A Patriot Budapest néhány év múlva a KHL-be menne

   

Radim Dvorák ügyvezető pénteken minden kérdésre válaszolt. A csapatot magyar kft. üzemelteti, amely hosszú távon tervezi a maradást. A játékosok profik, a költségvetés 1,5 millió euró. A támogatóknak oroszországi üzleti lehetőségeket biztosítanak.Pénteken új otthonában, a Jégpalotában tartott sajtótájékoztatót a budapesti MHL-csapat. Az ügyvezető mellett a csapat két edzője, Petr Novak és Igor Tóth, valamint két magyar játékosa, a hétfőn bemutatkozó Fekti Ádám és az előző meccsen már debütáló Nemes Benjámin vett részt.

Radim Dvorák megköszönte a magyar hokiközvélemény türelmét és megértését, mint hangsúlyozta, a rengeteg munka és bizonytalanság miatt csak most volt alkalmuk teljes körű tájékoztatást adni a Patriot projektről. Az előkészítés minden fázisa nemrég fejeződött be. Hozzátette, egy ilyen csapat indítása egy-két éves időszakot ölel fel, és mindezt most néhány hónapra kellett csökkenteni.

A Patriotot egy éve találták ki. Három magánember ötlete alapján jött létre az új MHL-csapat. Hat hónapig tárgyaltak a szlovák szövetséggel, de végül nem tudtak megállapodni, ezért kerestek új országot. Az MJSZ tárt karokkal fogadta őket, és már az első tárgyaláson látszott, hogy új otthonra lelnek Magyarországon. A megállapodás szinte pillanatok alatt megszületett, két nap után biztos volt, hogy Budapestre költöznek. Nagyon örülnek, hogy a magyar csapatok is befogadták őket, és rekord gyorsasággal végbe ment ez a hatalmas változás a csapat életében.

A KHL igazgatósága július 27-én döntötte el, hogy felveszi a Patriotot a soraiba. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy bár egyelőre az MHL-ben indulnak, a KHL-lel kötött szerződés értelmében ennél magasabb céljaik is vannak, nem titok, hogy középtávon KHL-es csapattá kíván válni a Patriot. Mivel a két liga szerződés- és szabályozottsági rendszere azonos, ez a lépés már nem jelent ekkora procedúrát, mint az eddigiek. Nyilvánvalóan két fontos területen kell jelentősen előrelépni ehhez: az infrastruktúra és a finanszírozás.

Radim Dvorák elmondta, hogy a Patriot magyar csapat és az is marad. A magyar szövetség tagja, magyar kft. üzemelteti. A Hockey Management Kft.-nek három tulajdonosa van. A többségi tulajdonos az 52%-kal rendelkező CEE Investment Holding, amely mögött a Skoda autók exportjával foglalkozó cég áll. Ők biztosították az MHL-induláshoz szükséges egymillió dolláros bankbetétet. Radim Dvorák ügyvezető 25%-kal rendelkezik a cégben, ő máskülönben a Sparta Praha igazgatója volt évekig, a harmadik tulajdonos pedig szintén magánszemély, az évek óta Csehországban élő orosz származású Igor Knyazev, aki hosszú ideig hokizott a Spartában, és akinek a fia jelenleg a KHL-ben játszik.

Dvorák hozzátette, a KHL-MHL liga hihetetlenül szabályozott, össze sem lehet hasonlítani a többi európai ligával ebből a szempontból. Csak a jégcsarnokokra vonatkozó technikai leírás 380 oldalt tesz ki. Hozzátette, a Jégpalota a legmagasabb minősítést kapta a KHL vizsgálatán, mindössze három kisebb kiigazítást kértek az oroszok. Az egyik ilyen, hogy videógólbírót kell telepíteni az MHL-meccsekre, ez hétfőn már rendelkezésre is áll.

A KHL- és az MHL-csapatokkal jelenleg közel 2000 játékos áll szerződésben, fontos részlet, hogy a ligában egyfajta kontraktus létezik, minden játékos betűre pontosan ugyanazt írja alá. Az ügyvezető példaként említett Nemes Benjámint, a Patriot magyar játékosát, miszerint neki ugyanolyan szerződése van, mint Alekszandr Radulovnak. Két apró részletben térnek el egymástól a papírok: az egyesület nevében és a játékosok fizetésében. Így minden jogi vitát el lehet kerülni, a rendszer átlátható, és a játékosok gyorsan tudnak egyik klubból a másikba igazolni. Utóbbira példaként hangzott el, hogy egy külső játékos MHL-es igazolása nagyjából 14 napig tart, de egy MHL-es hokist órák alatt át lehet szerződtetni egy KHL-csapatba.

Miután a Patriot benyújtotta a KHL felé a minden nem kívánt esetre biztosítékként szolgáló egymillió dolláros fedezetigazolást, további költségekkel kellett számolnia. Az éves indulási díj 65 ezer euró, azaz közel 20 millió forint. A KHL-MHL nagyon szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását. Az első két hazai mérkőzésre máris bejelentkezett két oroszországi ellenőr. Akik a legapróbb részletekre is figyelni fognak. Ilyen például a zászlók megfelelő elhelyezése. A ligában ugyanis szabály, hogy minden részt vevő ország zászlóját ki kell tenni a liga összes jégcsarnokában. Így a magyar zászlót a Jégpalotán kívüli 33 másik MHL-jégcsarnokban is felhúzták. Egy zászló hiánya automatikusan 1000 eurós büntetést generál. A csapat költségvetése minimálisan 1,5 millió euró lesz a 2012/13-as szezonban, de ahogy Dvorák fogalmazott, ez felülről nyitott.

Két irányban indítanak marketingkampányt a napokban. Egyrészt szeretnék megszólítani a budapesti főiskolásokat és egyetemistákat, a Patriot célközönsége ők lesznek, természetesen a már bejáratott hokibarátokon kívül. Ennek érdekében népszerűsítési kampányba kezdenek hamarosan. Másfelől további szponzorokat keresnek. Olyan cégeknek kínálnak együttműködést, amelyek az orosz piacon aktívak, vagy oda próbálnak betörni. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a KHL és az MHL legnagyobb támogatója, a ligaelnök Medvegyev fémjelezte Gazprom, közvetlenül nem ad pénzügyi támogatást a KHL-es és az MHL-es csapatoknak, de segítő kezet nyújt. Nem titok, hogy a leányvállalatain, a partnercégein keresztül jelentős juttatásokat biztosít, és a két liga csapatait támogató cégek számára együttműködési lehetőségeket teremt a kapcsolatrendszerén keresztül. Az ilyen kapukat nyitogatni kívánó támogatók a Patriot potenciális szponzorai, mert biztosítani tudják ezt a szolgáltatást. Egyúttal ez a válasz arra a kérdésre is, hogy miért éri meg 2012-ben Budapesten MHL-csapatot alapítani és működtetni.

Fontos körülmény, hogy az MHL-játékosok profi jégkorongozók, akik a liga által meghatározott minimális fizetésnél csak többet kaphatnak csapatuktól. A csapattal 9 fős szakmai személyzet foglalkozik, a három hokiedzőn kívül például erőnléti és kapusedző is rendelkezésre áll. A csapat utazásait külön alkalmazott szervezi, az előírásoknak megfelelően a hazai mérkőzéseken hatan foglalkoznak az online statisztika készítésével. Igyekeznek a szurkolók igényeit minden szinten kielégíteni, ezért már tárgyalásban állnak sportadókkal.

A Patriot határozott célja, hogy a magyar jégkorongozóknak segítséget nyújtson egyelőre abban, hogy lehetőséget teremt számukra. A jelenlegi kereteken túlmenően együttműködést kívánnak kötni magyar klubokkal, annak érdekében, hogy a tehetséges játékosok fejlődését már fiatal koruktól támogatni tudják. Ezenkívül fontosnak tartják, hogy a bő keretükből aktuálisan nem játszatott hokisok egy farmcsapatban állandó játéklehetőséghez jussanak. A részletek kidolgozás alatt állnak.

Az ügyvezető hozzátette, bár egyelőre nem alakult ki egyik KHL-es csapattal sem együttműködésük, a régióban egymásra vannak szorulva a csapatok, az előbb említett átigazolási példa is erre mutat, és bízik benne, hogy megindulnak a tárgyalások ebben az irányban is. Így a Patriot legjobb játékosai akár már ebben a szezonban bemutatkozhatnak a KHL-ben.

Az utazásokat repülővel oldják meg, az egyetlen olyan idegenbeli helyszín, ahová busszal mehetnek, Karlovy Vary volt, de ezen már túl is vannak. A csapatra vár majd egy 15 órás repülés is, amikor is Habarovszkban játszanak. A csapat célja az eredményes szereplés, első évben a rájátszásba kerülést tűzték ki maguk elé. Ez nem lesz könnyű, mi több, nagyon nehéz lesz. Gazdaságilag is megéri a legjobbak közé kerülni, a rájátszásbeli utazásokat már a KHL fizeti.

A jegyeket és a bérleteket hétfőn kezdik el árulni, a Jégpalota jegypénztárában. A meccsbelépők 1000 forintba kerülnek, a legalább 34 mérkőzésre szóló szezonbérlet pedig 27 ezer forintba kerül, utóbbiban értékes ajándék is benne foglaltatik, vélhetően egy Patriot-mez. A magyar MHL-csapat hétfőn 18 órakor játssza első hazai mérkőzését, a Loko Jaroszlavl érkezik a Jégpalotába.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 2-3 BVÉGE
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 2-1VÉGE
április 28., vasárnap
VB 12:30 KORSLO 4-2VÉGE
VB 16:00 HUNJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 ROMITA 1-6VÉGE
április 30., kedd
VB 12:30 SLOROM 6-1VÉGE
VB 16:00 HUNKOR 6-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 ITAJPN 4-3 HVÉGE
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 1-2VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 JPNKOR 4-3VÉGE
    • SPORT 2
VB 19:30 SLOITA 2-0VÉGE
    • SPORT 2
május 3., péntek
VB 12:30 KORROM 2-3VÉGE
    • SPORT 1
VB 16:00 SLOJPN 3-1VÉGE
    • SPORT 1
VB 19:30 HUNITA 3-2 HVÉGE
    • SPORT 1
május 4., szombat
VB 12:30 ROMJPN 4-2VÉGE
VB 16:00 ITAKOR 8-1VÉGE
VB 19:30 HUNSLO 2-1VÉGE
    • SPORT 2
Partnerünk
Archívum