Véget vetne az átoknak az Edmonton

 

31 éve nem nyert kanadai csapat Stanley Kupát. Ennek a sorozatnak a végére tenne pontot az Oilers.

Nagyot fordult a világ 1993 óta. A Montreal Canadiens révén akkor emelhette fel utoljára kanadai csapat az ezüst serleget, azóta pedig nemhogy nem nyert kanadai franchise, a közelébe is alig-alig jutott a kupagyőzelemnek. Amíg az NHL 1917-es megalakulásától 1993-ig mindössze 14 tisztán amerikai döntőt rendeztek, addig az elmúlt alig több mint három évtizedben huszonnégyet, miközben kanadai csapat csak hétszer jutott be a fináléba: a Vancouver (1994, 2011) és az Edmonton (2006, 2024) kétszer-kétszer, a Calgary (2004), az Ottawa (2007) és a Montreal (2021) pedig egy-egy alkalommal. Ennek vetne most véget az Edmonton, amely a hatodik elsőségére hajt, amivel ellépne a Pittsburgh mellől és utolérné a Chicagót.

Nem mondunk nagy újdonságot, hogy az Edmontonnak a játéka és sikere a Connor McDavid, Leon Draisaitl pároson múlik. Az Oilers szuperkettőse évek óta ipari mennyiségekben gyártja a pontokat és nem csak az alapszakaszban, hanem a playoffban is, így nem lehet rájuk azt mondani, mint Toronto duójára a Matthews, Marner kettősre, hogy a playoffra elfogy a lendületük és csak alapszakaszmenők. Csak két példa arra, hogy a kanadai-német tengely mennyire jár a világ előtt. 2022-ben a két játékos együttesen 65 pontot szerzett a konferenciadöntőig, miközben a bajnok Colorado két legjobbja a Cale Makar, Mikko Rantanen duó, nyolc mérkőzéssel többet játszva is csak 54-ig jutott. Edmontoni szempontból idén sem rosszabb a helyzet: ketten együtt 59 pontot tettek a közösbe, miközben a Florida két legjobbja, Matthew Tkachuk és Aleksander Barkov csak 36-ot lapátolt össze. A McDavid, Draisaitl páros féken tartása kulcskérdés lesz a Florida védői számára, de rajtuk kívül még két játékos okozhat fejfájást Paul Maurice legénységének. Az egyik Zach Hyman, aki 14 találatával nemcsak az Oilers, hanem az egész rájátszás leggólerősebb játékosa. A másik az az Evan Bouchard, aki 27 egységével a legeredményesebb hátvéd és minden idők ötödik legjobb teljesítményét tudhatja magának jelenleg, és Paul Coffey (37, 1985), Brian Leetch (34, 1994) valamint Al MacInnis (31, 1989) után a harmadik bekk lehet, aki egy rájátszásban eléri a 30 pontos határt.

connor mcdavid_2

A Floridánál már említettük, hogy a délkeletiek a Rangers elleni párharcban megnyerték a speciális egységek csatáját úgy, hogy kettejük csörtéje előtt a New York volt jobb ebben az összevetésben. Most hasonló bravúr kellene a délkeletiektől az Oilers ellen is, a gond csupán annyi, hogy az északiak még egy polccal magasabban vannak, hiszen ők vezetik a ranglistát előnyben és hátrányban is. Az Edmonton hátrányban 46 hátrányból csak három gólt kapott (93,9%) és 5%-kal előzi a Floridát, ami elhanyagolható különbség. Előnyben viszont 14%-kal jobb az Edmonton, ami hatalmas differencia. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy a McDavid, Draisaitl páros a az 59 pontjából majdnem a felét, összesen 28-at szerzett fórban, akkor látható, hogy a Florida minden egyes szabálytalansággal a saját esélyeit csökkenti.

Ha valahol elmehet az Edmonton kupagyőzelme, akkor az a kapusposzt. Stuart Skinner az egész playoffban a 90%-os hatékonyságot sem érte el, ráadásul a Vancouver elleni ötödik és hatodik mérkőzésen a kispadon kezdett. A pihenő azonban jót tett neki és a Dallas elleni párharcban már olyan statisztikákat hozott, ami elvárás egy Stanleyre hajtó csapatnál. Amennyiben Skinner ezt a formát át tudja menteni a Panthers ellen, akkor az Oilers óriásit léphet a végső siker felé.

stuart skinner

Mindent összevetve látható, hogy az Edmonton alfája és ómegája McDavid és Draisaitl, valamint kettejük emberelőnyös játéka. A Florida elképesztően sokat korizott, állandóan letámadott és rengeteget ütközött, így valószínűleg ezt a taktikát fogja alkalmazni az egész Edmonton, és leginkább a kanadaiak szuperduója ellen is. Az Oilersnek ezért tisztán és gyorsan kell kihozni a korongot, hogy ne a védekezés és a fizikai kontaktus vigye el az energiájukat. Amennyiben ez sikerül, a McDavid, Draisaitl párost nehéz lesz megállítani még úgy is, hogy a Florida mélyebb csapat benyomását keltette eddig. A hosszabb pad és a két kapus közötti különbség elég lesz arra, hogy a Floirda legalább két mérkőzést megfogjon, az Edmonton kettősének a játéka viszont hosszútávon döntő lesz: az Oilers a hatodik mérkőzésen megszerzi a negyedik győzelmet és véget vet a Stanley Kupa-aszálynak.

Ha a Floridánál egy fun facttal zártuk a posztot, akkor ugyanezt megtesszük az Edmontonnal is. Az Oilers november 12-én menesztette Jay Woodcroft, miután a gárda 3-9-1-es mutatóval állt. Az irányítás ezt követően Kris Knoblauch kezébe került, aki kinevezése után 46-18-5-ös mérleget hozott össze, ami az egész NHL-ben a legjobb volt. Amennyiben az utolsó akadályt is sikerrel veszi, akkor ő lehet a liga történetében a nyolcadik edző, aki úgy nyer Stanley Kupát, hogy szezon közben veszi át a csapatot. Legutóbb ez Craig Berube-nak sikerült 2019-ben a St. Louis élén.

Cimkék:

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
augusztus 13., kedd
FELK 17:00 MHKAVS 
augusztus 14., szerda
FELK 17:00 KOLAVS 
augusztus 16., péntek
FELK   JESGYE 
FELK 17:40 BJAKOS 
FELK 18:00 FHASWL 
augusztus 17., szombat
FELK   OLLGYE 
augusztus 18., vasárnap
FELK 17:30 DEBMIS