Kővágó kupagyőzelemre vezette Tajvant

   

Két magyar edző vezetésével Tajvan nyerte a 10 csapatos IIHF Challenge Cup of Asia tornát.

A tajvani válogatottat irányító Kővágó Kristóf munkáját Kozma Zoltán segítette, mindketten korábbi dunaújvárosi jégkorongozók. A tajvaniak megnyerték csoportjukat.  Ez annál is inkább nagy fegyverténynek számít, mert a csoportbeli ellenfelek között ott volt a házigazda Thaiföld és a tavalyi Challenge Cup-győztes, többször is az IIHF világbajnokságokon is szereplő Egyesült Arab Emirátusok is.

A Challenge Cup of Asia egy olyan IIHF-rendezvény, amelyen minden olyan ázsiai ország válogatottja részt vehet, amely a legalacsonyabb világbajnoki osztályban játszik, vagy egyáltalán nem vesz részt világbajnokságon. Ez gyakorlatilag Japán, a két Korea és Kína kivételével minden ázsiai országot érinti.

“Ez a legrangosabb IIHF által szponzorált torna a világbajnokság után ? mondta blogunknak Kővágó Kristóf. ? Mivel nekünk még nincs felnőtt vb-csapatunk, ezért indulunk, amikor csak tudunk.

Az idei csapat már szinte teljesen azokra a játékosokra épült, akikkel 5 éve Mexikóban ifi vb-ezüstöt szereztünk Tajvan első vb-részvételén, Új-Zélandot is megelőzve. Tőlük még 10 évvel azt megelőzően több mint 20 góllal kaptunk ki. A csapatunk átlagéletkora 23 év. Kozma Zoltán barátom a kapusok edzésében is segít nekem.

Két ötös csoportra osztották a 10 nemzetet, az 5 elméletben erősebb csapatot rakták össze ugyanabba a csoportba. A negyeddöntőkben az erősebb csoport 5 csapata és a másik csoport első 3 helyezettje vett részt. Onnan kieséses rendszerben folytatódott a torna.”

Tajvan ellenfele a négy közé jutásért Makao csapata volt, a B csoport harmadik helyezettjeként. Emberi számítás szerint biztos tajvani továbbjutás volt várható, és a felek nem is cáfoltak rá erre, Kővágóék 11-0-ra győztek. Mindenki nagy döbbenetére az Egyesült Arab Emirátusok harcedzett válogatottja elbukott Hongkong vb-n még soha nem járt csapata ellen, ahogy a házigazda Thaiföld is Mongóliával szemben. A negyedik párban nem született meglepetés, a hokit régebb óta művelő Kuvait szoros csatában ugyan, de túljutott Malajzián.

Az elődöntőben Hongkong a tapasztaltabb Mongóliát is verte, Tajvan pedig a torna legnagyobb, 21-0 arányú győzelmét aratta Kuvait ellen. A vasárnapi döntőben így Kővágó Kristóf tanítványai a hongkongiak ellen mérkőztek az aranyéremért. Végül szoros csatában a magyar edzők irányította Tajvan nyert, a döntő végeredménye 4-2 lett.

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum