte előtt 2-1-re vezetett a Kings. Ekkor azonban a Montreal csapatkapitánya, Guy Carbonneau tanácsára, az edző Jacques Demers reklamálni kezdett a játékvezetőknél, mondván, hogy az ellenfél hátvédje, Marty McSorley szabálytalan ütővel játszik. A játékvezető, Kerry Fraser azonnal megmérette az ütőt, amelyet szabálytalannak ítélt, így a védő kétperces kisbüntetést kapott. A nem hivatalos verzió szerint a klub egyik alkalmazottja, akinek volt kulcsa a Kings öltözőjéhez, titokban mérte le az ütőket és jelzett diszkréten, hogy kié nem szabályos.

B_ton_McSorley_93

A megítélt emberelőny alatt, 73 másodperccel a játékidő letelte előtt ráadásul Eric Desjardins meglőtte saját maga és a Montreal második gólját, amivel kiegyenlítettek és kiharcolták a hosszabbítást. Itt szintén nem kellett sokat várni az újabb hazai találatra, ismét Desjardins volt eredményes az 51. másodpercben. A teljesen megzavarodott Kings-játékosok nem is tudták összeszedni magukat a későbbiekben sem 1-0-ról 1-4-re elveszítették a sorozatot. A Canadiens kupagyőzelme sok tekintetben történelmet írt, ez volt ugyanis nem csak a város, de egész Kanada utolsó Stanley-kupája és ez volt az utolsó kupagyőztes csapat, amelyik kizárólag észak-amerikai játékosokból állt. A vendégeknél Gretzkynek is ez volt az utolsó alkalom, hogy döntőt játszhatott.

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum