Melyik csapat kezdi el újra lőni a gólokat?

 

A világbajnokság utolsó napján két mérkőzést rendeznek, melyeken az érmek elosztása a tét. Délután négykor Finnország és az USA játszik a bronzért, mindkét csapat 3-0-ra kapott ki az elődöntőben, a legnagyobb kérdés tehát az, hogy melyik csapat találja meg előbb góllövő formáját.

A finnek érhetően csalódottak voltak a svédek elleni vereség után, Marko Anttila, a finn válogatott csatára a gólképtelenséget említette a vereség okaként: ?Az a legfontosabb, hogy mi nem lőttünk gólt. Márpedig nem tudsz úgy nyerni, ha nem lősz gólt. Ma a svédek jobbak voltak.? Hasonló szellemben nyilatkozott Jukka Jalonen szövetségi kapitány is, aki alapvetően elégedett volt a játékkal: ?Azt gondolom, ma elég jól játszottunk. Ugyanannyi gólhelyzetünk volt, mint a svédeknek, de egyszerűen nem tudtuk a kapuba juttatni a korongot. Svédország pedig nagyon hatékonyan játszotta meg az előnyöket, ma ez jelentette a legnagyobb különbséget a két csapat között.? A finnek 2011-ben felértek a csúcsra, amikor megnyerték a vb-t, óriási meccsen, 6-1-re győzve le szombati riválisukat, Svédországot.

finusa1

Az USA válogatottjára talán valamivel kisebb nyomás nehezedik. Egyrészt tőlük senki nem várt el kiugró eredményt, másrészt nem is ők játszanak hazai pályán, harmadrészt a bronzérem is hatalmas bravúrnak számítana, hiszen általában az olimpiára koncentrálnak, a világbajnokságnak nincs akkora rangja a tengerentúlon. Legutóbb 2004-ben nyertek érmet, világbajnokságot pedig 1933-ban (1960-ban megnyerték az olimpiát, akkoriban olimpiai évben nem rendeztek vb-t, hanem az olimpiai bajnokot automatikusan világbajnoknak is tekintették). Bronzmeccset 2009-ben játszottak utoljára, amelyen Svédországtól kaptak ki 4-2-re.

A finnekhez hasonlóan az USA sem tudott gólt lőni az elődöntőben, kulcskérdés lesz, hogy melyik csapat javít előbb a lövési hatékonyságán. E gólképtelenség annál is kevésbé érthető, mivel az USA szerezte eddig a második legtöbb gólt, holtversenyben Oroszországgal. A kapott gólok számával biztosan nem lesz nagy baj, hiszen Raanta kapus is kiváló teljesítményt nyújt, míg az amerikai Gibson 19 évesen védte be magát a világbajnokság legnagyobb felfedezettjei közé.

finusa3

A másik kulcskérdés a fegyelmezettség lesz, ugyanis szombaton mindkét csapat kétszer annyit ült a büntetőpadon, mint ellenfele. Svájc ugyan nem tudott élni ezekkel a lehetőségekkel, vagy másképpen fogalmazva az USA emberhátrányos védekezése kiválóan működött, a svédek viszont kétszer is betaláltak előnyben, a finnek nem tudtak mit kezdeni a Sedin ikrekkel felálló svéd speciális egység játékával. Az emberelőnyös játék jól működik, hiszen az USA ebben a mutatóban is második, Svájccal együtt csak ez a két válogatott van 30% fölött. Összehasonlításul, a finnek mutatója 18%. De ahhoz, hogy ezt használni tudják, mindkét válogatottnak sokat kell dolgoznia, hiszen az elődöntőkben mindkét csapat mindössze két emberelőnyt hozott össze.

Végezetül meg kell említeni, hogy a csoportkörben már találkoztak egymással a csapatok, akkor az USA, 0-1-ről fordítva, Craig Smith mesterhármasával 4-1-re nyert. Nagy kérdés, hogy meg tudja-e ismételni az USA ezt a teljesítményt vagy a finnek tanultak az akkori és az elődöntőbeli hibákból.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum