Átalakított sorokkal meccselünk a litvánok ellen

   

Majoross Gergely vezetőedző alapos újratervezést hajtott végre, reméljük, hogy csütörtökön megszületik a nemzeti csapat első vb-győzelme.

Sorsdöntő mérkőzésre kerül sor csütörtökön – magyar idő szerint reggel fél 9-kor – a nur-szultani divízió 1/A csoportos jégkorong világbajnokságon. A két vereséggel álló magyar válogatott az ugyancsak 0 pontos Litvániával méri össze tudását. Évek óta tapasztalhattuk, hogy a második vonal egyre kiszámíthatatlanabb világbajnokságokat produkál. Ezt tavaly a hat résztvevő ugyancsak látványosan mutatta meg a világnak. Előbb a szlovén–olasz meccs – amely a tornán az utolsó előtti volt – dőlt el 2 másodperccel a rendes játékidő vége előtt az olaszok javára úgy, hogy éppen egyik csapatnak sem volt kapusa a jégen, majd a világbajnokság utolsó mérkőzésén a rendes játékidő vége előtt 16 másodperccel az is kiderült, hogy a magyar-kazah páros helyett a brit-olasz duó készülhet az idei szlovákiai elit világbajnokságra. Ami az idei eseményeket illeti, ezúttal is van még lehetőség bőven arra, hogy összekuszálódjanak a szálak. Magyarországhoz és Litvániához hasonlóan nulla pontos az Anze Kopitarral megerősített Szlovénia is, viszont Kazahsztán és Fehéroroszország mellett hibátlan az A csoportból érkezett, mégis meglepetéscsapatnak számító Dél-Korea is. Bőven van még tér és lehetőség körbeverésekre, az viszont biztos, hogy aki harmadszor is vereséget szenved, az a bent maradásért játszik tovább, a győztes viszont óvatosan és diszkréten akár még a feljutásra is gondolhat.

A magyar válogatott jelentős mértékben átalakítva próbál meg hozni végre egy győztes mecccset. Az eddigi két vereség közül különösen az első volt csalódást okozó, a másodikon jobban játszottunk, viszont a két szerzett gól nagyon kevés. Ez is magyarázza a korrekciókat. Melyek jegyében a jégkorongszövetség híre szerint a litvánok ellen az első sor egyben marad, a másodikban viszont Bartalis István a szélről bemegy centerbe, Nagy Krisztián a negyedik sorból feljön a szélre, míg a másik oldalon Sofron István rohamoz.  A harmadik sorban Magosi Bálint Chris Bodóval cserél, aki átkerül a negyedik sorba Benk Andrással.s középen Andrew Sarauerrel. A bekkpárok maradnak, de Szirányi Bence játéka kérdéses, róla döntés csak a mérkőzés előtt születik. A kapuban Vay Ádám kezd, cseréje Bálizs Bence lesz.

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány a következőképpen nyilatkozott várakozásairól: “A litvánokról eddig az derült ki, hogy hatalmas küzdők, a fehéroroszok ellen minden játékos nagyon odatette magát. Meglehetősen szélsőséges csapat, az ifikorú játékosok mellett ott van a több mint 1000 NHL-mérkőzéssel rendelkező Dainius Zubrus. Küzdőszellemben és egységben leginkább talán a koreaiakhoz hasonlíthatók. Mi a legjobbunkat szeretnénk nyújtani, mérkőzésről mérkőzésre javulva. Ez sikerült az első találkozóról a másodikra, de sok apró részlet van, amiben most is javulni szeretnénk. Azt gondolom, változtatnunk kell a felálláson, egyes játékosokban több van annál, mint amit eddig láttunk tőlük. Remélhetőleg más társakkal ez ki is jön majd a jégen. A második mérkőzésen a legnagyobb problémát az jelentette, hogy nem tudtunk elegendő minőségi helyzetet teremteni. A megváltoztatott sorokkal ezen szeretnénk változtatni. Az első sor jó mix, mindenből van benne egy kicsi. Van elegendő energiájuk ahhoz, hogy ezen a szinten is elegendő mennyiséget korcsolyázzanak, nyomást gyakoroljanak, korongot szerezzenek, és marad elég kreativitás a helyzetek kialakításához is.”

A sorok tehát így néznek majd ki: Vay (Bálizs) – Stipsicz, Szabó – Pozsgai, Macaulay – Varga, Wehrs – Erdély, Hári, Galló – Nagy K., Bartalis, Sofron – Nagy G., Vas, Magosi – Benk, Sarauer, Bodó – Terbócs

Litvánia tavaly a hazai rendezésű világbajnokságon meggyőző produkcióval jutott fel a második vonalba. Fontos megjegyezni, hogy miközben a divízió 1/A rendkívüli mértékben besűrűsödött, és elkezdett közelíteni az elit vége felé, ugyanígy zárkózik a divízió 1/B élmezőnye is a felette levő csapatokhoz.

A balti állam válogatottja nem gyakori ellenfele a mieinknek. Az ezredforduló környékén szinte minden évben megmérkőztünk velük világbajnokságokon, de erre utoljára 2008-ban, Szapporóban került sor. Azóta három olimpiai selejtezőn találkoztunk velük, közte 2016-ban is. Az eddigi 13 találkozónk túlnyomó többségén biztos magyar győzelem született, mindössze egyszer, 2001-ben, Grenoble-ban volt egygólos a különbség. Tétmeccsen csak rendes játékidőben született győzelmeink vannak, az egyetlen vereséget 2007-ben szenvedtük el, akkor a toruni EIHC-tornán a baltiak nyertek 2-1-re. Hogy a magyar sikerek hagyománya folytatódjon, ahhoz nagyon sokat kell majd dolgozniuk játékosainknak csütörtökön, hiszen az ellenfél az első két fordulóban bizonyította, hogy nagyon keményen, alázatosan melózik. Ha kell, csúszik-mászik, és igyekszik a ritka alkalmakkal a lehető legjobban élni. Kicsit olyanok, mint amilyen a mi válogatottunk volt ezen a szinten jó 15 éve.

“Számomra nem igazán volt meglepetés – válaszolta a litván szövetségnek adott interjújában Daniel Lacroix, a litvánok szövetségi kapitánya arra a kérdésre, hogy mennyire lepte meg csapata jó rajtja a fehéroroszok ellen. – Négy felkészülési meccsünk volt, ezek közül hármon is kifejezetten jól kezdtünk. Azt akartuk, hogy így kezdjük a meccseket. Energikusan, agresszíven, nem ész nélkül, de mindent beleadva. És a srácok így is tettek, és a mérkőzés eleji lendületet vitték tovább a teljes meccsen. Egyik csapat sem akarja könnyen nekünk adni a győzelmet, így keményen kell dolgoznunk, megállás nélkül 60 percen keresztül.”

A kazahok ellen a szövetségi kapitány igyekezett takarékoskodni is az energiákkal, ezért mindenki közel ugyanannyi időt kapott. Mantas Armalis kapus pihenőt kapott, helyette a 18 éves Laurinas Lubys védett, kiválóan. “Jól védett a Balti Kupán télen, és a felkészülési mérkőzéseken is, kifogástalan az edzésmunkája, kiharcolta magának a jogot, hogy játszhasson” – mondta róla Lacroix a mérkőzést követően.

Az interjúból az is kiderült, hogy a torna legfontosabb mérkőzésének a mieink ellenit tartják. “Csütörtökön lesz a nagy nap, talán a legnagyobb ezen a tornán” – vetette fel a riporter. “Igen, tudtuk, hogy nagyon kemény ellenfelekkel fogunk játszani, különösen az első két mérkőzésen – válaszolt a kapitány. – De mindannyian nagyon erősek. Most jutottunk fel egy osztállyal lejjebbről, nagyon sok játékosunk számára ez az első tapasztalat ezen a szinten. De nagyon tetszik nekem, ahogy fejlődünk, haladunk előre, dacára annak, hogy még egy pontot sem szereztünk. Valóban csütörtök lesz a legnagyobb nap a számunkra, és egészen biztos, hogy készen fogunk állni rá.”

Nekünk is készen kellene állnunk. A jelszó ugyanaz, mint a fehéroroszok elleni mérkőzés előtt: mindent bele, harcoljatok!

hun

fotó: Mudra László/MJSZ

Litvánia–Magyarország 1-4

   

Megérdemelten aratott teljesen egyértelmű győzelmet a nemzeti csapat a kazahsztáni divízió 1/A csoportos világbajnokságon.

Hatalmas lendülettel kezdett a magyar válogatott, másfél perc alatt hat lövés ment a litván csapatba visszatérő Armalis kapujára, védte mindegyiket. Utána kissé kiszabadult az ellenfél, annak is köszönhetően, hogy Sarauert a támadóharmadban állították ki a bírók. Ebben az előnyben voltak veszélyes lehetőségeik is, Zubrus egyéni megmozdulása után nagyot védett Vay Ádám. Kiegészülésünk után nem sokkal egy remek Stipsicz-korongkihozatalnak köszönhetően négyen indulhattunk meg, Nagy Krisztián tökéletes passzt tálalt Bartalis elé, hibátlan volt a lövés is, 1-0 ide. Lendületünket az sem törte meg, hogy Sarauer ismét kapott egy kisbüntetést, három helyzetünk is volt hátrányban, a legnagyobb Erdély előtt, ez még kimaradt. Bartalis újabb zseniális megmozdulása ellenben célt ért, a támadó átcselezte magát a védelmen, megkampózni is hiába próbálták, elegánsan tette el a pakkot Armalis mellett, 2-0 a 16. percben. Mentünk tovább, közel jártunk a harmadikhoz, amikor szabálytalan bulira hivatkozva küldték ki egy játékosunkat. Kihasználták az öt a négy ellent a baltiak, egy jelentős Vay-védés után nem bírtunk feldszabadítani, a sérülése után frissiben benevezett gólgyáros, Tadas Kumeliuskas kotorta be a 19. perc végén. A szünetig hátralévő időt a támadóharmadban töltöttük, egyelőre maradt a 2-1.

A második játékrész első lehetősége a Nagy Krisztián, Sofron duó előtt adódott, mindketten eredménytelenül próbálták betuszkolni a korongot a kapuba, mellé perdült. Lendületben maradtunk, amely csak fokozódott, amikor végre nekünk is jutott egy kétperces előny. Ki is használtuk, Vas János lövése kijött, a megfelelő helyen ólálkodó Erdély Csanád belőtte, 3-1 a 27. percben. A harmad közepe táján rövid ideig iparkodtak nyomást gyakorolni ránk a litvánok, ez mérsékelten sikerült nekik, egy-két veszélyes lehetőségük akadt, de ezek elhaltak, mivel jól védekeztünk, és Vay is magabiztosan teljesített. Az újabb gólunk a 37. percben született, Armalis rosszul passzolta ki a pakkot, Bartalis elcsípte, élesen középre tette, Sofron tökéletesen ért bele, 4-1. A folytatásban még kimaradt a Zubrus kisbüntetése miatt kapott fórunk – helyzetek ennek során is voltak bőséggel –, így közte hárommal mehettek a második pihenőre a csapatok. Ebben a húsz percben 18-6-ra hoztuk a kapura lövéseket.

A harmadik harmad egy komoly fonák bombával indult, Galló Vilmos eresztette meg, a dominancia nálunk maradt annak rendje és módja szerint. Gyors és célratörő akciók sorát vezettük, nem sok levegőt hagytunk a litvánoknak, minden sorunk jól dolgozott – különösen Bartalisé, míg Vas Jánossal és Nagy Gergővel ekkor Terbócs ment –, többen is közel kerültek az újabb találathoz. A legközelebb megint Galló, aki kapuvasig jutott. Ez a litvánoknak is összejött később az 51. percben. Innentől utolsó erőtartalékaikat mozgósítva hajtottak egy második gólért, nem sok sikerrel, Vay eszén nem tudtak túljárni. A magyar akciókban ekkor is több veszély volt. Az 57. percben egy közeli lövés és az obligát Vay-védés után a vonal elé perdült a korong, nem lett baj belőle. Daniel Lacroix 3 perccel a vége előtt időt kért, kapusát ekkor nem hozta le. Már csak 1:40 volt hátra, amikor Hári János véglegest érően ütött oda ellenfelének, így a litvánok kapus nélkül, hat a négy ellen támadhattak az utolsó dudaszóig. Sokra nem mentek vele, maradt a 4-1.

A magyar válogatott sokat dolgozva aratott megérdemelt győzelmet, megszerezve első pontjait a világbajnokságon. A meccs legjobb magyar hokisának Sofron Istvánt jelölték. Csapatunk elszakadt az utolsó helytől a csoportban, folytatás pénteken Szlovénia ellen.

hunltu-2019

fotó: Mudra László/MJSZ

Ha belőjük a helyzeteinket, bárki ellen van esélyünk

 

A két szövetségi kapitány és hat magyar játékos véleménye a 4-1-es győzelmünkkel véget ért magyar–litvánról.

Majoross Gergely, a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya: ”Lehet, hogy átszakadtak gátak ezzel a győzelemmel, de nem gondolom, hogy nagy mentális blokkok lettek volna bennünk. Az első meccsbe rossz felfogással mentünk bele, a másodikon már rendben volt a játék, de nem úgy pattantak a korongok, ahogy szeretnénk. Most is rendben voltunk, csak az ellenfél gyengébb volt, és ezt meg tudtuk büntetni elég sokszor. Litvánia azért elég erős ahhoz, hogy tudjon fájdalmat okozni, ha hagyunk neki erre lehetőséget, és örülök, hogy nem adtunk semmit az emberelőnyökön kívül, és sikerült megvalósítani, amit elterveztünk. Úgy variáltunk a sorokon, hogy a gyengeségek eltűnjenek. Egyértelművé vált a második meccs után, hogy Bartalis Istvánt középre kell tenni, mert szükség van a sebességére, az energiáira, és arra a nagy területre, amit le tud fedni. Azt gondoltuk, hogy Sofronnak tud segíteni két olyan ember, aki sok energiát hoz, aki megszerez és megtart korongokat, és kiszolgálja őt, hogy ő is kamatoztathassa az erényeit – így lett ez a trió eredményes. Mindenki tette a dolgát, jó döntéseket hozott.”

Daniel Lacroix, a litván válogatott szövetségi kapitánya: ”Nagyon kemény meccset játszottunk. Találkoztunk már néhány kemény ellenféllel, de Magyarország ugyanolyan jónak bizonyult, kiválóan felkészült belőlünk. Mi kicsit fáradtnak tűntünk. Fiatal a keretünk, bízhatunk a lelkesedésben, de kevesebb mint huszonnégy órán belül kétszer játszottunk. Ezért hibáztunk többet.”

Bartalis István: ”Az egész csapatnak jó érzés volt, hogy az első gólt mi lőttük, és nem az eredmény után futottunk. Ezáltal mindenki egy kicsit megkönnyebbült, és utána nyugodtabban tudtuk hozni a játékunkat. 4-1-nél már nem követtük a megbeszélteket, emiatt csináltunk néhány hülyeséget. Ha ezeket kiküszöböljük, akkor a következő meccs újra jó lesz. A gólok most jöttek, de a játékunkban a végén már volt kivetnivaló. A játék képe a fehéroroszok ellen jobb volt. Bevált a változtatás a sorokban, visszakerültem centernek, ott jobban érzem magam. Meglátjuk, hogy folytatjuk tovább a következő meccsen. A bírók összevissza fújtak, de ezt be kell nyelni, csak saját magunkkal kell foglalkozni. Minden óra számít a pihenés szempontjából, fontos, hogy a szlovénok később játszanak.”

Erdély Csanád: “Látszott a játékunkon, hogy minél jobban belelendülünk, minél több gólt lővünk, annál magabiztosabban játszottuk meg azokat a helyzeteket, amiket korábban nem. Sokkal korongbiztosabbak voltunk, mint az első két meccsen, még ha a litván csapat nincs is azon a szinten, mint a fehérorosz. Ez időzítés szempontjából tökéletes volt, kipróbálhattuk az új sorkombinációkat, és lendületet adott a meccs a beragadt rajt után. Örülök, hogy különböző játékosok léptek fel, nemcsak a góllövésben, hanem a védelemben is. Ez most pont az a meccs volt, amire szükségünk volt.”

Sofron István: ”Élet-halál meccs volt, láttuk, hogy a litvánok milyen eredményeket értek el, és hogy milyen szoros ez a csoport. Fontos volt, hogy ne kerüljünk bajba. Nagyon jól játszott a csapat, összeszedettek voltunk. Külön öröm, hogy betaláltam és megvan a századik pont, de a legfontosabb, hogy csapatként játszottunk és nyerni tudtunk. Szlovénia keretét jó játékosok alkotják, és ott van Kopitar is, de nekünk is van Bartalisunk, Hárink. Ha tudjuk ugyanezt a játékot hozni, belőjük a helyzeteinket és a szerencse is mellénk áll, akkor bárki ellen van esélyünk. Lépésről lépésre kell haladni, egy kicsit játsszunk még jobban, és akkor nyerhetünk Szlovénia ellen is.”

Vay Ádám: ”Nehéz volt, hogy sokáig nem akadt dolgom, fejben ott kellett lenni ilyenkor. Szerencsére elkaptam a fonalat és megoldottam a helyzetet. A hátvédek jól mozogtak előttem, végig domináltuk a meccset, és szerencsére most belőttük a helyzeteinket.”

Szirányi Bence: ”Jól vagyok a sérülés után, nagyon bekötötték a térdemet, nem éreztem fájdalmat a meccs alatt. Nem vette el a fókuszt a játéktól, szerencsére nem kellett rá figyelnem, és nagyon benne voltunk a meccsben. Tudtuk, hogy Litvánia tegnap kora este még játszott, azaz kevesebbet pihent, ezért rájuk kellett ugranunk. Megtettük, amit a stáb kért tőlünk: a legelejétől nyomtunk, elvettük az idejüket, helyzeteiket, nekünk pedig sikerült gólokat szereznünk. A sorok jól működtek, remélem, a folytatásban is így marad, és hasonló erőfölényben tudunk játszani.”

Scott Macaulay: “Boldog vagyok a győzelem miatt, fontos volt két vereség után javítani. Stabilan játszottunk, megtettük, amit kellett. Nem pánikoltunk, maradtunk a tervnél, ennek köszönhetően lett meg a siker.”

forrás: jegkorongszovetseg.hu

hunltu

VB, 2019. máj. 2., csütörtök.
Armalis: 90,2% (Lubys)
K
Vay: 95,8% (Bálizs)
Protcenko, Alisauskas, Zubrus, Bosas, Krakauskas
1
Stipsicz, Szabó, Erdély, Hári, Galló
Domeika, Katulis, Baltrukonis, Verenis, Bogdziul
2
Varga, Wehrs, Bartalis, Nagy K., Sofron
Gusevas, Krukovski, Cetvertak, Cizas, Gintautas
3
Macaulay, Pozsgai, Vas, Nagy G., Magosi
Rumsevicius, Kumeliauskas, Bendzius, Misiuk, Jagelavicius
4
Szirányi, Terbócs, Benk, Sarauer, Bodó
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 08:42 HUN Bartalis Nagy K. Stipsicz
0-2 15:26 HUN Bartalis Szirányi Wehrs
1-2 18:59 LTU PP Kumeliauskas Bosas
1-3 26:14 HUN PP Erdély Vas Hári
1-4 36:04 HUN Sofron Bartalis
24 Kapura lövések száma 41
4 Kiállításpercek 31

A Litvánia–Magyarország galériája

   

Bartalis Istvánék első kazahsztáni sikere 30 fotón.

Így harcoltuk ki első győzelmünket a vb-n

   

Bartalis duplája, valamint Erdély és Sofron góljai videón.

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum