Klagenfurtban indul a Fehérvár EBEL-idénye

   

Sokáig nem termett babér a Fehérvár számára Klagenfurtban, azonban az utóbbi időben fordulni látszik a kocka. A sokáig bevehetetlen várat a Volán EBEL-históriája során mindössze háromszor ostromolta sikeresen. Ezek a győzelmek azonban az utolsó öt KAC–Volán meccsen születtek, így múlófélben lehet a fehérváriak szorongása a karintiai fővárosban. Indul az EBEL-szezon.

Az osztrák rekordbajnok sikerélmény nélkül zárta az előszezont, hiszen a Bajnokok Ligája négy csoportmeccsével együtt hatból hatszor hagyta el vesztesen a jeget. Ahogy a kommentárok kiemelik, nem is feltétlenül az aggasztó, hogy minden meccsen kikaptak, hanem az, hogy ezen a hat meccsen összesen tíz szerzett gólig jutottak, ez pedig azt jelzi, komoly bajok vannak a támadójátékkal. A klagenfurtiakat hagyományaik kötelezik arra, hogy mindig a bajnoki címért játsszanak, de az utóbbi években úgy tűnik, ez inkább nyomasztja a klubot és a játékosokat. Nincs még egy csapat, ahol az eredményes és eredménytelen szereplés között annyira kicsi lenne a távolság, mint a KAC-nál.

A felkészülési meccseken Swette és Tuokkola védett, Swette azonban megsérült, így a vezetésnek lépnie kellett, néhány napja leigazolta Bernd Brücklert, az egyik legjobb osztrák kapust, aki Salzburgból érkezik és korábban a KHL-t is megjárta. Az eredménytelen támadójáték láttán pedig a Grazot elhagyó Luke Walkert húzták be csütörtökön, aki vasárnap még emléktornát nyert Fehérváron. Hogy ez mennyit lendít a döcögő szekéren, azt egyelőre megtippelni sem lehet, a CHL-vereségek az ellenfelek kalibere és a korai időpont miatt kevéssé irányadóak a szezont illetően, még akkor is, ha a legutolsó fellépésen Münchenben igencsak méretes volt a kiosztott pofon. “Az előző idényben lassan-lassan, de folyamatosan javultunk – mondta az első EBEL-meccs előtt Doug Mason, a KAC edzője. – Természetesen szeretnénk folytatni ezt az utat, és a következő lépést előre már a Fehérvár ellen megtenni.”

A Fehérvár felkészülési eredményei valamivel jobbak, 4 vereség mellett 2 győzelem áll. A legfájóbb minden valószínűség szerint a lengyel bajnoktól elszenvedett vereség az első fellépéskor, ám ennek a felkészülés korai szakaszában túlzott jelentőséget nem szabad tulajdonítani. Annál is inkább, hiszen másnap szlovák extraligás csapatot sikerült legyőzni, miközben például a Kassa ellen ugyanerre nem volt képes a pénteki ellenfél KAC. A Fehérvárra érkezett erősítések figyelemre méltóak, nem túlzás, ha azt mondjuk, minden idők legerősebb játékoskerete áll Rob Pallin rendelkezésére, amelyet ráadásul megtámogat a MOL Ligában az eddigieknél biztosan sokkal többet fejlődő játékosokból álló B csapat is. A kettős szereplés egyúttal lehetőséget teremt a fegyelmezésre, a motiválásra és a sérült játékosok fokozatos meccsbe hozására is. Talán nem vetjük el a mértéket, ha azt mondjuk, minden eddiginél jobb a háttér ahhoz, hogy a csapat megtegye a nagy ugrást, és a negyeddöntőn is túljusson a szezon végén.

AVSKAC

Ahogy Rob Pallin mondani szokta, ennyire előre nem szabad nézni, cseréről cserére, harmadról harmadra, meccsről meccsre kell gondolkodni. Előbb egy sikeres alapszakaszt kell teljesíteni. Az első ellenfél idegenben a Klagenfurt, ellenük lehet megkezdeni a pontgyűjtést az 54 meccses kvalifikáció során. A legutóbbi meccsen nem sokon múlt a siker. “Mi domináltunk azon a találkozón, de elkövettünk két durva hibát, amit az ellenfelünk a végjátékban kihasznált – emlékezett vissza erre Rob Pallin. – Örülünk, hogy végre kezdődik a liga. A KAC nagyon jó csapat, de nekünk csak magunkkal szabad foglalkoznunk. Idegenben is jól akarunk szerepelni. A védekezésre kell nagyon odafigyelnünk, ha pontokat szeretnénk elvinni Klagenfurtból.”

Ne feledjék a szurkolók, hogy ettől az idénytől kezdve minden meccsen 3 pontot osztanak szét az EBEL meccseken, a 60 perces győzelemért 3, a túlórában elért győzelemért 2 pont jár, a túlórában vesztes csapat pedig 1 ponttal gazdagodik. A pénteki mérkőzést az onlinehockey.hu oldalon tudják élőben követni.

A Fehérvár nyári igazolásai:

Érkezett:
Chris Francis (CAN) (Alaska Aces, ECHL) 3 hónapos próbajáték
Judd Blackwater (CAN) (Ontario Reign, ECHL)
Brendan Connolly (CAN) (Alaska Aces, ECHL)
Nagy Gergő (Kalamazoo Wings, ECHL)
Aaron Brocklehurst (CAN) (ERC Ingolstadt, GER)
Ryan Martinelli (CAN) (Fischtown Pinguins, GER-2.)
Becze Tihamér (Miskolc)

Távozott:
Christian Engstrand (SWE) (Blues, FIN-1.)
Michael Boivin (CAN)
Johan Ejdepalm (SWE)
Brandon Marino (USA)
Magosi Bálint (Briancon, FRA-1.)
Nemes Benjámin (UTE)
Tokaji Viktor (MAC)
Erdély Csanád (Sioux Falls Stampede, USHL)
Németh Attila (MAC)
Kornakker Dániel (Long Beach Bombers, WSHL)
Hetényi Péter (Debrecen)

A Fehérvár felkészülési mérkőzései:

GKS Tychy (POL-1.)–Fehérvár (Zólyom) 4-0 (3-0, 0-0, 1-0)
HKM Zvolen (SVK-1.)–Fehérvár (Zólyom) 3-5 (2-3, 1-2, 0-0)
Fehérvár–SHK 37 Piestany (SVK-1.) (Zólyom) 3-2 (2-0, 0-0, 1-2)
EVL Landshut (GER-3.)–Fehérvár (Landshut) 1-7 (0-2, 0-3, 1-2)
Straubing Tigers (GER)–Fehérvár (Straubing) 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)
Fehérvár–Olimpija Ljubljana 5-2 (2-1, 1-1, 2-0)
Fehérvár–Graz  2-3 b. (1-0, 1-1, 0-1, 0-0, 0-1)

Klagenfurt–Fehérvár 1-3

   

Folytatta az utóbbi idők nyerő szériáját Klagenfurtban a Fehérvár és győzelemmel debütált a szezonnyitón. Sikorcin Ladislav a Graz után ismét duplázott.

A 30 éves center már a 3. percben megszerezte a vezetést csapatának, amit azonban az ellenfél Koch révén a második harmad legelején egalizált. Ezt követően két hátrányt is eredményesen védekezett ki a magyar csapat, igaz, az előnyt sem sikerült gólra váltani. Hosszas gólszünet következett, 30 játékperc elteltével azonban a fiatal Sárpátki Tamásnak sikerült azt megtörnie Nagy Gergő passzából, így az 51. percben újra vezetett a Volán. Fontos volt, hogy a második harmadból áthúzódó hátrányt leszámítva hibátlanul sikerült védekezni, elkerülte a kiállításokat a csapat, amely nagy nyomás alatt is őrizte kapuját a góltól. Már minden vendégszurkoló a lefújást várta, amikor 19 másodperccel a dudaszó előtt Sikorcin ismét villant egyet és duplájával beállította a 3-1-es végeredményt. A győzelemben elévülhetetlen érdemeket szerzett Rajna Miklós, aki 40 lövésből kapott egyetlenegy gólt, ez 97,5%-os teljesítmény.

A játéknap első mérkőzésén a Znojmo Yellow Horn duplájával és egy asszisztjával 4-0-ra verte a Gáspár Máté nélkül felálló Linzet, a Graz 1-0-ra kapott ki otthon a Bolzanótól. A nap rangadóján Salzburgban pedig hiába vezetett a Vienna Capitals már 3-1-re és 4-2-re is, az utolsó percben lőtt góllal egyenlítettek a hazaiak és kiharcolták a hosszabbítást. Ebben sem 4-4, sem 3-3 ellen nem bírtak egymással a csapatok, végül rávezetésekkel a bécsiek szerezték meg a győzelmet.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

EBEL, 1. forduló:

Graz–Bolzano 0-1
G.: Bernard (31., PP).

ZnojmoBlack Wings Linz 4-0
G.: Horn (19., PP; 40.), Stach (28.), Stehlik (56.).

SalzburgVienna Capitals 4-5 b.
G.: T. Raffl (12.), Trattnig (31., 33.), Ferriero (60.) ill. Dzieduszycki (22., 24.), Fraser (26., PP), Milam (32.).

EBEL, 3092 néző. Játékvezetők: Smetana, Nikolic, Seewald, Hofstätter.
Tuokkola: 90,9% (Brückler)
K
Rajna: 97,5% (Hetényi)
DeSantis, Pöck T., Lundmark, Koch, Ganahl
1
Martinelli, Szirányi, Vincze, Francis, #3883
Schumnig, Kapstad, Setzinger, Nordqvist, Geier M.
2
Orbán, Brocklehurst, Sárpátki, Nagy, Kovács
Popovic, Strong, Pöck M., Harand, Ban
3
Wehrs, Varga, Becze, Sikorcin, Benk
Vallant, Reichel, Hundertpfund, Jacques
4
Banham, #2268, Kóger
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 02:16 FHA Sikorcin Benk Becze
1-1 20:58 KAC Koch Pöck T.
1-2 50:36 FHA Sárpátki Nagy Martinelli
1-3 59:41 FHA Sikorcin
40 Kapura lövések száma 23
8 Kiállításpercek 6

A KAC–Fehérvár góljai

   

Máris látható Sikorcin két és Sárpátki győztes gólja, valamit Rajna néhány bravúrja. Ide kattintva.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum