Ki állítja meg a Dab.Doclert?

   

Imponáló dunaújvárosi teljesítmény, szoros üldözőboly, kapaszkodó Brassó, javuló sereghajtók. Mi történt eddig a Mol Ligában? Az egyéni és a csapatstatisztikákat elemeztük.

54 mérkőzést játszottak le a Mol Liga 168 meccses alapszakaszából, legutóbb a ligát az egymás elleni eredményeket, a lőtt és kapott gólok számát, valamint a nézőszámokat elemezve vizsgáltuk, most az egyéni és a csapatstatisztikákat vesszük górcső alá. Az elemzés legnagyobb korlátja, hogy a – főként a Kontinentális Kupa és a hétcsapatos bajnokság miatt – nem ugyanannyiszor játszottak a csapatok. A két első és a két utolsó helyezett 17-17, a Miskolc és a Brassó 15-15, míg a HSC 13 mérkőzést játszott eddig.

Egyértelműen a Dab.Docler kezdte a legjobban a szezont, köszönhetően elsősorban a jobb játékosállományának és másodsorban az összeszokottságának. A dunaújvárosiak az eddigi mérkőzéseik 88%-át nyerték meg, ami 24%-kal nagyobb arány, mint az ebben a mutatóban második Érsekújvár teljesítménye. A ligaújonc ezzel együtt eddig az idei szezon legnagyobb meglepetését produkálta, amivel vezeti az üldözőbolyt. Nincs azonban messze tőle sem a Miskolc, sem a Csíkszereda, mindketten 60% körüli győzelmi mutatóval állnak. A Brassó is jól kezdett, azonban elsősorban az utóbbi idők sérüléshulláma miatt mostanra kicsit leszakadt, teljesítménye 40%-os. A Ferencváros és az Újpest láthatóan küzd az összeszokottság és a felkészülés során a megfelelő mennyiségű jégidő hiányával, amin – az utóbbi időszak eredményei alapján úgy tűnik – mostanra sikerült túljutniuk. Azonban a már említett előző írásunk is arra a következtetésre jutott, hogy a liga színvonala e két csapat gyengébb szezonkezdése ellenére is kiegyenlítettebbé vált.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Mindez pontokban kifejezve azt jelenti, hogy a Dab.Docler 45 ponttal vezet, második az Érsekújvár 32 ponttal, harmadik a Miskolc 25-tel, negyedik a HSC 24-gyel, ötödik a Brassó 19-cel, hatodik a Fradi 12-vel, hetedik az UTE 8-cal. Vesztett pontok tekintetében az üldözők között változik a sorrend, hiszen a Dab.Docler eddig mindössze 5 pontot vesztett, második a Csíkszereda 15 vesztett ponttal, harmadik az Érsekújvár 19 ponttal, negyedik a Miskolc 20-szal, ötödik a Brassó 23-mal, hatodik a Fradi 39-cel, hetedik az UTE 43-mal. A gólkülönbségeket illetően a minta nagyon hasonlít az eddig elmondottakhoz: kiemelkedik a Dab.Docler (+42), lefelé kicsit kilóg az UTE (-44) és a Ferencváros (-26). A két véglet között sűrű a mezőny: a Miskolc és az Érsekújvár egyaránt +14-en áll, a HSC is pluszban van (+11), a Brassó azonban már mínuszban (-11).

Az egyéni statisztikákra térve feltűnő a dunaújvárosi kapuőr, Peter Sevela kirobbanó formája: 16 mérkőzésen 95% fölötti hatékonysággal védett, kapott gólátlaga is elképesztően alacsony (1,4). Őt követi Budai Krisztián (Miskolc, 93,23%-os védési hatékonyság és 2,44-es kapott gól átlagban), Kozuch (HSC, 93,05; 2,16). Sevela mellett az egyetlen kapus, aki két gólnál kevesebbet kap meccsenként, a miskolci Gyenes Dávid (92,66; 1,98). A Ferencváros frissen igazolt kapusa, Meravy egyelőre 5 meccsen védett, ezért őt ebben az összeállításban még nem szerepeltetjük.

A csatárok közül dominál a dunaújvárosi első sor, hiszen a ponttáblázatot a Galanisz, Szappanos, Pavuk hármas vezeti. Bár a lejátszott mérkőzések száma eltérő, mégsem tudjuk, hogy volt-e már olyan a Mol Liga történetében, hogy az alapszakasz jelenlegi fázisában a kanadai táblázat első három helyén magyar játékos szerepeljen. Őket követi az olvasóink által a liga szeptemberi legjobbjának választott Saluga Miskolcról, majd az idén már három sorban is bevetett Azari. Róla mondta Stephan Lundh, hogy az edzők számára nagyon fontos, hogy legyen olyan játékosuk, aki bármilyen sorban ponterős tud lenni. A szeredai csatárduó, vagyis Novak és Hurtaj a hatodik és hetedik helyen állnak, 8. A Miskolcról Brassóba igazolt Bonar. Az Érsekújvár első sora a kanadai táblázat 9., 10. És 11. helyén áll, Nagy Gergő és egyetlen ferencvárosiként Kiss Gábor tagja még a pont per meccs átlagot produkáló elitklubnak (a frissen az UTE-ba igazolt és eddig egyetlen mérkőzésen szerepelt Fekti Ádám teljesítményét szintén nem vettük egyelőre figyelembe). Itt is meg kell jegyezni, hogy többen is kevesebb meccset játszottak, mint a listavezetők.

Mivel a sérülések és a csapatonkénti eltérő mérkőzésszám kicsit torzítja az egyéni teljesítményeket, ezért kiszámoltuk a játékosok meccsenként szerzett pontszámát is. Bonar az egyetlen a ligában, akinek sikerült a meccsenkénti két pontot összehozni, őt követi Galanisz (1,71), Novak (1,62), Saluga (1,60), Hurtaj (1,54), Szappanos (1,53) és a kanadai táblázat élmezőnyének legfiatalabb tagja, az 1991-es születésű Pavuk Attila (1,47). Rengeteg lőtt és viszonylag kevés kapott góljának köszönhetően a plusz/mínusz mutatókban már-már nyomasztó a Dab.Docler fölénye. A lista első 9 helyét ugyanis kizárólag dunaújvárosi játékosok foglalják el, Galanisz (+20), Szappanos (+20), Lindgren (+19), Pavuk (+17), Azari (+15), Hüffner (+14), Kiss D. (14), Chvatal (+14), Peterdi (+13) sorrendben. A 10. helyre fért oda az első nem dunaújvárosiként az érsekújvári Lehoczky (+12), őt követi Láda és Hegyi Ádám Miskolcról (egyaránt +10). A harmadik tízpontos játékos a sokadik virágzását élő Tőkési Lajos.

Összességében megállapítható, hogy az alapszakasz első harmadának végéhez közeledve a Dab.Docler eddigi teljesítménye kiemelkedik a mezőnyből. Nagy kérdés egyrészt, hogy az üldözőknek a szezon hátralévő részében mennyire sikerül felvenniük vele a versenyt. Az mindenesetre bizonyos, hogy bár nem tűnik egyszerű feladatnak, még bőven van rá idejük. Szintén kérdés, hogy a Brassónak sikerül-e visszatalálni a szezon kezdetén mutatott formájához, és képes lesz-e ötcsapatossá tenni az elődöntőkbe jutásért zajló, jelenleg négycsapatos küzdelmet. Az izgalmakat és az eredmények kiszámíthatatlanságát tovább növelheti, ha az UTE és a Ferencváros utóbbi időben mutatott javuló teljesítménye tartós tendenciának bizonyul, ebben az esetben komolyan beleszólhatnak a rájátszásba jutó négy csapat kiválasztásába.

Dab.Docler–Brassó 5-3

   

Somogyi Balázs mesterhármasával biztosan nyert a listavezető.

Petres Tivadar egy góllal és egy gólpasszal mutatkozott be új csapatában a Mol Ligában. Ez és Josh Bonar visszatérése is kevés volt ahhoz, hogy igazán versenyben legyen a brassói csapat a pontokért. Bár a gyors vezetést még gyorsabban egyenlítette ki a vendégsereg, a második harmadot 4-1-re nyerte a DAB, s így háromgólos előnyből várhatta a záró húsz percet. Nyugodtan jégkorongoztak, nem volt kétség, övék lesz az újabb három pont, még akkor is, amikor Petres 5-3-ra hozta fel az övéit. A Brassó első sora jól ment, de a Dunaújváros egységes, négysoros csapat, és ez el is döntötte a párharcot.

Stephan Lundh, Dab.Docler: A Ferencváros elleni drámai mérkőzés után ma közönségszórakoztatóbb meccset játszottunk. Főleg a 2. harmadban nyújtott teljesítményünkkel voltam elégedett, amikor egyszerre mutattuk meg mindhárom fő erényünket, a gyrsaságot, a keménységet és az erőt.

Greg Lindqvist, ASC Corona Fenestela Brassó: Az első harmadban jól játszottunk, a másodikban sok helyzetet alakítottunk ki, de nem használtuk ki ezeket. A Dab csapatként kiemelkedik a mezőnyből, jó arányban használja ki a lehetőségeit. Ekkora előnyt nem adhatunk nekik. Keserű a vereség, de hosszú még a szezon, mi pedig a sérülések után egyre jobbak vagyunk.

MOL Liga, Dunaújvárosi Jégcsarnok, 900 néző. Játékvezetők: Babic, Sós, Soós, Ozsváth.
Sevela: 92,9% (Kiss T.)
K
Polc: 91,4% (Cergő)
Kiss D., Lindgren, Szappanos, Galanisz, Pavuk
1
Wehrs, Nagy Cs., Rawlyk, Bonar, Petres
Hüffner, Chvatal, Azari, Virág T., Peterdi
2
Laczkó, Hietamaki, Péter R., Zsók, Virág Cs.
Tőkési, Erdélyi P., Somogyi, Gröschl, Kiss Á.
3
Imecs, János, Péter Zs., Borsos, Basilidesz
Mestyán, Szabados, Papp V., Strenk
4
Fodor, Mihailescu, Lőrincz
Lundh Stephan, Szilassy Zoltán
E
Lindqvist Greg
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 01:47 DAB Somogyi Kiss Á. Gröschl
1-1 02:33 BRA Bonar Petres Rawlyk
2-1 25:12 DAB PP Somogyi Lindgren Galanisz
3-1 27:53 DAB Chvatal Galanisz Papp V.
3-2 30:39 BRA PP Virág Cs. Bonar Rawlyk
4-2 30:59 DAB Somogyi Gröschl
5-2 37:25 DAB PP Szappanos Pavuk Lindgren
5-3 55:58 BRA Petres Zsók Péter R.
58 Kapura lövések száma 42
10 Kiállításpercek 32
Cimkék: , ,

Hozzászólások (11)

 1. uteapu
    #1
  uteapu,   

  Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy a címben feltett kérdésre a válasz az, hogy senki. Feltéve persze ha végig komolyan veszik és nem jönnek a néha látható lazítások. Semmi kétségem, hogy mindenki igyekszik ott lenni a sarkukban és kioszt egy pár "tockost". /legközelebb mi vasárnap, csak az érzés miatt, hogy mire számíthatnak ha..../:))

 2. OliBLOOD
    #2
  OliBLOOD,   

  Egy kis pontosítás: Brassó csak 14 meccset játszott, MJSZ oldalon már pár forduló óta egyel több mecset írnak nekik.

 3. OliBLOOD
    #3
  OliBLOOD,   

  Csapatok pontgyűjtése fordulónként grafikusan ábrázolva: http://goo.gl/sqtUY

 4. Polarbear
    #4
  Polarbear,   

  Remélem MI elkapjuk már végre őket:)))
  Nem rinyálni akarok,de legalább nekik áll a zászló minden téren.
  Nekünk sajna "mindíg" hiányzik valami:(

 5. moszkvicsslusszkulcs
    #5
  moszkvicsslusszkulcs,   

  A számok nem hazudnak, a Dab nagyon kilóg a többiek közül. Erős, összeszokott játékosállomány, jó edző, magabiztos-lehengerlő kommentelők. Minden adott a sikerhez...

 6. kiralyfi
    #6
  kiralyfi,   

  @moszkvicsslusszkulcs: magabiztos-lehengerlő kommentelők:)))) ezen felsírtam:)))

 7. kiralyfi
    #7
  kiralyfi,   

  @moszkvicsslusszkulcs: és ki ne felejtsd a hazabeszélő riporterünket:)))

 8. Bárd
    #8
  Bárd,   

  De ráérsz :)

 9. uteapu
    #9
  uteapu,   

  Amint látom a macik nem tréfálnak!:)

 10. Bárd
    #10
  Bárd,   

  Szeretném kérni, hogy számoljuk újra a +/- mutatókat :)

 11. trollfeeder
    #11
  trollfeeder,   

  @OliBLOOD: Köszönjük! Jó kis ábra.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ ÉLŐ
U18 19:00 TVSSCC ÉLŐ
U18 19:40 KMHUTE ÉLŐ
MK 20:40 HKBDHK 0-3ÉLŐ
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk