Élénk a szlovákiai figyelem a MOL Liga iránt

   

A szlovák média folyamatosan figyelemmel kíséri a HC Nové Zámky MOL ligás szereplését. Október folyamán többször is kiemelt helyen foglalkoztak a témával. Az érsekújvári csapat mellett több Magyarországon játszó szlovák légiós véleményére is kíváncsiak északi szomszédunknál. U. N. Owen szokásosan magas színvonalú összefoglalója.

A legnagyobb példányszámú szlovákiai napilap, a Novy Cas munkatársai Budapestre, a Ferencváros elleni mérkőzésre is elkísérték az érsekújvári csapatot. A lapban megjelent beszámoló szerint kétórás út végén érkeztek meg a Pesterzsébetre, “egy kis jégcsarnokhoz, melyet panelépületek vesznek körül”, hozzátéve, hogy “az épület belülről még szerényebbnek hat”, fából készült lelátókkal, pléhtetővel. Sucharda Ferenc, a HC Nové Zámky elnöke a cikkben elmondta, hogy azért is játszanak a MOL Ligában, mert tavaly nem sikerült helyet szerezniük a szlovák másodosztályban (1. liga).

“Eredetileg a szlovák 1. ligában akartunk indulni. De a klubok ellenünk szavaztak, mivel a liga csökkentette az induló csapatok számát, és a mi részvételünk esetén két kieső lett volna. Így úgy döntöttünk, hogy ott fogunk játszani, ahol kellünk.” Majd így folytatta: “De a feltételek nálunk szerények. Be kell érnünk úgy 100 ezer eurós éves költségvetéssel. A játékosok csak meccspénzt kapnak, maximum 100 eurót mérkőzésenként, szüleik támogatása nélkül nem tudnának megélni.” (A Nove Zamky honlapján egyébként a szezonkezdéskor 150 ezer eurós költségvetést említettek.)

A cikk szerint például a brassói klub évi 1 millió euróból gazdálkodik. Az érsekújváriak a szezon alatt több ezer kilométert buszoznak, például Brassóba 16 órát tart az út. Játékoskeretüket főleg olyan hokisok alkotják, akik nem kaptak lehetőséget a szlovák extraligában, és a MOL Ligában felhívhatják magukra a figyelmet. A budapesti klub színeiben is játszik három szlovák hokis. “Magyarországon a hoki évről évre színvonalasabb,” jegyezte meg a szünetben egyikük, a hátvéd Pavol Hrajnoha. Sucharda klubelnök az érsekújvári célokról kijelentette: “Célunk az első négyben végezni, és bekerülni a rájátszásba.”

A cikkben hokirajongóként és a HC Nové Zámky szponzoraként bemutatott Hardi Róbert is elmondta a véleményét: “Az Érsekújvár indulása a mi bajnokságunkban pluszt jelent a magyar hoki számára. Még mindig sokat kell tanulnunk, és a szlovák hokisok elleni meccsek megfizethetetlen tapasztalatokat jelentenek a magyar csapatok számára. A magyarok kezdik megszeretni a hokit. Az utóbbi években nagyjából 30 jégpálya épült nálunk.”

A slovenskozijehokejom.sk portálnak Andrej Sucharda, a HC Nové Zámky védője adott interjút, aki így értékelte a MOL Liga színvonalát: “A MOL Liga a szlovák extraligás mezőny végének szintjén van, biztosan erősebb, mint a szlovák 1. liga. Természetesen ez az első öt csapatra érvényes. Az FTC és az UTE kicsit gyengébbek, de ellenük is nehéz játszani, ők az 1. liga szintjén vannak.” Csapata céljairól elmondta: “A szezon előtt szerény céljaink voltak, de jól összerakott csapatunk van, remek az edzőnk, és kitűnőek a kapusaink. Célunk bejutni a rájátszásba, aztán majd meglátjuk. Óriási siker lenne mindjárt az első évben megnyerni a bajnokságot. Sok erős ellenfél áll az utunkban, főleg a Dab.Docler. Az idény még hosszú lesz, ez csak a kezdet. Örülünk, hogy jól sikerült a bajnoki rajtunk.”

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

A szintén jelentős olvasottságú sme.sk portálnak Miroslav Stefanka, az érsekújváriak csapatkapitánya így mutatta be a MOL Ligát: “A bajnokságra az a jellemző, hogy az első öt csapatnak nagyon jó első sora van. Ezeknek a csapatoknak a versengésében a többi sor lehet a mérleg nyelve, amelyeket nagyrészt már hazai, magyarországi és romániai hokisok alkotnak. Amelyik csapatban ezek a sorok jobbak, az sikeres lehet. Nekünk két nagyon jó sorunk van, egyelőre sikerül győzelmeket aratnunk. Reméljük, hogy ez továbbra is így lesz.”

Az aktuality.sk a Miskolc iglói születésű csatárát, Martin Salugát kérdezte, mint a MOL Liga egyik legjobb góllövőjét. Saluga elmondta, jól érzi magát Magyarországon, már negyedik szezonját tölti ott. A Miskolc céljairól kifejtette: “A legmagasabb céljaink vannak. Minimum döntőt szeretnénk játszani a MOL Ligában, de még rengeteg munka áll előttünk. Ha nem jutnánk döntőbe, azt kudarcként értékelnénk.” Miskolci tapasztalatairól így beszélt: “Jól érzem itt magam, remek emberek dolgoznak itt a hokiban, akik nagyszerű feltételeket teremtenek a játékosoknak. A csapatban két további szlovák játékostársam is van, akikkel már harmadik éve játszunk együtt, a jégcsarnokunk is szép, és kitűnőek a szurkolóink. Mi többet lehetne kívánni?”

A MOL Liga színvonalát így értékelte: “Úgy gondolom, hogy a bajnokság színvonalát a szlovák extraliga utolsó két-három csapatához, illetve az 1. liga élcsapataihoz lehetne hasonlítani.” Arra az ismételt kérdésre, hogy tényleg az extraliga szintjéről van-e szó, így pontosított: “Teljesen azért nem hasonlítanám az extraligához, ahogy mondtam, inkább az 1. liga élvonalához, és talán az extraligás mezőny végéhez.” Arra a felvetésre, hogy a szlovákok tanítják hokizni a magyarokat, így reagált: “Egyáltalán nem így gondolom, mert a magyarok komolyan elkezdtek foglalkozni az utánpótlás-neveléssel, ahol sok finn és svéd edző is dolgozik. Szerintem a magyar hoki folyamatosan fejlődik, de leginkább a felnőtt csapatok közötti nagyobb konkurencia hiányzik. Ha a MOL Ligát vesszük, akkor ott nincs sok magyar csapat. De ha azt vesszük, hogy Magyarországon a hoki nem az első számú sportág, és manapság nem könnyű előteremteni a pénzt a sport számára, akkor meg kell emelnünk a kalapokat a magyar hokiban dolgozók munkája előtt.”

Cimkék: ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 17., kedd
MOL 17:00 GALSCC 2-3VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 7-4VÉGE
január 18., szerda
U20 16:50 KMHMIS 5-1VÉGE
U20 19:30 MACZEG 10-1VÉGE
január 19., csütörtök
U18 15:30 DHKPEF 6-1VÉGE
U18 16:00 AVSUTE 3-4 HVÉGE
U18 16:00 ETOMIS 2-3 HVÉGE
EBYSL 18:00 AVSVIC 5-1VÉGE
MOL 18:00 DABBRA 3-4 HVÉGE
U18 18:10 VASMAC 1-4VÉGE
január 20., péntek
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
EBJL 18:40 HKBMAC 
MOL 19:00 FTCGAL 
EBEL 19:15 G99AVS 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 17:10 VASMZA 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
EBJL 18:55 VSVAVS 
MOL 19:00 MACGAL 
MOL 19:00 MISSCC 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
január 26., csütörtök
EBJL   UTEMAC 
U18   DHKTVS 
U18   KMHMIS 
U18   PEFAVS 
U18   VASETO 
EBYSL 18:10 AVSDMJ 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk