Galló Illés és Sebők Balázs szárnyal

 

Előbbi a kanadai GMHL junior A ligában, utóbbi a finn top juniorligában termeli a pontokat.

Galló Illés csapata, a Bradford Rattlers a ligában a legkevesebb pontot hullajtotta el az idényben eddig lejátszott 25 mérkőzésen. Ez az ontariói liga ugyan nem tartozik a legerősebb kanadai U20-as ligák közé, de az utóbbi három évben tudatosan fejlesztik, és a 15 csapatban az egyre több tehetséges hazai jégkorongozó mellett komoly európai jégkorongnemzetek képviselői is szerepet kapnak. A liga honlapja a napokban véget ért junior-világbajnokság apropóján büszkén említi meg azon játékosokat, akik nemrég megfordultak a GMHL-ben és a világeseményen bekerültek a nemzetük válogatottjába.

Matus Matis az előző szezonban a liga egyik pontgyárosa volt, míg Ufában a szlovák juniorválogatott harmadik legeredményesebb csatára lett. A liga honlapján található cikkben megemlítik, hogy a szlovák első sorban játszva az NHL-draftlistán szereplők között és ellen lépett jégre.

A lettek egyik tehetsége, Nikita Jevpalovs az előző szezon előtt szintén a liga játékosa volt.

Nem mellesleg az 1992-ben született magyar csatár, Galló Illés tavaly a liga legeredményesebb játékosaként végzett, és ebben a szezonban is az élcsoportban áll minden statisztikai mutató tekintetében. Eddig 22 mérkőzésen lépett pályára, és 58 (27+31) pontjával a kanadai táblázat élmezőnyében található, a liga legjobb pont/mérkőzés átlagával rendelkezik.

“Kezd színvonalassá válni ez a liga, az első 8 csapat elég jó, az első 5 között pedig mindig szorosak a meccsek ? mondta Galló Illés a Jégkorongblognak. ? Az utolsó 6-7 csapatban általában fiatalítanak, ahogy ez megszokott a juniorligákban, és azok nyernek, akiknél az öregebb játékosok vannak többségben. Tulajdonképpen ahogy a legtöbb amerikai juniorligában, úgy itt is az van, hogy rengeteg játékos azért játszik, hogy egyetemre tudjon menni ösztöndíjjal vagy kedvezménnyel, sokan ezért kezdik el a jégkorongot, vagy ezért nem hagyják abba, amikor már látszik, hogy nemigen lesznek profik.

Az ontariói juniorligák nagyjából egyforma szintűek, természetesen az OHL-t leszámítva. A többi liga valamennyivel kiegyensúlyozottabb, mint a miénk, de nagyjából azonos az élmezőny színvonala. A mi csapatunk kifejezetten jó, van egy pár srác, akik megjárták az OHL-t és komolyabb juniorligákat, ők mondják, hogy a csapatunk jelen pillanat az OHL alatti ligák egyik legerősebb játékoskeretével rendelkezik.

A GMHL azért független liga, mert sok csapatnak európai tulajdonosa van, és ők szeretnének európaiakat a csapatokban látni. A Hockey Canadához tartozó ligákban viszont hivatalosan nem játszhatnak európaiak, a CHL-ben is csak csapatonként ketten.

Ettől függetlenül nagyon komolyan készül a csapatunk, gőzerővel edzünk, naponta 2-3 edzésünk van, biztosítottnak látom itt a fejlődésemet. Kifejezetten jó hír, hogy az NHL indul, mert egy csomó hely felszabadul a próbajátékokra, és mivel ez a csapat, ahol játszom, 3 ECHL, 2 CHL- és 2 SPHL-csapatnak az egyik kisebbik farmcsapata, nagyobb lehetőség nyílik akár előttem is egy próbajátékra.”

Galló Illés megemlítette még, hogy több komoly játékos is lejár hozzájuk edzésre. Így tett az előző szezonban a Vancouver Canucksban is megfordult Michael Duco is, aki nemrégiben az EBEL-ben érdekelt Red Bull Salzburghoz szerződött. “Eszméletlen jó fej, mindig kicsit korábban jött, hogy tudjon velünk dumálni, de ahogy a jégre lépett, mintha kicserélték volna, annyira komolyan vette az edzést, mindent teljes erőből csinált. Kiváló játékos. Mesélt jó sztorikat az NHL-ről, meg az ottani életről. Nagyon örült, hogy nálunk edzhetett, azóta is mindig küldi az üzeneteket, és azért megizzadt rendesen nálunk is. Ahogy mondta, ha nem edzett volna velünk, hanem csak kedvtelésből készül a szezonra, nem maradt volna sokáig Salzburgban, mert az EBEL is alapos felkészülést kíván egy játékostól. Nagyon jó vele a kapcsolatom, kérdezett az európai légkörről, a nagy pályáról meg az itteni szisztémáról. Biztos jókat mondtam, mert adott egy pár ütőt cserébe.”

Az 1994-es Sebők Balázs számára nehezen indult a szezon, sérülés hátráltatta. De egyre inkább formába lendül, visszaszerezte első soros helyét a csapatban, és sok időt tölt a jégen a meccseken. Az elmúlt hétvégén kiválóan teljesített a finn junior extraligában. A bajnokság hosszú szünetében regenerálódott, és csapata, a Karpat Oulu első soros centereként tért vissza. Szombaton a győztes mérkőzésen ő nyitotta meg a gólgyártást, majd vasárnap egy vesztes mérkőzésen 1+3-t produkált. 22 mérkőzésen 11+10=21 ponttal áll.

“Szerencsére a sérülések mostanában elkerülnek, így kezdek formába jönni. Elég jó a csapatunk, a szezon kezdete nehéz volt, aztán azóta jövünk fel, úgy gondolom, az első hat helyen ott leszünk a szezon végére, aztán meglátjuk, mit hoz a playoff. Titkon azt remélem, hogy az elődöntőkig el tudunk menni, és ebben szeretnék is szerepet vállalni.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
május 7., kedd
VÁL 19:00 HUNCAN 0-4VÉGE
    • Duna World/M4 Sport+
Partnerünk
Archívum