Gretzky orosz jégre lépett

   

Wayne Gretzky újra jégkorongozott. Három komoly ok miatt tette ezt. Az 1972-es Summit Series és az 1987-es Kanada Kupa mellett a jaroszlavli tragédiáról is megemlékeztek a múlt héten Oroszországban. Ahogy írtuk, két Szovjetunió?Kanada emlékmeccsre is sor került, ezen vett részt a világ valaha volt legjobb játékosa. Korábban soha nem játszott még Oroszországban.

Az 51 éves Wayne Gretzky múlt héten két mérkőzés erejéig visszatért. Az exszovjet és a kanadai öregfiúk között olyan legendák léptek jégre, mint Igor Larionov, Alekszandr Mogilnij, Alekszej Jasin, vagy Mark Messier, Brett Hull, Ken Dryden és Phil Esposito. Ezek voltak a Great One első mérkőzései, amit orosz jégen játszott. Az első meccset Szentpétervárott rendezték, itt az exszovjet válogatott nyert 6-5-re, a másodikon, Jaroszlavlban Gretzkyék 5-4-re. Utóbbiról mutatunk egy videót.

Az öregfiúk mérkőzések elsődleges kiváltó oka a negyven évvel ezelőtti Summit Series volt, de emellett az 1987-es Kanada Kupára és a jaroszlavli repülőgép-szerencsétlenségre is közösen emlékeztek a játékosok és a szurkolók. 1987-ben a Kanada Kupa két nyert mérkőzésig tartó döntőjét is ez a két válogatott játszotta, végül Kanada nyert 2-1-re (érdekesség, hogy mindhárom meccs 6-5 arányban dőlt el). Ez a torna arról is emlékezetes marad, hogy ekkor játszott először és utoljára egyazon támadósorban a két észak-amerikai ikon, Wayne Gretzky és Mario Lemieux, akik ketten a kanadai gólok egyharmadát jegyezték.

Gretzky így nyilatkozott az NHL.com-nak a két oroszországi mérkőzés után: “Az utazás elsődleges célja természetesen a szórakoztatás volt. Mi, idősebb játékosok nem nagyon hokizunk már, mi több, nagyon nem. De amint bedobták a korongot, az érzelmek és a szurkolóktól kapott energia ugyanolyan hokimeccset varázsolt, mint amilyet régen egy magasabb szinten játszottunk. Habár a játék nem volt ugyanaz, mint 20 éve lehetett volna ? bárcsak játszhattunk volna itt 20 évvel ezelőtt is ? a korunkhoz és ahhoz képest, mennyire nem vagyunk meccsben, a színvonal egészen jó volt. Mindenki beleadott apait-anyait, és ha jégkorongozol, akár 10, akár 55 évesen, igazából csak ez számít.”

Gretzky beszélt a lockoutról is. Mint azt egy másik interjúban elmondta, ha lesz is lockout, az egészen biztosan rövidebb lesz, mint a legutóbbi, melyet a Phoenix Coyotes kisebbségi tulajdonosaként élt át. “Tényleg úgy gondolom, hogy nem lesz olyan hosszú, mint legutóbb. Abban reménykedem, hogy valahogyan sikerül leülni a feleknek, és lesz hoki, inkább előbb, mint utóbb.” A csatár nem tart a szurkolók elpártolásától sem: “A hoki annyira élvezetes sport, annyira része mindenki életének nagyon sok városban, hogy elképzelhetetlennek tartom, hogy a szurkolók végül ne térjenek vissza, még ha most idegesek és mérgesek is. Túlságosan élvezik ehhez a játékot.”

(Forrás: www.nhl.com és http://atlantic.ctvnews.ca)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 19:30 HUNSLO 
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum