Természetesen az A csoportért utazunk Bledbe

   

Rengeteget dolgozom, ezzel teremtek jó helyzeteket a társaimnak – mondja Révész Marcell, akit Rich Chernomaz, a divízió 1/A-ba jutott juniorválogatott kapitánya a budapesti torna első számú centerének nevezett. Portré a 16 éves tehetségről.

A junior-világbajnokság rengeteg élménnyel és tapasztalattal szolgált. A számos érdekesség közül az egyik legjelentősebb: a torna legfiatalabb játékosa, Révész Marcell a kanadai táblázat harmadik helyén végzett. A 2000 júniusában született csatár 5 mérkőzésen 3 gólt lőtt és 5 gólpasszt adott, 8 pontot szerzett. Csak két lengyel játékos előzte meg, mindketten 1998-ban születtek, egyikük a kanadai juniorligában, a másik a lengyel élvonalban gyűjti a pontokat.

A mi támadónk alig múlt 16, de már 190 cm magas, és 92 kilót nyom. Jelenleg a Zürich Lions játékosa, a harmadik szezonját tölti svájci elitcsapatoknál. Meglepetést jelentett, hogy bekerült az U20-as vb-keretbe, ehhez képest Péter Andorral és Sági Martinnal alkotott csatártriójuk volt a legeredményesebb a vb-n. A magyar csapat 21 találatából 12-t vállalt, és még Kiss Roland emberelőnyös góljából is kivette a részét.

Révész a vb meglepetésemberévé vált, és a mindent eldöntő szlovén meccsen is megmutatta, nehéz helyzetben is képes a csapatnak segíteni. A szlovénok kétgólos vezetésénél a záró harmadban gyorsan eredményes volt, ezzel szépített Magyarország, majd Stipsicz Bence egyenlítő gólját követően ő készítette elő Sági Martin győztes, azaz feljutást eredményező találatát.

Revesz HUNGBR U20

Fotó: Mudra László (MJSZ)

Révész Marcell a lakóhelyéhez legközelebbi csapatnál, a Veresegyházi Gepárdoknál kezdett jégkorongozni, később a Dragó Skorpiókban és az UTE-ben is éveket töltött, majd 2014 nyarán Svájcba igazolt. Erről így mesél: „Svájcba úgy kerültem, hogy a testvérem ott játszott, ezért a családdal úgy döntöttünk, én is kimegyek fejlődni, szerencsét próbálni.” Az említett báty, Horváth Bence 2010 óta van Svájcban, 2014-ben ő is Baselben, az ottani U20-as csapatban hokizott. Aktuális cikkünk hőse most édesanyjával és öccsével él együtt odakint.

Érdekes, amit mond azzal kapcsolatban, hogy mi okozta a nagy változást pályafutásában odakint. „Több edzésem van Svájcban, mint amennyi itthon volt, többet lehetünk jégen, nagyobb hangsúlyt fektetnek a technikára.” Azon kívül, hogy „a régi kapcsolatok hiányoznak” neki, megérte 14 évesen Baselbe költöznie. Az első évadban az U15-ösöknél játszott, de olyan jól ment a pontgyártás, hogy hamarosan az U17-esek között találta magát. Kis luganói kitérőt tett, majd ezen a nyáron egy igazi elitklub igazolta le, a ZSC. Idén nem a pontok száma az érdekes, nem véletlen, hogy a korábbi évekhez képest egyelőre kevesebb van belőlük: „A klubcsapatomban az erőcsatár szerepét töltöm be, nem szerzek sok pontot, de rengeteget dolgozom, ezzel teremtek jó helyzeteket a társaimnak.”

Tavasszal az ifikkel, decemberben a juniorokkal nyerte meg a divízió 1/B csoportos vb-t és jutott a D1/A-ba, a legjobb 16 közé. De mikor merült fel először, hogy 16 évesen az U20-as tornán játszhat? „Asiago után megismertem a mezőnyt, és reálisan tudtam a szinthez viszonyítani. Az utána következő hetekben rengeteg plusz edzést végeztem, hogy a megfelelő szintre kerüljek. A Szlovénia U18 elleni mérkőzésen el tudtam kapni a sebességet, jól ment a játék, ezután magabiztos voltam. Ekkor gondoltam először arra, hogy a vb-n is számolhatnak velem.”

Revesz HUNSLO U20 meccs embere

Volt a csapatban, aki több mint három évvel idősebb Révész Marcellnél, és két olyan játékos is, akik már A csoportos felnőtt vb-n is szerepeltek. „Nem különösebben volt fura ez a helyzet számomra, legfeljebb addig, míg először jégre nem léptünk együtt. A rutinos játékosok rengeteget segítettek nekünk a tapasztalataikkal. Nem okozott problémát, hogy ekkora volt a korkülönbség a csapaton belül, mert senki sem érzékeltette a másikkal, hogy honnan jött. A nagyok nem voltak lekezelőek, nagyképűek, ellenkezőleg, páratlanul vezették a csapatot.”

A válogatott a vb első percétől egységes, jól összerakott csapat képét mutatta. Ennek egyszerű a magyarázata: „Mindenki alázattal állt a csapathoz, mindenki szó nélkül ellátta a rá bízott feladatokat.”

Révész Marcellnek is ez a világbajnokság volt élete egyik legnagyobb élménye eddig. De hamarosan újabb komoly feladatok várnak rá és társaira. Áprilisban az U18-as vb-n a mostaninál is jóval erősebb ellenfelekkel – Dánia, Norvégia, Kazahsztán, Németország, Franciaország – küzdünk. De miért is? Az A csoportba jutásért, vagy a kiesés ellen? „A célunk teljesen egyértelmű: természetesen az A csoportba jutásért utazunk Bledbe. Nagy kihívást jelent majd az a vb, de a célunk reális.”

A 16 éves fiatalember nem csak lózungokat mond, amikor a célokról beszél, ezt bizonyítja, hogy a jövő évi juniorvébével kapcsolatban mást célt fogalmaz meg: „A bent maradásunk biztosan nem fog simán menni, de minden esélyünk megvan, hogy az azt követő évben is a divízió 1/A-ban játszhassunk.”

Hogy fogadták zürichi klubcsapatánál a budapesti vb-sikert? „Néhány csapattársam követte az eseményeket, de az edzőimet még jobban foglalkoztatta ez az esemény. Végig biztattak, és utána komoly gratulációkat kaptam, amit a csapat nevében is nagyon megköszöntem.”

Reméljük, hogy ebben a szezonban még többször lesz a 16 éves csatárnak – akit Rich Chernomaz az U20-as vb első számú centereként értékelt – oka megköszönni a gratulációkat. Először is az U18-as válogatott tagjaként december végén esedékes, Calgaryban rendezendő Mac’s Tournament után, majd áprilisban az U18-as vb-t követően.

Revesz HUNITA U20

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 25., péntek
FELK 09:45 UTEVAS 3-3VÉGE
FELK 18:00 MISKOS 2-1 HVÉGE
EL 18:30 DEBFTC 4-3 HVÉGE
ICEHL 19:15 G99AVS 6-4VÉGE
szeptember 26., szombat
EWHL 13:20 KMHMAC 3-1VÉGE
szeptember 27., vasárnap
EL 16:30 FTCMAC 5-4 HVÉGE
    • M4 SPORT+
szeptember 28., hétfő
KHL 18:30 DMOSZP 
    • SPORT 2
szeptember 29., kedd
KHL 18:00 AVGJOK 
    • SPORT 2
EL 18:30 DEBBRA 
szeptember 30., szerda
EL 18:30 FTCSCC 
október 1., csütörtök
KHL 18:30 DMOTRK 
    • SPORT 2
október 2., péntek
EBEL   AVSKAC 
EL 18:00 MACSCC 
EXL 18:00 MISDTR 
EL 18:30 DEBGYE 
EL 18:40 VASBRA 
Partnerünk
Archívum