Ki lesz az első kétszeres MOL Liga-győztes?

   

Jöjjön, aminek jönnie kell és amire mindenki vár: kedden 18 órakor elkezdődik a MOL Liga-döntő sorozata. A négy nyert meccsig tartó párharc első két mérkőzését Dunaújvárosban játsszák, a Dab.Docler a HSC Csíkszeredát fogadja. MOL Liga-meccseket így talán még nem vártak. Az eddig négy kiírást négy különböző csapat nyerte, sorrendben: HC Csíkszereda, Vasas, HSC Csíkszereda, Dab.Docler.

Ez a liga történetének ötödik szezonja, eddig kétszer is söpréssel tudott nyerni a győztes. Azonban tekintve, hogy az idei volt minden idők egyik legizgalmasabb szezonja, ennek megismétlődésére nem sokan számítanak. Az első szezon (2008/09) erdélyi házi döntőt hozott, ahol a HC Csíkszereda 3-0-ra verte az SC Csíkszeredát. A következő évben final four típusú döntőt rendeztek Dunaújvárosban, ahol az elődöntőben mindkét, előzetesen esélyesebbnek tartott csapat kikapott, a Dab.Docler a Vasas Bp. Starstól, míg az SC Csíkszereda az Újpesttől. A döntőt azután 3-1-re megnyerte a Vasas.

Két évvel ezelőtt egyszer már rendeztek HSC?DAB döntőt, akkor az alapszakasz első két helyezettje találkozott a fináléban (érdekesség, hogy a HSC úgy verte a Vasast az elődöntőben 3-1-re, hogy mind a 4 meccs hosszabbításba torkollott). Az erdélyi csapat nyert 4-1-re. Érdekes, hogy a második csíkszeredai meccset büntetőkkel megnyerte ugyan a DAB, de egyetlen hazai mérkőzésén sem tudott győzni. Tavaly a Miskolc hatalmas bravúrral jutott be a döntőbe, hiszen az elődöntő során már 2-0-ra vezetett ellene a HSC, és a harmadik meccs felénél is 2-0-ra, a borsodi csapat azonban hihetetlen energiákat mozgósítva innen tudott felállni. A döntőben azután már nem tudta káprázatos teljesítményét megismételni az akkor még Greg Lindqvist vezette csapat, így a DAB söpréssel nyert 4-0-ra. Vagyis az elmúlt két kiírás győztese méri össze erejét, a tavalyi romániai és az idei magyar bajnok.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

 

Feltűnő, hogy a három playoffrendszerű szezonban mindig az alapszakasz győztese tudott nyerni, és hogy ellenfele 12 mérkőzésből mindössze egyet nyert meg. Végeredményben eddig mindig nagyon sima küzdelmeket hozott a döntő. Bár a Dab.Docler idén fölényesen nyerte az alapszakaszt, azonban söprésre vagy az eddigiekhez hasonlóan sima győzelemre mégsem lehet számítani előzetesen. A HSC ugyanis az egyetlen olyan csapat a ligában, aki ellen a címvédőnek negatív az idei mérlege: öt mérkőzést nyert a HSC, míg hármat a Dab.Docler. Ráadásul a HSC az egyetlen csapat, amely az alapszakaszban nyerni tudott Dunaújvárosban, igaz, kétszer alapos vereségbe is beleszaladt, egyszer 6-0-ra, egyszer 10-2-re kapott ki. Utóbbi vereség Lahtinen mester menesztéséhez vezetett. Az új vezetőedző, Gál Sándor új lendületet adott a csapatnak, amely azóta meggyőzően teljesít, az elődöntőben például kisebb meglepetésre söpréssel verte ki az Érsekújvárt. Az újvárosiak mindeközben elvesztették hazai veretlenségüket a Miskolc ellen, és két nagyon szoros mérkőzést vívtak az alapszakasz második helyezettjével szemben. Végül 3-1-gyel jutottak a döntőbe.

Nagy kérdés az is, hogy az utóbbi időben egyre csak bővülő dunaújvárosi sérültlistáról hány játékos lesz harcra kész állapotban a döntőre. Erdélyi Péter és Huba után az elődöntőben kiesett Somogyi és Lindgren is, Pavuk pedig végleges kiállítás miatt kétmeccses eltiltását tölti. Lundh mester ugyan a vele készült interjúban kiemelte, hogy nagyon elégedett azzal, ahogy a sérült játékosok helyére lépnek a társak, de nyilvánvaló, hogy hosszú távon gyengíti a csapatot az alapemberek hiánya. A másik oldalon az lehet a kulcs, hogy mennyire sikerül a támadóknak átmenteniük góllövő formájukat. A januárban az edzők által a liga legjobbjának választott szlovák válogatott kapust, Karol Krizant ugyanis az elődöntő során sikerült 87% alatt tartani, hasonló mutató elérése nyilvánvalóan kiemelten fontos lesz a Dunaújváros ellen is.

A döntő meccseit a Digi Sport élőben közvetíti, kedden Magyarországon és Romániában is a Digi Sport 2-n látható.

Stephan Lundh (Dab.Docler): Nagyon örülök, hogy a Csíkszeredával játszunk a döntőben. A szezon során nem szereztünk ellenük túl sok jó emléket, itt az ideje, hogy ezen változtassunk. Nagyon jó csapat a HSC, sok jó és tapasztalt játékosa van, mindig nagyon kiélezett a küzdelem ellenük. Csak akkor nyerhetünk, ha mindenki kihozza magából a maximumot. Hét meccsre számítok.

Gál Sándor (HSC Csíkszereda): Természetesen, mint minden mérkőzésen, ezúttal is győzni szeretnénk, bárhol bárkivel játszunk. Jó formában vagyunk, esélyeink megvannak. Sérültünk szerencsére nincs, Bíró Ottót leszámítva. Nem számít semmit az, hogy a Dunaújváros egy mérkőzéssel többet játszott, hiszen mi azt az előnyt elveszítettük az utazással.

Erste Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 2000 néző. Játékvezetők: Kincses, Nagy, Pálkövi, Gangel.
Sevela: 100% (Kiss T.)
K
Kozuch: 94,6% (Ruczuj)
Lindgren, Kiss D., Kiss Á., Galanisz, Szappanos
1
Adorján, Góga, Novák, Hurtaj Lubomir, Mihály
Hüffner, Nagy R., Peterdi, Mihálik, Azari
2
Kósa, Papp Sz., Molnár Zsolt, Moldován, Fadrny
Chvatal, Tőkési, Vaszjunyin, Gröschl, Virág
3
Nagy I., Flinta, Kmit, Becze, Tranca
Szabados, Papp Cs., Papp V., Strenk
4
Molnár Sz., Bors, Molnár Zsombor, Szőcs, Bíró T.
Stephan Lundh, Szilassy Zoltán
E
Gál Sándor, Hozó Levente
Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT ÉLŐ
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum