A tengerentúlon is létezik a kapusedző-probléma

 

Vay Ádámmal készült legutóbbi interjúnkból derült ki a megdöbbentő adat: az NHL-es szerződéssel rendelkező játékosnak magyarországi pályafutása alatt egyszer sem volt kapusedzője. Kiderült: ha nem is ezen a szinten, de a tengerentúlon is hiány van az ilyen szakemberekből.

Közhely, hogy Finnországban van a legmagasabb színvonalú kapusképzés, Kanadában és az USA-ban évekkel vannak lemaradva tőlük. Jól mutatja ezt az NHL-ben bemutatkozó kapusok állampolgárság szerinti eloszlása is. Az In Goal Magazine ? a Foundation for Goaltending Research and Education adatbázisára támaszkodva ? összeszedte, hogyan változott a kapusok összetétele az évek során. Eszerint a mögöttünk álló szezonban 92 kapus jutott szóhoz legalább egy meccsen a világ legerősebb ligájában, akiknek 57% volt kanadai vagy amerikai, 43%-uk európai. Összevetésül elég felidézni, hogy az 1999/2000-es szezonban ez az arány 85-15 volt az észak-amerikaiak javára. Szintén érdekes, hogy ezen belül a kanadai kapusok aránya közel felére esett vissza (71%-ról 37%-ra), míg az USA-belieké nőtt (14%-ról 20%-ra). A következő ábra a tavalyi szezonban szerepet kapó kapusok eloszlását mutatja.

NHL-by-Nationality

A helyzet észak-amerikai szempontból egyre kedvezőbb, ahogy haladunk az alacsonyabb ligák felé. Az AHL-ben az európai kapusok részaránya csak 23%, az ECHL-ben 7%, az NCAA első osztályában pedig már az 5%-ot sem éri el. Érdekes módon az európai kapusok a USHL-ben, tehát a legnevesebb amerikai juniorligában ismét nagyobb szerephez jutnak, ott 15% az arányuk. A két neves kapusszakértő által jegyzett írás azzal a megállapítással zárul, mely szerint a legnagyobb európai hokis nemzeteknek évek óta kidolgozott rendszerük van a kapusok fejlesztésére, míg ugyanez Észak-Amerikában gyerekcipőben jár. Komoly vizsgája a változásoknak, hogy a számok milyen irányban és mértékben változnak meg a következő 10 évben.

Ezzel párhuzamosan egy másik írás arra hívja fel a figyelmet, hogy az AHL-ben a csapatok egyre többet költenek a szakvezetés és az edzői stáb megerősítésére. Vannak klubok, amelyek a rájátszásban külön buszt indítanak a számukra, mert a meccsre utazó játékosok gépére nem férnek fel. Az örömteli professzionalizálódás alól csak a kapusedzők képeznek kivételt, belőlük továbbra is kevés van. Mindössze tíz olyan AHL-es csapat volt az elmúlt szezonban, amelynél foglalkoztattak külön kapusedzőt. Az általános gyakorlat szerint az NHL-es csapat kapusedzője látogatja az AHL-esek edzéseit, már amikor ideje engedi, és ha a két csapat között nincs nagy távolság.

A farmrendszer alsóbb rétegeiben erre nincs már mód, nemhiába panaszkodott Garret Sparks is arra, mennyire frusztráló volt, hogy az Orlando Solar Bears ECHL-es csapatánál töltött évei alatt szinte alig látta kapusedzőjét, a torontói Piero Grecót.

Sparks esete Vay Ádám szempontjából is érdekes lehet. A 23 éves kapus az OHL-es Guelph Storm csapatánál töltött juniorévei alatt szinte észrevétlen maradt. Juniorban természetesen volt kapusedzője ? ezért is mondtuk, hogy a magyarországi állapotokkal semmilyen szinten nem vethető össze az ottani helyzet ?, aki annak ellenére rendszerben és játékban tudta tartani Sparksot, hogy későn érő típusként még nem igazán villogott. Aztán 2013-ban elvitte a Toronto Marlies, onnantól megosztva játszott az AHL és az ECHL között, a 2014/15-ös szezonban szinte végig Orlandóban. A nehézségek nem szegték kedvét. Kapusoknál a kitartás különösen fontos, mert bár az ECHL beláthatatlan messzeségben van az NHL-től, a valóságban ?csak? négy játékoson kell átverekednie magát az embernek, miközben, igaz, az alulról jövőket is folyamatosan maga mögött tartja. Sparksnak mindez sikerült, 2015 novemberében pedig eljött az ő ideje, sérülések és egyéb problémák miatt a Maple Leafs kénytelen volt felhívni az ECHL-ből.

sparks

Hogy érzékeltessük, a ligák történetében ő volt az 579. játékos, akivel ez előfordult, tehát nem mindennapi eseményről van szó. A kezdés igen jól sikerült Sparksnak, a Maple Leafs 3-0-s győzelmet aratott az Edmonton Oilers felett, vagyis az újonc shutouttal kezdte NHL-karrierjét. Erre a torontói csapat nem éppen rövid történetében még soha nem volt példa, az NHL-ben is csak 24 kapusnak sikerült rajta kívül ennyire jól az első meccs. A kapusok közül van pár nagy név, akik az ECHL után ragadtak meg az NHL-ben is: Braden Holtby, Devan Dubnyk, Michal Neuvirth, Mike Smith és James Reimer. Közülük Dubnyk Vay Ádám csapatában, a Minnesota Wildban véd. Hogy Sparksnak mindez összejött, abban nagy szerepe volt annak, hogy az ECHL-ben megfelelő jégidőt kapott. Egy kapus képességeit ugyanis lehetetlen anélkül megítélni, hogy élesben látnák a szakemberek védeni. Az ECHL-ben ráadásul nehezebb is a dolguk, mert jóval lazább a védekezés. Mindez csak a javukra válik, ha elég kitartóak, és van egy jó nagy adag szerencséjük is, mint amennyi Sparksnak is volt.

A Chicago környékéről származó kapus végül 17 NHL-meccsen jutott szóhoz, amelyeken 89,3%-os hatékonysággal védett. Mindezt 23. életévében, két év profi karrierrel a háta mögött.

(Spiller István állandó vendégünk nemrégiben felhívást tett közzé, melyben várja magyarországi kapusedzők jelentkezését.)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum