A svéd jégkorong hihetetlen mélységei

   

Victor Löfstedt 5 évvel ezelőtt még a svéd negyedvonalban játszott. Jelenleg az Elitserien felé kacsingat. Nem gyakori, de nem is egyedülálló esetről van szó, több mint négy és fél éve annak, amikor beszámoltunk arról, hogy svéd titán, bizonyos Fabian Brunnström két év alatt jutott el a svéd harmadosztályból a Dallas Starshoz. Löfstedt karrierje egyelőre nem fut be ekkora magasságokat és lassabban is halad, de azért tanulságos és figyelemre méltó.

Az akkor 20 éves jobbszélső a 2006/07-es szezont a harmadosztályú Lund Giantsnél töltötte, azóta kétévente feljebb lép, idén második évét kezdte az Allsvenskanban, tehát jövőre megcélozhatja az Elitserient. A játékossal a www.hockeysverige.se készített interjút, ennek kivonatolt változatát osztjuk meg olvasóinkkal.

A Malmőben nevelkedett csatárt egyesületénél nem találták elég tehetségesnek, hogy szerződést kínáljanak neki, és mivel más kluboknál sem járt sok szerencsével, ezért kinőve a juniorkorosztályt, a svéd negyedik vonalban találta magát. Ez még Svédországban sem az a liga, ahonnan profi karrierről álmodhat az ember. Löfstedt azonban a szabályt erősítő kivétel, aki nem adta fel, nem szürkült bele a mezőnybe, első idényében 32 meccsen 66 pontot szerzett. A következő idényben el is vitte a harmadosztályú Halmstad, ahol két évet töltött, mindkétszer pont/meccs fölötti teljesítménnyel.

“Láttam, hogy egy szinttel feljebb is jól megy a játék, akkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy van esélyem még feljebb lépni, és ezt az esélyt meg kell ragadjam” ? nyilatkozta ezekről az évekről Löfstedt.

A Divízió 2-ben töltött két év alatt játszott 64 meccset, lőtt 50 gólt, így a 2009/10-es szezont már a Divízió 1-es Olofströmsnél kezdte. “Élveztem, hogy végre professzionális szinten foglalkozhatok a jégkoronggal. Ez mindenekelőtt megadta az esélyt, hogy keményebben edzhessek, jobb állapotba kerüljek.” Mindez annyira jól sikerült neki, hogy a harmadosztályban töltött újabb két év alatt is tartotta a pont/meccs fölötti teljesítményt (87/79). Nem volt tehát meglepő, hogy 2011-ben elvitte az Allsvenskanban szereplő Oskarshamn.

Ráadásul a klub sportigazgatója, Roger Jönsson és edzője, Fredrik Söderström szintén az Olofströmtől igazolt át, lényegében ők vitték magukkal a fiatal csatárt. Löfstedt pedig újfent bizonyította, hogy nem jelent problémát az erősebb bajnoksághoz történő akklimatizáció, 52 mérkőzésen 21 pontot szerzett, ami kifejezetten jó teljesítmény egy újonctól, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy +/- mutatója +8-on állt a szezon végén.

“Mindig hittem magamban és mindig meg akartam mutatni, hogy rosszul tették azok, akik nem adták meg nekem az esélyt a Malmőnél. Jó érzés megmutatni, hogy vissza tudsz kapaszkodni. Söderströmnek köszönhetem a legtöbbet. Ő döbbentett rá, hogy keményebben kell dolgozzak, ha feljebb akarok kerülni. Nem elégedhetek meg annyival, hogy fél korcsolyával boldogulok az alsóbb osztályokban.”

Arról, hogy ezek után megcélozza-e az Elitserient, a csatár így nyyilatkozott: “Természetesen. De most a legfontosabb dolog, hogy belenőjek ebbe a ligába, ahol most játszom, hogy minden meccsen megmutassam, kész játékos vagyok.” És hogy mi kell ehhez? “Elsősorban türelem. Vannak nehezebb napok, de nem szabad lógatni a fejed, küzdeni kell tovább. Ez a legfontosabb: türelmesnek lenni és keményen dolgozni.”

Löfstedt idén 9 meccs alatt 5+5 pontot termelt, tehát máris 10 pontnál jár az Allsvenskanban. Ha így halad, lesz még előrefelé vezető út számára. Ideje van bőven, a jövő héten tölti be a 26. életévét.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum