A munka javát a következő évben kell elvégeznünk

 

Ron Francis feladata, hogy a Seattle általános igazgatójaként ismételje meg a Vegas mutatványát. Egyszerűbb kihívások is vannak az életben.

Ron Francis játékosként sem volt akárki: az 1981/82-es szezonban mutatkozott be az NHL-ben, és 2004-ben vonult vissza. A kettő között eltelt 23 év alatt 1731 mérkőzésen lépett pályára az alapszakaszban, ezeken 1798 pontot termelt. A meccsek számában ez az örökranglista negyedik helyét jelenti. Francis igazi játékmester volt, nem is a gólokban, hanem a társak helyzetbe hozásában jeleskedett, 1249 asszisztjánál csak Wayne Gretzky ért el többet a liga történetében.

Szakvezetőként a Carolina Hurricanesnél helyezkedett el, ahol 2015-ben lett általános igazgató, az idei sikerek alapjait ő teremtette meg. Ez annál is fontosabb a Seattle ? az NHL-hez 2021-ben csatlakozó franchise ? szempontjából, mert Francis lehetőségei finoman szólva sem voltak korlátlanok. Akkoriban a Carolina a liga legszegényebb csapata volt, amelyet a bevételek és a nézőszámok tekintetében senki sem múlt alul.

Így a szakember számára nem maradt más lehetőség, mint a draftolás és a játékosok fejlesztése révén előrébb lépni. Aztán jött Tom Dundon, az új tulajdonos, aki egészen más filozófiát vall, mint elődei, nem sajnálja a pénzt a fejlesztésre, és nagyobb beleszólást követel a napi ügyekbe. Francisnek így mennie kellett, ám az utódai nem lehetnek elég hálásak neki. Az NHL-ben gyakran előfordul, hogy ha egy GM veszélyben érzi az állását, olyan üzletekbe is belemegy, amelyek rövid távon a playoff elérésével kecsegtetnek, de hosszabb távon veszélyeztetik a csapat sikerét. Carolinában ezzel szemben nincsenek túlárazott játékosok, ami a fizetési plafon korában felbecsülhetetlen érték.

Ez a filozófia fontos lehet a Seattle számára is, különösen azok után, hogy a Vegas példátlanul sikeresnek bizonyult a legutóbbi bővítési drafton, amit nehéz lesz megismételni. Azt is, mert a többi csapat másodszor nem fog olyan szívesen üzleteket kötni az új csapattal, mint tették azt a Golden Knightsszal, amely első szezonjában Stanley Kupa-döntőbe jutott. Az is igaz ugyanakkor, hogy a Vegas keretéről sem gondolta előzetesen senki, hogy ilyen sikeres lehet. A klub kiválóan használta a rendelkezésére álló fizetési keretet arra, hogy a rossz szerződések átvállalásával elképesztő mennyiségű draftjogot gyűjtsön be. Csakhogy a második év végén azt látjuk, hogy a keretben egyetlen draftolt játékos sincs, helyette rengeteg pénzt költöttek a pályájuk csúcsán álló játékosok megtartásába, illetve újak megszerzésébe. Előbbi kategóriába tartozik William Karlsson vagy Jonathan Marchessault, utóbbiba Max Pacioretty és Mark Stone. Ennek következtében viszont jelenleg egyetlen elkölthető centjük sincs.

Francistól ennél lassúbb, de tudatosabb építkezés várható. Ennek kapcsán szintén érdemes feleleveníteni a szakember játékosmúltját, amelyben meghatározónak bizonyultak a Hartford Whalersnél eltöltött évek. Egykori sortársa, a televíziós szakértőként dolgozó Ray Ferraro így nyilatkozott filozófiájáról: ?Szerintem a hosszú távú gondolkodás Ron legnagyobb erőssége. Ez nem azt jelenti, hogy képtelen eltérni a tervtől, ha a helyzet úgy kívánja, de nem fog mindenáron olyan dolgok után szaladni, amelyek a második vagy a harmadik évben sokba kerülhetnek. Ezt egyszerűen nem tudom elképzelni, nem fér össze a személyiségével. Ugyanezt éreztem Dave Tippett esetében is.?

Tippett kapcsán érdemes megállni egy pillanatra. Ő korábban tanácsadóként segítette a Seattle-t, azonban nyáron lecsapott a lehetőségre, és elment Edmontonba edzősködni. Tippett szintén oszlopos tagja volt a Whalersnek, méghozzá akkor, amikor Francis és Ferraro is ott játszottak. Nem kizárt, hogy tanácsadóként ő ajánlotta Francist a tulajdonosok figyelmébe. Erről Ferraro a következőket nyilatkozta: ?Mind a hárman együtt voltunk Hartfordban. Azt szoktam mondani Tippettről, hogy ő már akkor rendszerben játszotta a hokit, amikor még senki más nem. Egyszerűen okosabb volt mindannyiunknál. A miénk volt a legjobb emberhátrányos egység a ligában, mert Dave Tippett és Doug Jarvis egy más szinten gondolkodott erről a játékról, mint mi. Egyszóval úgy látom, a módszeres, hosszú távú gondolkodás az, amit a Seattle elsősorban keres, és amit először Dave-ben, majd Ronban talált meg.?

francis

Nemrégiben maga Francis is hosszabb interjút adott az ESPN-es Emily Kaplannek. Amikor arról kérdezték, milyen nehéz a Vegas sikerét lemásolni, így felelt: ?Korábban azzal szoktam tréfálkozni, hogy én csak a második GM szeretnék lenni Seattle-ben, éppen azért, amit a Vegas véghezvitt. De most már másképpen gondolok erre. A munka javát az előttünk álló egy évben kell elvégeznünk, különösen a játékosmegfigyelői rendszer kiépítésével kapcsolatban. Úgy gondolom, proaktívabbnak kell lennünk a játékosok elemzését illetően annak érdekében, hogy amikor jövő nyáron feláll a stáb, már legyen a kezünkben valami. Már az előttünk álló szezonban komoly munkát kell végeznünk, mivel fennáll a veszélye annak, hogy az azt követőben lockout lesz.?

Francis a fejlett statisztikai eszközök kapcsán azt is elmondta, ez a tulajdonosok felől is elvárás, mivel Seattle a világ egyik technológiai központja: ?Mindig is nagy rajongója voltam az analitikának. A technológia nagyon fontos, különösen ebben a városban. Úgyhogy azt hiszem, fogunk fejleszteni egy-két igazán csodálatos dolgot.?

Francis első dolga tehát a szakmai stáb felállítása lesz, és ebben a megfelelő edző megtalálása a legfontosabb lépés: ?Az egyik legfontosabb dolog a tapasztalat ? és különösen az NHL-es tapasztalat ?, amit keresni fogok a jelöltekben. Össze kell rakni a legkülönbözőbb játékosokat, akik azt megelőzően a legváltozatosabb sorokban szerepeltek, de együtt nem játszottak még soha. Úgyhogy olyan emberre van szükségem a kispadon, aki tudja, mit jelent ez, és maga is keresztülment már hasonlón.? Mint Francis megjegyzi, számos jó jelölt szóba jöhetett volna, de ők mind elkeltek: Joel Quenneville Floridába ment, Dave Tippett Edmontonba, Kevin Dineen az AHL-es San Diegóhoz. De az biztos, hogy az NHL-ben játékosként és szakvezetőként eltöltött összesen 34 év után aligha van jelentős szereplő, akit Francis ne ismerne személyesen.

Az edző mellett a kisebb vagy egyáltalán nem ismert nevek is meghatározó jelentőségűek lesznek. Erről Ray Ferraro a következőket mondja: ?Az első, aki ezzel kapcsolatban eszembe jut, az a vegasi Vaughn Karpan. A legtöbb szurkolónak fogalma sincs, ki az a Vaughn Karpan, de Las Vegasban nagyon is tudták, kicsoda, és azonnal le is igazolták. Mivel Ronnak nagyon erős víziója van arról, mit is szeretne, és mivel nagyon jól bánik az emberekkel, ezért ő is meg tudja majd szerezni a stábjának azokat a szakértőket, akiknek kritikus szerepük lesz a Seattle sikerében.? Az egyik ilyen embert máris megtalálták, a statisztikai elemzésekben úttörően innovatív Alexandra Mandryckyt még Francis szerződtetése előtt ? bár nyilván a tudtával, sőt talán a tanácsára ? igazolták le, ő volt a Seattle szakmai stábjának első tagja, ami elég sokatmondó.

A feladat tehát adott. A következő két év egyik nagy sztorija lesz, hogyan illesztik össze a puzzle egyes darabjait. Az biztos, hogy a Vegas tényleg magasra tette a lécet.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
február 23., péntek
EL 17:30 BRABJA 0-1 HVÉGE
EL 18:00 UTEMIS 3-4 BVÉGE
ICEHL 19:15 G99AVS 1-9VÉGE
február 24., szombat
EL 17:30 GYEDEB 6-2VÉGE
EL 17:30 SCCDAB 8-1VÉGE
AL 18:15 FTCSPC 8-1VÉGE
AL 19:00 ETOWRM 5-1VÉGE
AL 20:30 ÓHALHL 3-10VÉGE
AL 21:00 IKOSZG 9-6VÉGE
február 25., vasárnap
EL 14:05 MISUTE 3-4VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAFHA 3-0VÉGE
EL 17:30 GYEDAB 6-1VÉGE
EL 17:30 SCCDEB 1-0VÉGE
február 27., kedd
EL 17:30 SCCGYE 3-4 HVÉGE
AL 20:30 DBFASP INFO
február 28., szerda
EL 18:30 FHAUTE 
EL 18:30 FTCDEB 
február 29., csütörtök
EL 18:00 UTEBJA 
március 1., péntek
EL 17:30 BRAMIS 
EL 17:30 SCCFTC 
EL 18:30 DEBDAB 
EL 18:30 FHABJA 
március 2., szombat
AL   DBFWRM 
EL 15:30 DABDEB 
EL 17:30 BRAUTE 
EL 17:30 GYEFTC 
AL 18:00 LHLASP 
AL 19:00 SZGÓHA 
AL 20:00 FTCETO 
AL 20:30 VASSPC 
március 3., vasárnap
EL 17:40 BJAFHA 
Partnerünk
Archívum