Több mint 40 év után újra Svájci Kupa

 

Hokiból sosem elég, és a hokit sosem lehet eléggé népszerűsíteni ? gondolhatták a most mindenki által csodált svájciak, és úgy döntöttek, a 2014/15-ös idénytől újra megrendezik a Svájci Kupát. Legutóbb az 1971/72-es szezonban játszották ezt a sorozatot, így több, mint 40 év után lesz ismét kieséses rendszerű versenysorozat az országban, amelyen az alsóbb osztályú csapatok összemérhetik magukat a legjobbakkal.

Az elképzelések szerint az első kiírásban a 32 legjobb csapat vesz részt. A 12 NLA-s csapatot és a 4 legjobb NLB-st kiemelik és négyesével regionális csoportokba osztják. Melléjük kerül a maradék 6 NLB-s és 10 Regio Liga-résztvevő, szintén regionálisan. A csoportonként 4 felülről érkezőhöz sorsolnak az ugyancsak csoportonként 4 alulról érkező csapat közül. Ezzel garantálják, hogy helyi derbikre kerül sor az első körben, mégpedig mindig annak a csapatnak az otthonában, amelyik alacsonyabb osztályban játszik. Azonos osztálybeli csapatok között a pályaválasztót sorsolással döntik el. Az egymeccses párharcok győztesei továbbjutnak, a következő fordulót azonnal sorsolják, amint minden továbbjutó kiléte kiderül. Havonta egy fordulóra kerül sor, a döntő január végén esedékes, utána már ki-ki teljes erővel koncentrálhat a bajnoki rájátszásra. Összesen 31 meccsre kerül így sor a kupában, és ahogy a svájci szövetség közleménye fogalmaz, a győztes egy nagyon komoly sportértékkel bíró országos trófeát nyer jutalmul.

Nyugodtan elmondható, hogy felhőtlen az öröm Svájcban, az ember nem is érti, hogy hogy lehettek meg több, mint 40 évig kupa nélkül. “Nemcsak a proficsapatok számára gazdagítja a szezont a Svájci Kupa, hanem a Regio Ligába tömörült amatőrcsapatok számára is óriási esély ez ? fogalmaz Mark Wirz, a szövetség utánpótlás- és amatőrsport-felelőse. ? Óriási a lelkesedés az amatőrcsapatok között, rengeteget dolgoztunk, hogy ezt a bejelentést megtehessük. Nagyon motiváltak vagyunk, és nagy az örömünk, hogy ezt a történetet a mi segítségünkkel írhatjuk tovább.”

“Az embernek mindig új innovációkat kell keresnie ? mondta Ueli Schwartz, a profi liga elnöke. ? Másfél éve beszéltünk arról a szövetséggel és az amatőrcsapatokkal együtt, hogy hogy lehetne ezt a sorozatot megrendezni, és a végén elsöprő többség támogatta az ötletet. Nagyon fontos, hogy a kicsik össze tudják mérni az erejüket a nagyokkal. A proficsapatok számára is nagyon fontos hogy ezzel a jégkorongsportot tovább népszerűsíthessék, ezzel az ő bázisuk is szélesedik. Régen rendeztek utoljára svájci kupát,épp itt volt az ideje, hogy újra megpróbáljuk feléleszteni.”

A szövetség elnöke, Marc Furrer sem fukarkodott a pozitív gondolatokkal. “Egy olyan erős bajnoksággal rendelkező országhoz, mint Svájc, hozzá kell tartozzon egy kupasorozat is. A csapatok a címekért hajtanak, és most a bajnoki cím mellé odakerülhet a kupagyőztesé is. Mindezek mellett a csúcshoki ellátogat a perifériákra is, és ezzel a jégkorongos hagyományokat erősíti sokal szélesebb alapokon. Ahogy a kupa előrehalad, érzelmeket kelt és izgalmat ad. Olyan koncepciót sikerült kidolgoznunk, amely országunk jégkorong-kultúráját még élőbbé és színesebbé teszi.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum