Indul a szlovák 1. Liga

   

Szerdán 12+1 csapattal, köztük az egyszeres MOL Liga győztes, legutóbb ezüstérmes Érsekújvárral megkezdődnek a szlovák másodosztály küzdelmei. Régen látott érdekes sorozatra van kilátás.

A 12 csapat két oda-vissza kört játszik egymással, és mindenkinek lesz még egy mérkőzése a szlovák junior válogatottal is. Ez így egyben 45 meccset jelent fejenként a kluboknak az alapszakaszban. A legjobb 8 kerül a rájátszásba, ahol a negyeddöntőben a hagyományos 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 párosítással kezdenek. minden párharc, az elődöntő és a döntő is 3 nyert meccsig tart majd. A legfontosabb újdonság, hogy a két döntős az Extraliga két utolsó helyezettjével 12 meccses körmérkőzéses osztályozó sorozatot játszik majd, amelynek a végén a két legjobb örülhet a következő évi Extraliga-tagságnak.

Az alapszakasz 4 utolsó helyezettje ugyancsak 12 meccses körmérkőzéses tornán dönt a bentmaradás ügyében. Az első három helyből megmenekül, a negyedik pedig osztályozót játszik a harmadik vonal győztesével. A mérkőzésekre fő szabályként szerdánként és péntekenként kerül sor. A mérkőzéseken ötperces hosszabbításokat játszanak, ha szükség van ezekre, ez alól a döntő ötödik meccse lehet kivétel. Ha ilyenre kerülne sor, és ott 60 perc után döntetlen lenne az állás, akkor 20 perces hosszabbításokat játszanának az első gólig. Meccsenként öt légiós nevezhető.

Az indulók szinte mindegyike igyekezett erősíteni, jelentős átalakuláson estek át a keretek. Sok az ismerős arc, nemcsak az Érsekújvár indulása miatt, másoknál is vannak a MOL Ligában feltűnt játékosok. A legutóbbi három idényt a MOL Ligában töltő, a szlovák másodosztályba hat év szünet után visszatérő Érsekújvár jelentősen átalakult kerettel vág neki a szezonnak. “Fiatalodtunk, de nem gyengültünk” ? jellemezte a csapatot blogunknak Sucharda Ferenc klubelnök. Mint elmondta, az elmúlt évekhez képest kisebb költségvetéssel vágnak a szezonnak, és ezt a játékosok szerződtetése során is érvényesíteni kellett. Ez is közrejátszott a változásokban. Ugyanakkor az idősebb játékosok helyére sikerre éhes fiatalok érkeztek, akik mindent el fognak követni a minél jobb eredményért.

“A célunk az, hogy ott legyünk a feljutásért zajló négycsapatos tornán ? mondta Sucharda. ? De szerda este már sokkal okosabbak leszünk azt illetően, hogy a jelenlegi csapatunk mire lehet elegendő.” A Zámky impresszív felkészülési programon van túl, az összes 1. ligás csapat közül a legkomolyabbon. Kazah csapatok, szlovák extraligás klubok ellen is gyakorolt Lubomir Hurtaj legénysége, és ha több vereséget is szenvedtek, mint ahányszor győztek, elmondható, hogy helytálltak. De mint tudjuk, a felkészülés és a bajnokság két külön műfaj, a csúcsformát a rájátszásra kell tartogatni.

Ahogy az 1. Liga honlapja fogalmazott, “az Érsekújvár MOL Liga-szereplése nyomán sokan jártak hokimeccsre a városban, az újvári nézőszámokat egy-két extraligás csapat is irigykedve figyelte. Most kiderül, vajon az új lendületet venni akaró szlovák 1. liga lehet-e olyan vonzó a nézőknek, mint volt a magyar-román-szlovák nemzetközi bajnokság.” A változások ellenére számos nagy név megmaradt a csapatban, Durco, Caladi, Weissmann, Frolik, Podstavek, Chrenko vagy Dubec neve egész Szlovákiában ismert. Melléjük a lett válogatott Mamonovs és a szlovén Basic is érkezett, így alighanem elmondható, hogy az Újvárnak lehet az egyik legerősebb első két sora a ligában. A kérdés, hogy a többbiek miképp fognak muzsikálni a jégen.

1 liga svk

Szerdán igazi rangadóval kezdődik a szezon Érsekújváron, hiszen az a HC 46 Bardejov lesz az ellenfél, amelyik az előző négy kiírás mindegyikében érmet szerzett, sorozatban három bajnoki cím után tavaly az elődöntőben elvérezve bronzérmes lett. Az elmúlt években a bártfaiak meghatározó tagjai voltak a másodosztálynak, 2013-ban épphogy lemaradtak az Extraligáról, amikor hetedik meccsen kaptak ki a Martintól. Mindenki megdöbbent, amikor tavasszal a végső győztes Detva elütötte őket a döntőtől, így különösen érdekes lesz látni a klub válaszát erre. Erejüket mutatja, hogy a Miskolcot nem kicsit verték meg a felkészülés során, és bár fentebb is elmondtuk, hogy nem augusztusban kell csúcsformában lenni, ez azért akkor sem rossz eredmény.

A Michalovce évek óta az élmezőny tagja, kulcsjátékosai mind a MOL Ligából érkeztek. Klouda Brassóból, Faith Érsekújvárról, Voronov Debrecenből. Érdekes, hogy ők is a debreceni modellt követik, ezen a nyáron Voronov mellé további három orosz játékost igazoltak, akik mind legalább a VHL-ig jutottak.

A nagymihályiak ellenfele a nyitó fordulóban a Povázsska Bystrica lesz. Vágbesztercén egészen más dimenziókban gondolkoznakmint Nagymihályon, a tradicionális kiscsapat legfőbb célja, hogy izgalommentesen bentmaradjon a másodosztályban. Bár rengeteg nagyszerű játékost neveltek ? elég csak Andrej Meszarosra, vagy Andrej Stastnyra gondolni ? nem sikerült őket otthon tartani, így jártak most az ifjabbik Jan Zlochával is, akinek Újpesten is nagy elismertségnek örvendő édesapja azért továbbra is a klubnál dolgozik.

A Spisská Nová Ves nélkül nehezen tudjuk elképzelni a szlovák hokit. Bár az iglóiak sosem számítottak élcsapatnak, klubjaink rendszeres edzőpartnerei voltak különböző korosztályú csapataik hosszú éveken át. Történetük során túlnyomórészt a másodosztályban játszottak, az a bravúr fűződik hozzájuk, hogy ők az egyetlen másodosztályú klub, amelynek sikerült osztályozón kivívnia az Extraliga tagságot, ráadásul kétszer is.Magyar szurkolók számára legismertebb játékosuk a 2011-ben MOL Liga legjobb hátvédje címet is elnyert Jozef Hruby.

Szerdai ellenfelük a Gladiators Trnava lesz, ahol a rutinos szurkoló találhat is ismerőst. Az Újpest elhíresült 17 szlovák légióst foglalkoztató szezonjából ismert Martin Cunderlik kisebb megszakításokkal azóta is Nagyszombatban játszik. A legnagyobb név a csapatban Miroslav Hala kapus, aki a Dukla Trencin és a Liptovsky Mikulás színeiben az Extraligáig és a szlovák válogatott kapujáig is eljutott. A csapat legnagyobb gondja, hogy kevés a néző, Nagyszombatban egyértelműen a foci az első a szurkolók szívében.

A HC07 Detva némi meglepetésre nyerte meg a másodosztályt a tavasszal, ám azóta felkészülési meccseken is bizonyította, hogy nem rossz csapat jött össze náluk. Ráadásul még erősítettek is, például a kapuba elhozták Brassóból Patrik Polcot, Besztercebányáról pedig Lukas Bambuchot. Azon kevés csapat egyike Szlovákiában, ahol vannak észak-amerikai légiósok.

A gyetvaiak első fordulóbeli ellenfele az utóbbi időben erős középcsapattá fejlődött Dukla Senica lesz. Ismerős arcokat itt is szép számmal találhatunk, az Érsekújvárral a MOL Ligában szereplő Lubos Dobry és Lukas Ruzicka vagy a Ferencvárost megjárt Jozef Racko és Garip Saliji személyében.

Eperjesen új nevet választottak a csapatnak. A szerdai nap a Presov Penguins debütálása is lesz tehát. A MOL Ligából Robert Marton kapus igazolt ide, de a magyar szurkolók emlékezhetnek a Starsban szerepelt Lubomir Sabol nevére is. Itt játszik a liga korelnöke, a hajdanán még téli olimpiai játékokat is megjárt Richard Sechny is. Jó felkészülésen vannak túl, 7 meccsből 5-ször nyertek, elhódították a Szepességi Kupát is.

Az eperjesiek első ellenfele a másodosztály egyik újonca, a korábban a MOL Ligával is kacérkodó Humenné. A liga legkeletebbre fekvő klubja az elmúlt két évtized nagy részét a harmadosztályban töltötte, ehhez képest különösen megsüvegelendő a brutális méretű jégstadion, amelynél Magyarországon csak kisebbek vannak. Egy rövid másodosztályú szereplése alkalmával a klub az ezüstéremig is eljutott, ezzel a homonnai hoki mai napig legnagyobb sikerét elérve. A korábbi nem túl stabil háttér miatt rendszeresen megszűnt a felnőtt hoki a városban, remélhetőleg a legutóbbi csőd után belépett új szponzor tartósan meg tudja teremteni a stabilitást.

A HC Topolcany ugyancsak kedvelt edzőpartnere volt egy időben a magyarországi csapatoknak. Hogy milyen komoly nevelő munka folyik a városban, azt néhány topolcsányi származású és nevelésű játékos felsorolásával is szemléltethetjük. Itt kezdett hokizni a teljesség igénye nélkül Miroslav Satan, Lubomir Visnovsky, Lubomir Hurtaj, Radoslav Hecl. Abban nem annyira jók, hogy meg is tudják tartani tehetségeiket, ezért az Extraliga közelébe csak kétszer jutottak, de mindkétszer elbuktak az osztályozón. A szerényebb anyagi hátterű csapatok közé tartoznak, aligha lesznek versenyben a feljutásért.

A topolcsányiak szerdai ellenfele Liptószentmiklósról érkezik. Az MHK32 Liptovsky Mikulás komolyan nekifeküdt a nyárnak. Nem kevés energiát fektettek abba, hogy visszakerüljenek az Extraligába, nem sokon múlott, hogy megszerezzék a Piestany licenszét. Egyszersmind igyekeztek stabilizálni a korábban megroggyant hátteret is. Hazatért Érsekújvárról Marek Uram, aki nemcsak játékosként, hanem vezetőként is a csapat segítségére szeretne lenni, de mellette a keret tagja Karol Krizan kapus, az öt év francia élvonalbeli játék után hazatérő Jan Cibula, vagy az Újpestből ismerős Juraj Kadlubiak is. Sokak szerint az egyik legerősebb csapatot alkothatják a szezonban.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum