Kezdődnek az NHL konferenciadöntői

   

Vasárnap hajnalban mindkét főcsoport döntője kezdetét veszi. Négy nagyon erős csapat küzd tovább, megjósolhatatlan, ki jut a Stanley Kupa döntőjébe.

Chicago Blackhawks?Los Angeles Kings

A Chicago óriási tartásról és küzdeni tudásról tett tanúbizonyságot azzal, hogy a Detroit ellen 1-3 után felállt és továbbjutott. A feltámadáshoz nagyon kellett Sharp és Toews, akik átaludták a Red Wings elleni párharc első öt meccsét, a Los Angeles ellen viszont ezt már nem engedhetik meg maguknak. És ha valóban így lesz, akkor a Kings nagy bajban lehet két okból is.

Mélységében a Chicago erősebbnek tűnik, sokkal minőségibb a pad, ott van még Kane, Handzus, HossaSaad és meglepetésembernek Bickell. Ráadásul Crawford kapus és a védelem is biztos lábakon áll, nem egy átjáróház, és ha ez nem lenne elég, a hátvédsor meglepően ponterős, Duncan Keith egymaga 9 pontos.

Ezzel szemben a bajnok még mindig csak a Quick, Carter, Williams, Vojnov négyesre, illetve a hazai pályára számíthat. Quick maga szállítja a hazai meccseket, amiből már zsinórban 14-nél tart a tavalyi szezont is beleszámítva, a Carter, Williams, Vojnov trió pedig “ontja” a gólokat. A Kings 13 playoffmeccsen mindössze 20 gólt szerzett, ebből az említett trió egymaga 13-at számlál, tehát bármelyik játékos kiiktatása elég nehéz helyzetbe hozná a Los Angelest.

A speciális egységeken belül az emberelőnyök kihasználásában minimális a különbség a Kings javára, ami nem tűnik döntőnek a két csapat között. A büntetések kivédekezésében viszont már óriási az eltérés a Hawks javára, ugyanis hazai pályán eddig nem kaptak gólt hátrányban, idegenben is csak egyet, így ha ezt a szintet továbbra is tartani tudják, akkor a bajnoknak nem sok keresni valója lesz. Döntő lehet a bulik elhozatala a párharc során, ugyanis ebből a szempontból két gyenge csapat kerül egymással szembe. A Chicago eddig a bedobások 47,6%-át, a Los Angeles pedig mindössze a 45,7%-át hozta el, tehát nagy kérdés, hogy ki tud ebben a helyzetben javítani a statisztikáján.

Stero-tipp: A Hawksnál a lélektani előny, mert bebizonyította, hogy élet-halál meccsen is képes nyerni idegenben, és a Staples Centerből is képesek egy meccset ellopni, megszakítva a bajnok remek sorozatát. A Sólymok offenzíváját nehezebb lesz megállítani, mint a Cápáékét, ezért Quick valószínűleg végképp megtörik, ami döntően befolyásolja a párharcot. Három meccset azért még így is hozhat, de a Chicago hét meccsen kiejti a bajnokot.

Pittsburgh Penguins?Boston Bruins

Ha van csapat, amelyik képes megállítani ebben a szezonban a Pittsburghöt, akkor az a Boston. A Mackók támadóegysége legalább olyan erős, mint az ellenfelüké, még akkor is, ha nincsenek benne olyan veretes nevek. A Boston csapatként kiválóan funkcionál, így lehetséges az, hogy a Krejci, Horton, Lucic sor futószalagon gyártja a pontokat, sőt Krejci 17 pontjával vezeti a rájátszás kanadai táblázatát. A második sor sem kutyaütő, sőt. Itt a Bergeron, Marchand, Jagr trió kergeti a pakkot. Ennek a hatosnak a vezetésével a Boston képes volt megszórni a liga egyik elitvédelmét, a Lundqvisttal felálló Rangerst, ez pedig nagy szó.

A Pensnek pedig nincs olyan jó védelme és kapusa, mint a Rangersnek, tehát papíron elvileg könnyebb dolga lenne a Bostonnak. Tény, hogy a Pittsburgh jobban járt azzal, hogy Vokount tette a kapuba Fleury helyett, de még ezzel is elmaradnak attól, hogy egy kapus hozzon nekik egy párharcot, esetleg egy egész playoffot, mint ahogy tette azt Quick és Thomas.

A Pensnél reménykednek abban, hogy nem esnek ugyanabba a hibába, mint tavaly a Philly ellen, hogy hiába lőnek 5-6 gólt, ha képesek hátul ugyanennyit vagy többet kapni. Márpedig Malkinéknak össze kell szedniük magukat védekezésben, ha nem akarnak úgy járni, mint a Flyers ellen, mert ez a Boston bármikor képes bárkit 4-5 góllal megterhelni.

Mindkét csapat emberfóros játéka remekül működik a playoffban, sőt a Pingvineké egyenesen a legjobb, 13 góllal 11 mérkőzésen. A bostoniak sem sokkal maradnak el ellenfelüktől, ahol mindenképpen ki kell emelni az újonc hátvédet, Torey Krugot, aki a Rangers ellen egymaga három gólt ütött előnyből. Az emberhátrány kivédekezésére sem lehet panasz egyik oldalon sem, habár a Bostonnál kicsit árnyaltabb a helyzet, hiszen a Rangersnek borzasztóan impotens volt ebből a szempontból a játéka, tehát nem volt nehéz dolga a Bruinsnak. Végül pedig még egy kérdés, hogy vajon mire lesz képes a sérüléséből felépült Crosby, hogy fog irányítani és szervezni a két emberhegy, a két védő, Chara és Seidenberg között, akik tuti meg fogják dolgozni.

Stero-tipp: Mindent egybevetve, a Pens lehet, hogy üt meccsenként három, négy, esetleg öt gólt is, de ugyanennyit kaphatnak is. A védelem nem fog bírni a bostoni offenzívával, hosszabb távon ebbe az adok-kapokba belebuknak, és hét meccsen kiesnek.

NHL Final Four

A konferenciadöntők menetrendje (a dátumok az ottani idő szerint érvényesek):

Keleti-konferencia, Pittsburgh Penguins?Boston Bruins
1. mérkőzés, június 1., szombat
2. mérkőzés, június 3. hétfő
3. mérkőzés, június 5. szerda
4. mérkőzés, június 7. péntek
5. mérkőzés, június 9. vasárnap (ha szükséges)
6. mérkőzés, június 11. kedd (ha szükséges)
7. mérkőzés, június 12. szerda (ha szükséges)

Nyugati-konferencia, Chicago Blackhawks ? Los Angeles Kings
1. mérkőzés, június 1., szombat
2. mérkőzés, június 2. vasárnap
3. mérkőzés, június 4. kedd
4. mérkőzés, június 6. csütörtök
5. mérkőzés, június 8. szombat (ha szükséges)
6. mérkőzés, június 10. hétfő (ha szükséges)
7. mérkőzés, június 12. szerda (ha szükséges)

Főcsoportdöntők:

Keleti főcsoport:
Pittsburgh (1.)?Boston (4.) 0-0

Nyugati főcsoport:
Chicago (1.)?Los Angeles (5.) 0-0

Főcsoport-elődöntők:

Keleti főcsoport:
Pittsburgh (1.)?Ottawa (7.) 4-1
Boston (4.)?New York Rangers (6.) 4-1

Nyugati főcsoport:
Chicago (1.)?Detroit (7.) 4-3
Los Angeles (5.)?San José (6.) 4-3

Főcsoport-negyeddöntők:

Keleti főcsoport:
Pittsburgh (1.)?New York Islanders (8.) 4-2
Montreal (2.)?Ottawa (7.) 1-4
Washington (3.)?New York Rangers (6.) 3-4
Boston (4.)?Toronto (5.) 4-3

Nyugati főcsoport:
Chicago (1.)?Minnesota (8.) 4-1
Anaheim (2.)?Detroit (7.) 3-4
Vancouver (3.)?San José (6.) 0-4
St. Louis (4.)?Los Angeles (5.) 2-4

NHL

sorsolás
tabella
kanadai táblázat

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum