5/30 Montreal Canadiens

   

22 éve nyert utoljára kanadai csapat bajnoki címet, éppen a Montreal révén. Papíron most is a Canadiens áll hozzá a legközelebb, amit bizonyít az elmúlt három évben elért két csoportgyőzelem és egy konferenciadöntő. De ez nagyon kevés ott, ahol a jégkorong vallás, a Stanley Kupa-győzelem pedig a mennybe menetel.

Idén is elindítjuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

Egy kapus, aki mindet visz, egy közepestől jobb csatársor és egy bohóc, aki köré védelmet akarnak építeni, röviden így lehet jellemezni a Montreal csapatát. A Habs legnagyobb ékköve Carey Price, aki azonban egymaga kevés ahhoz, hogy sikerre vezesse a kanadai gárdát. Hiába söpört be idén minden egyéni címet és hiába lett minden kategóriában első, nem kap olyan támogatás a csatároktól és a védőktől, hogy végső esélyesként számolnának velük a rájátszás kezdetekor. Sokatmondó adat, hogy az elmúlt három esztendőben csak öt csapat gyűjtött több pontot az alapszakaszban és csak három nyert több playoffpárharcot, mint a Montreal. Gyakorlatilag egyedül rajta múlik a csapat sikere és ezt hűen tükrözi a többi statisztika is.

A Montreal kapta a legkevesebb gólt az alapszakaszban összességében és az öt az öt elleni játékban, emberhátrányban pedig az előkelő hetedik helyen végzett a csapat. Mindezt úgy, hogy a kapott lövések tekintetében 21. lett a Montreal, és egy kivételével csak olyan csapat van mögötte, amely bejutott a playoffba. Mindez két dolgot jelent. Először is amit már leírtunk, hogy Price vállán nyugszik minden, a siker és a bukás egyaránt, másodszor pedig azt, hogy a liga legtúlértékeltebb játékosa köré épített védelem egyáltalán nem hatékony, ha ennyiszer hagyják kapura lőni az ellenfelet.

price_trophies

Igen, PK. Subbanról beszélünk, aki tavaly egy borzasztó és abszolút kudarcnak minősíthető playoff után kisírta magának a nyolc szezonra szóló évi kilencmilliós szerződést, és persze messze elmaradt a jótól teljesítményben. A 26 éves bekk minden jelentősebb mutatóban (gól, gólpassz, pont, +/-, győztes gól) egyéni csúcsot ért el, ami után jelölték a legjobb védőnek járó Norris-trófeára is. Ám visszatérő téma az utóbbi években, hogy a díjat sokszor nem annak adták, aki kimagasló védőmunkát tett le a jégre, hanem annak, aki szimplán a legtöbb pontot termelte. Subban helyett így a védekezés Andrej Markovra és Tom Gilbert maradt jóval inkább.

A tíz évvel idősebb orosz sokkal hasznosabb tagja volt a csapatnak, hiszen 50 pontot tett a közösbe és top 10-ben végzett a blokkolások terén, míg utóbbi 15. lett a listán és úgy is bőven Subban előtt végzett, hogy kevesebb mint tíz meccset játszott a szezonban. Aligha fog segíteni a játéknak ebben a szegmensében az a Jeff Petry, akit a cserestop idején szerzett meg Marc Bergevin menedzser és akivel hosszabbított is. Petry hatéves 33 millió dollárt érő papírost szignózott, amivel ugyanúgy túl lett fizetve, mint az első soros csapattársa. A harmadik párban Nathan Beaulieu és Alekszej Jemelin kap majd helyet, akiknek szintén javulniuk kell a védekezésben. A hat bekk után az első számú tartalék Greg Pateryn, vagy Jarred Tinordi lehet. A 20 éves Paterynhez nagy reményeket fűznek, hiszen igazi stay-at-home típusú védő, aki megfelelő fizikai és testi adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy csökkentse a Price kapujára zúduló lövések számát.

Folytassuk a csatárokkal, de a védekezésnél maradva. Nemcsak a montreali közönséget de valójában az egész ligát meglepte azzal Bergevin, hogy elcserélte a kőkemény enforcert, a közönség kedvencét, az NHL egyik legjobban védekező csatárát, Brandan Prustot a vancouveri Zach Kassianra. Az okokat a menedzser nem magyarázta, de valószínűleg Prust kora és fizetése lehetett a háttérben, illetve az, hogy Kassian tudása alapján a második és a harmadik sorban is helyet kaphat. Alapjában véve Pruston kívül nagy változás nem volt a rosterben, Kassian mellett egy új arc és egy újonc lesz a keretben. Az új szerzemény a támadósorban az az Alekszandr Szjomin, akit kivásárolt a szerződéséből a Carolina, a Montrealnak pedig így csak 1,1 millióba került. Ennyi pénzért egy ilyen minőségű játékos szó szerint ajándék, mert a képességeit senki nem vonja kétségbe. Kérdés, hogy beválik-e, mert ha a válasz igen, akkor a nyár egyik legnagyobb igazolása lehet, ha pedig nem, akkor az egyéves szerződés nem lesz nagy hatással a csapat jövőjére. Az újonc az a Jacob De La Rose, akit februárban felhívtak a farmból és olyan kiválóan játszott, hogy már nem is engedték vissza, állandó szerepet harcolt ki magának. A svéd a two-way szélsővel Therrien maximálisan elégedett volt, nem félt használni a meccs végi rázós szituációkban és a playoffban sem.

jacobdelarose

A csatársor tehát apróbb módosításokkal adott a kérdés, hogy ki fog gólt lőni Max Pacioretty mellett, illetve emberelőnyben. MaxPac 37 góljával messze a legeredményesebb Canadiens-játékos lett, két ember van, akitől előrelépést várnak a szurkolók, mégpedig a Brendan Gallagher, Alex Galchenyuk párostól. El kell azonban árulni, hogy Therrien keze is vastagon benne van abban, hogy a két játékos elmaradt a várakozástól. Galchenyukot visszatette a második sorba és majdnem a teljes szezon során ott játszatta, ráadásként kirakta a bal oldalra, miközben center. Mindössze egy hónapig, december 9. és január 10. között játszott együtt a Pacioretty, Galchenyuk, Gallagher sor, mégpedig nem is akárhogyan. 12 meccsen MaxPac 6 gólt ütött és 13 pontot szerzett, Galchenyuk és Gallagher 4-4 gólt szerzett és előbbi 9, utóbbi 7 pontot gyűjtött. A három játékos emberelőnyben sem játszhatott együtt, aminek az lett az eredményes, hogy a Habs csak a 22. helyen végzett ebben a mutatóban.

Mindent figyelembe véve az látható, hogy gyakorlatilag Price tartja versenyben a Montrealt. Csak Pacioretty tudott hozzá felnőni, pedig ez elvárás lenne a csapat többi tagjával szemben is. A potenciál meg is van a játékosokban, de Therrien ragaszkodott az elveihez, ami hosszú távon kudarchoz vezetett. Ha enged belőle és jól használja ki a fiatalok tehetségét, akkor sokra viheti a csapat, ha nem akkor Price és MaxPack egyedül marad és összességében megint kevés lesz.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
szeptember 24., szombat
EL 17:00 MISGYE 1-6VÉGE
    • M4 SPORT+
szeptember 25., vasárnap
EL 15:00 FTCBRA 1-3VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:00 DABGYE 2-4VÉGE
EL 18:00 UTESCC 4-3VÉGE
szeptember 26., hétfő
ICEHL 19:15 AVSPIV 5-2VÉGE
szeptember 27., kedd
EL 18:30 DEBSCC 3-2VÉGE
EL 18:30 FHAGYE 1-10VÉGE
EL 18:40 BJABRA 6-4VÉGE
SHL 19:00 SKEFBK 6-0VÉGE
    • SPORT 2
szeptember 29., csütörtök
EL 19:00 UTEDEB 5-2VÉGE
    • M4 SPORT
szeptember 30., péntek
EL 18:30 MISFTC 0-1VÉGE
EL 18:40 BJAFHA 6-0VÉGE
ICEHL 19:15 AVSASI 5-2VÉGE
október 1., szombat
SHL 15:15 HVJOSK 
    • SPORT 2
október 2., vasárnap
EL 16:30 BRASCC 
EL 17:00 DABFTC 
EL 17:30 FHAUTE 
ICEHL 17:30 OLLAVS 
EL 17:40 BJADEB 
Partnerünk
Archívum