Szeretnénk jobban megismertetni a magyarokat Finnországban

 

A tamperei elit-vb főszervezője, Heikki Hietanen elárulta, jelen állás szerint a magyar lesz a harmadik legnagyobb külföldi szurkolótábor Finnországban. Emellett fájó adatokkal szolgált egy elit-vb rentabilitásáról, a várható további akciókról, és még Sebők Balázs is szóba került.

Heikki Hietanent a VG-vel közösen kérdezhettük: a finn szakember egyszerre kétféle minőségében látogatott Budapestre múlt héten, egyrészről az IIHF-council tagjaként vett részt a fővárosba kihelyezett tanácskozáson, másrészt ő a tamperei elit-világbajnokság szervezőbizottságának első embere.

Rutinos szervezőként – hiszen ugye tavaly is a finnek lettek a beugrók – számos releváns adatra van rálátása, így például erős indításként rögtön konkrét, számszerű adatokat tudhattunk meg arról, mennyit buktunk anyagilag a veszni hagyott történelmi ziccerrel, az idei elit-vb-rendezéssel. Hietanen elárulta, a tamperei összbüdzsé 14 millió euróra rúg (mindez tisztán, állami támogatás nélkül értendő, náluk ugyanis nincs ilyen – errefelé ez is teljességgel felfoghatatlan), cserébe 80-90 milliós bevétellel számolnak. Nyilván nem tudni, nálunk pontosan mennyi lett volna az annyi, ám ha csak ezeket az adatokat alapul véve matekozunk, a különbözetből akkor is könnyedén kiszámítható, hogy mostani euróárfolyammal számolva durván harmincmilliárd forintos haszonról mondtunk le önként és dalolva, a pénzben nem mérhető élményfaktoron túl. Csak hogy még jobban fájjon…

Főleg, hogy amint arra Hietanen is felhívta a figyelmet, míg Finnország relatíve távol esik mindentől, addig Budapest Európa közepén fekszik, utazási szempontból frekventált helyen, ami valószínűleg komoly vonzerő lett volna sok útnak induló szurkoló számára (vegyük csak alapul például a 2015-ös prágai vb-t, amely a mai napig toronymagasan a legsikeresebb IIHF-világbajnokság volt a maga 740 ezret meghaladó össz-látogatottságával és több mint 11 500-as meccsenkénti átlag-nézőszámával, és a jövő évi vb is itt lesz).

A szervezőbizottság feje mindenesetre örül a komoly magyar érdeklődésnek. Mint mondta, nem véletlenül dolgoztak ki a magyaroknak külön vb-csomagot és egyéb jelentős akciókat (az, hogy már 10 eurótól felnőttjegyhez lehet jutni, alighanem egyedülálló). Ennek kézzelfogható eredménye is van, hiszen a svédek és a németek után a magyarok vásárolták eddig a legtöbb jegyet a külföldi nemzetek közül. A vb-ig pedig további akciókkal, például a hétvégi dupla meccsek prémiumjegyeinek félárasításával igyekeznek még több szurkolót kicsalogatni. Hietanen elmondása szerint célul tűzte ki, hogy a magyarokat jobban megismertessék Finnországban, hiszen, mint mondta, a magyar jégkorongnak hosszú történelme van, de a legtöbb finn valószínűleg mit sem tud erről. E ponton természetesen rákérdeztünk jelenlegi egyetlen Liiga-légiósunkra, az Ilves Tamperével éppen negyeddöntőző Sebők Balázsra is, nevére a főszervező bólogatva csak annyit felelt: „Jó játékos, és most jó esélyük is van arra, hogy megnyerjék a finn bajnokságot. Remek a csapat, és nagyszerű, hogy Balázs is itt van. Természetesen a Nokia Arenában játsszák a meccseiket, úgyhogy ez jó teszt és marketing a magyaroknak. Egy-egy ilyen finn hátterű játékos a nemzeti csapatban mindenkinek jó, a mi szempontunkból például így lehet a legkönnyebben bemutatni a dolgokat.”

hietanen

fotó: Samuli Huikuri

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum