A jégkorongban nem tűntek el a nemzeti stílusjegyek

   

A nemrég megrendezett jégkorong Challenge-kupa alkalmából nagynevű edzők és játékosok is Csíkszeredába látogattak. A több tucat KHL-es játékos mellett a leghíresebb név, illetve személyiség minden kétséget kizáróan Vjacseszlav Bikov volt, aki aktív játékosként és edzőként is több világbajnokságot, illetve olimpiát is nyert a szovjet, majd később az orosz válogatottal. A méltán híres mesteredzővel sikerült egy rövid interjút is készítenünk a Románia?Lengyelország válogatott mérkőzés előtt.

? Hogy érzi magát Csíkszeredában? Volt, ami megfogta Önt?

? Mikor utaztunk Bukarestből Csíkszeredába, nagyon sok szép helyet láttam. A táj lenyűgöző volt. Nagyon tetszett. Magából a városból sokat nem láttam, hiszen kevés időt voltunk itt. Leginkább a jégpálya környékén, illetve a központi utcában sétáltunk, illetve nézelődtünk. Többet sétáltunk a parkban, ami viszont tetszett. Hasonlít szülővárosom, Cseljabinszk központi parkjára.

Fotó: Balázs Árpád

? Mi a legfelemelőbb esemény, történés az Ön sport-, illetve edzői karrierjében?

? Minden nap, amelyet a jégkorong mellett tölthetek el, illetve tölthettem el. Nagyon szeretem a jégkorongot. Én ennek a sportágnak szenteltem az életem. Aktív pályafutásom során is mindent a sportnak rendeltem alá. Manapság pedig igyekszem átadni a tudásomat.

? Többszörös világbajnok, illetve kétszeres olimpiai bajnok. Melyik hagyott mély élményt Önben?

? Minden világbajnokság, illetve torna ? legyen szó olimpiáról vagy barátságos kupáról ? felejthetetlen emlékeket nyújtott. Minden torna más és más, de számomra az volt a fontos, hogy szívesen mentem mindenhová. Fontos volt, hogy az eseményekre úgy mentem, hogy mind a pályán, mind azon kívül szívesen voltam a csapattal, illetve a társakkal.

? Melyek azok a meghatározó játékosok, akikkel volt alkalma együtt játszani, vagy épp ellenük?

? Nagyon sok jó hokissal volt alkalmam találkozni. Svéd, finn, kanadai vagy akár orosz játékosokkal. Minden generációnak megvannak a maga nagy csillagai. Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy olyanok ellen játszhattam, mint Wayne Gretzky, a tragikus autóbalesetben elhunyt Valerij Harlamov vagy épp Mario Lemieux. De nagyon sok jó játékost ki tudnék emelni. Kifejezetten örvendek, hogy volt szerencsém ilyen ízig-vérig profi játékosok ellen pályára lépni. Nem utolsósorban az én generációm, illetve az utánunk jövő generáció egyik meghatározó játékosával, Szergej Fjodorovval.

? Az, hogy Ön elvállalta a lengyel válogatott koordinációját, nagy kihívást jelent az Ön számára?

? A lengyel válogatott szakmai tanácsadója vagyok. Egy nagyon izgalmas munka, és igen, egy nagy kihívás. Számomra fontos, hogy az évek alatt megszerzett tapasztalataimat át tudjam adni másoknak. Nem fontos, hogy most éppenséggel lengyelekről beszélünk. Lehettem volna akár a csehek tanácsadója is. A lényeg, hogy a munkámat, illetve a rám bízott teendőket jó kedvvel tudjam csinálni.

? A jelenlegi modern jégkorongban mind a mai napig beszélhetünk különböző stílusokról?

? Igen. Mind a mai napig megvannak ezek az éles különbségek a különböző nemzetek jégkorongstílusaiban. Sok más sportágban ezek a különbségek eltűntek. Érdekes, hogy a jégkorongban nem. Leginkább a gondolkodásmódban, a játék megszervezésében ütköznek ki a különbségek. A csehek mesteriek a kontrajátékban, az orosz hoki a gyorsaságról szól, a svédek masszívak, illetve nagyon taktikusak, a finnek agresszív hokit játszanak. És lehetne sorolni. Lényeg, hogy minden nemzet más stílusban játszik.

? Jövő évben Ukrajnában lesz a Divízió I/B csoportos világbajnokság. Melyek a lengyel válogatott célkitűzései?

? Minden mérkőzést meg szeretnénk nyerni. Vissza szeretnénk kerülni a Divízió I/A csoportba. Ezért nagyon keményen fogunk dolgozni, mindent megteszünk a siker érdekében.

? Szocsiban lesz az olimpia 2014-ben. Ki lesz a győztes jégkorongban?

? Úgy gondolom, hogy nagyon jó és színvonalas olimpiai játékok lesznek. Mindenki nagyon készül. Nehéz megmondani, hogy mi lesz másfél év múlva. Oroszország nagyon sok pénzt beleölt az olimpiába, hogy megfelelő körülményeket tudjon teremteni a játékok megszervezéséhez. Az olimpiai játékok azonban a sport mellett egy hatalmas nagy ünnepség. Ezt kell szem előtt tartani. Nagyon remélem, hogy azok a játékosok, akik az NHL-ben játszanak, el fognak jönni az olimpiára. Egy játékos életében nem sokszor adódik meg, hogy ott lehet egy olimpián.

? Az olimpia a sportolóknak egy különleges esemény?

? Határozott igen a válaszom. Mint mondtam, az egy ünnepség. Három alkalommal volt szerencsém olimpiai játékokon részt venni és nagyon szép élményekkel gazdagodtam. Mindenkit, akinek van lehetősége olimpián részt venni, csak bátorítani tudok.

(Az interjút Darvas Attila készítette, nyomtatott változatban megjelent a Hargita Népében)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum