De mi legyen a blokkokkal?

   

Meccsenként átlagosan 32 lövést blokkolnak az NHL-ben. Bár néhányan pórul járnak, ez a modern hoki egyik fontos alapeleme. Boychuk pazarul foglalta össze a lényeget.

Az NHL rájátszásában, a Boston Toronto elleni párharcának negyedik mérkőzésén, melyet hosszabbításban nyert meg 4-3-ra a Boston, Milan Lucic iszonyatos erejű lövését blokkolta Mark Fraser, aki súlyos sérülést szenvedett. A koponyájáról készült MR-felvétel, melyen jól látható a korong által ütött horpadás, szinte sokkolta a világot. Az eset egy rövid publicisztika írására ösztönözte Stephan Harrist, a Boston Herald újságíróját. Tovább után röviden összefoglaljuk a cikket.

Kezdjük a statisztikákkal! Az NHL rájátszásában szereplő 16 csapat első 37 mérkőzésén összesen 1191 blokkot mutattak be a játékosok, ami 32 blokk/meccses átlag. A rövidített alapszakaszban Dan Girardi lett a blokk-király, hiszen 46 mérkőzésen 125 alkalommal blokkolta az ellenfelek lövését, így egy blokkal megelőzte Greg Zanont, a Colorado Avalanche-ből, akinek 44 meccs is elég volt 124 blokk bemutatásához.

Stamkos blokk

Elmondhatjuk tehát, hogy a blokkolás a modern hoki egyik fontos taktikai eleme. A 80-as évek végén, a 90-es évek elején az edzők a semleges zónabeli csapdázással igyekeztek lassítani a játékot, amivel az lényegesen kevésbé izgalmassá is vált. Úgy tűnik, manapság a blokkolás tölt be nagyon hasonló szerepet. Ennek egyik következménye, hogy egyre kevesebb a távoli lövésből született gól, a csapatok igyekeznek olyan közelről kapura lőni, amennyire csak lehetséges. Ez a jelenség nyilvánvaló módon elsősorban éppen az olyan játékosokat és az őket foglalkoztató klubokat sújtja, mint Zdeno Chara és a Boston. A Bocsok egész emberelőnyös taktikája Chara hatalmas távoli bombáira épül.

Teljesen egyértelmű, ha Fraser tudja, hogy így arcon találja a korong, de a blokkolással meccset nyer a Maple Leafs, akkor egy pillanatig sem hezitál. De mi vesz rá egy játékost arra, hogy bevetődjön egy húszdekás, 150 km/h-s sebességgel száguldó vulkanizált gumi útjába? A Bruins védője, a lockoutot Salzburgban töltő Johnny Boychuk szerint: “Bármit megteszel annak érdekében, hogy a korong ne jusson a kapuba. Ha az arcod felé közelít a pakk, akkor arccal fogsz blokkolni. Mindent megteszel, hogy segíts a kapusodnak védeni, vagy te magad védj.?

Az okos edzők annak idején kitalálták, mit lehet tenni a csapdázás ellen. De nehéz elképzelni, hogyan lehetne megakadályozni egy elszánt játékost abban, hogy bevetődjön a korong elé. És a végére egy kis elemzés a blokkolás fontos tudnivalóiról.

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT INFO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum