A MAC és a Miskolc felfelé lóg ki a ligából

   

Szilassy Zoltán, az UTE vezetőedzője a MAC ellen esedékes csütörtöki szezonnyitó meccs előtt beszélt blogunknak a csapatáról, a felkészülésről, a MOL Liga várható erőviszonyairól és az esélyekről.

Milyen UTE-t látunk majd az előttünk álló szezonban?

Őszintén remélem, hogy egy nagyon sokat dolgozó, szorgos és alázatos csapatot, amely nagyon sokat fog korcsolyázni az első perctől az utolsóig. Ebben az értelemben nem számítok nagy változásra tavalyhoz képest, ugyanazon az úton igyekszünk tovább menni, ami a mentális hozzáállást illeti. Ez nagyon röviden összefoglalva azt jelenti, hogy Újpesten olyan játékosokra van szükség, akik minden nap mindenben egy kicsit jobbak akarnak lenni, mint voltak egy nappal korábban. Legyen szó akár meccsről, akár edzésről.

Mennyire elégedett az új igazolásokkal? Volt-e speciális cél, olyan játékelem vagy csapatrész, amely megerősítésre szorult?

Tóth Gergő és Hegyi Ádám Zoltán távozása érzékenyen érintett minket, nagyon meg voltam velük elégedve tavaly, nagy hasznára voltak a csapatnak. Az új igazolásokkal elsősorban azt céloztuk meg, hogy a csapat vízfejűsége mérséklődjön. Tavaly, különösen a szezon kezdetekor, nagyon egyoldalúan a Mihalik, Elomo, Tapio sor hozta a pontjainkat, később ez sokat javult, kiegyenlítettebb lett a sorok terhelése és felelősségvállalása, ehhez természetesen időre volt szükség. Idén Csányi Karol köré is szerettünk volna építeni egy hatékonyabb, offenzívebb sort, és ez azt hiszem, sikerült is. Gröschl Tamás és Nemes Benjámin mellett minden feltétel adott az eredményesebb játékhoz, egyben a kiegyensúlyozottabb teljesítményhez.

Az ismertebb nevek mellett Szlovákiából érkezett egy 20 éves hátvéd is, róla mit kell tudni?

Igen, egy magyar fiatalemberről, Kiss Zsoltról van szó. Az ő honosítása már meg is történt. Mivel Szlovákiából érkezik, így képzettsége természetesen kifogástalan, korcsolyázása, ütőkezelése és lövőtechnikája is igen magas színvonalú, egyedül fizikailag kell őt egy kicsit felhozni. Vele kapcsolatban az a terv, hogy idén még főként a juniorokkal játszik, mint az egyik túlkoros. Rá elsősorban a jövő embereként tekint a szakvezetés, de ha a helyzet úgy kívánja, természetesen már most is bevethető. Mivel ő  magyar állampolgár, van még egy légiós hely a csapatban, ennek betöltésével nem kapkodunk, nyitott szemmel járunk a világban és csak akkor fogjuk teljesen feltölteni a keretet, ha arra alkalmas játékos kerül a látókörünkbe.

Fotó: Mudra László - http://www.mudralaszlo.hu

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Mennyire elégedett a felkészüléssel?

Az eltervezett munkát elvégeztük. Természetesen mindig mindent lehet még jobban csinálni, de összességében elégedett vagyok. A felkészülési meccsek során igyekeztünk nálunk erősebb ellenfeleket találni, ami időben sikerült is. Ezeket a meccseket arra használtuk, hogy többet megtudjunk a gyengéinkről, arról, miben kell elsősorban javulnunk. Erre az Érsekújvár vagy a Zsolna elleni találkozók tökéletesen alkalmasak is voltak. A Volán elleni vereség alkalmával pedig jókora mentális pofonba szaladtunk bele. Erről el kell mondjam, nincs annál félrevezetőbb elnevezés, hogy kis Volán, nem is szeretem igazán. Abban a csapatban kimagasló kapusteljesítményre kell számítani, a fiatalok évek óta együtt dolgoznak Tyler Dietrichhel, úgyhogy legfeljebb a játékosaimat érte váratlanul, ami történt, én számítottam rá, hogy bárkinek komoly problémát okozhatnak. Egyszóval kaptunk leckét hokiból is és alázatból is kellő adagot a felkészülési meccsek során. Azt gondolom, hogy a számtalan pozitívum mellett, amire most nem tértem ki, ezek a vereségek sokat hoztak rajtunk, jobb csapat lettünk általuk és ez a lényeg. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy még egyszer sem tudtunk komplett felállásban játszani, ami persze a felkészülés során nem tragédia, hiszen így lehetőséget kaptak olyanok, akik normális esetben nem, vagy nem annyit kaptak volna. Csütörtökre két sérültünk maradt, Gágyor Péter még vagy másfél hónapig gyógyul, míg Dömötör Róbert várhatóan hamarabb csatlakozhat majd a kerethez, de még ez sem ezen a héten lesz.

Ha már a Fehérvárt említette, hogy látja, milyen MOL Ligára számíthatunk idén a tavalyihoz képest? Ki lesz az első három?

Most úgy gondolom, hogy az idei mezőnyből két csapat, a MAC és a Miskolc kiemelkedik, felfelé lóg ki a ligából. Ott voltam a MAC Graz elleni mérkőzésén a helyszínen, az egy nagyon komoly munka volt, EBEL-szintű teljesítményt láttam. Majoross Gergely kollégám évek óta foglalkozik fiatalokkal, tavaly a felnőttek között is parádésan mutatkozott be, hiszen a Miskolccal mindent megnyert, ahol elindult. Kiváló légiósokat igazoltak a MAC-hoz, a költségvetés is egyben van, minden feltétel adott tehát a jó szerepléshez. A Miskolcról talán nem is kell külön beszélnem, nemcsak hogy sikerült megtartaniuk a tavalyi sikercsapat magját, de a három dunaújvárosi játékos, Galanisz, Somogyi és Pavuk érkezésével a támadópotenciáljuk, amelyre pedig már tavaly sem lehetett panasz, még tovább javult. Persze sok idő van még, el sem kezdődött a szezon, de nagyon csodálkoznék, ha nem ez a két csapat játszaná a döntőt.

Mögöttük már sokkal szorosabb a mezőny. A Debrecen igazi sötét ló, de egyrészt az orosz iskolában rejlő lehetőségeket nem kell külön ecsetelnem, másrészt Ladányi Balázs 40-hez közel is húzóember még a ligában. A Fehérvárról már beszéltem, egyértelműen esélyesek a playoffra. Az erdélyi csapatok emocionálisan mindig nagyon erősek, biztos vagyok benne, hogy igazolnak még légióst is szezon közben, félelmeim egyedül azzal kapcsolatban vannak, hogy be tudják-e fejezni a szezont a dupla terhelés miatt. Ha igen, akkor ők is jelentős fejtörést okozhatnak bárkinek, ha nem, akkor viszont az egész liga presztízse szenved jelentős csorbát. A Fradi, az a Fradi, ellenük sosem mehet biztosra az ember, ráadásul Greg Lindqvist nagy stratéga, aki kimondottan jól meccsel, bárkit képesek lesznek meglepni. A DAB-ot még technikai okok miatt nem láttam, nem tudom, milyenek a légiósaik, de vannak ígéretes tehetségek és rutinos válogatott, vagy válogatott közeli játékosaik szép számmal. Úgyhogy szerintem két dolog állítható már most biztosan a MOL Liga következő évadáról: senki sehova nem mehet fél gőzzel, és ahogy mondtam, a teteje lóg ki felfelé, nem pedig az alja lefelé.

Mindezek fényében mik a kitűzött célok a szezon végére?

Tavaly sikerült az alapvető célt, vagyis a rájátszásba kerülést elérni, sőt a négy közé kerülés is nagyon közel volt. Mindezt úgy, hogy rengeteget fejlődtünk szezon közben. Idén is azt várom elsősorban, hogy ezt a fejlődést menet közben tudjuk hozni, úgy a fizikai képességek, mint a játékrendszer tekintetében. Számszerűen idén a második playoffkör elérése, vagyis a legjobb négy közé kerülés a cél. Ott meg már bármi előfordulhat. Az biztos, hogy mindenhova győzni megyünk, azt szeretnénk, ha szurkolóink örömüket lelnék a játékunkban. Lehetőleg már csütörtökön, a MAC elleni nyitányon.

Cimkék: , , , ,

Hozzászólások (10)

 1. jegib
    #1
  jegib,   

  Korrekt, végre nem csak a sablonok puffogtatása. Szilassy vezetőedzőként továbbra is nagyon kellemes csalódás.
  Edző fronton a Miskolcot gyengének gondolom, és semmiképpen sem bántani akarom őt. A többivel maximálisan egyetértek.

  Szurkolok idén nekik is. JLE

 2. Fifi
    #2
  Fifi,   

  Én nem feltétlen edző ponton látom gyengének a Miskolcot, szerintem a Péter egy igen jó edző, már többször is bizonyított. Én inkább a védelemben látom a problémát, nem minőségben, inkább mennyiségben. Most jelen pillanatban van 2,5 bekk párunk ha jól számolom, de javítsatok ha tévedek. Ez szerintem egy szezonra kicsit sovány. Vagy lemaradtam valamiről??? :)

 3. eszel
    #3
  eszel,   

  Szilassy játékosként nem tartozott a kedvenceim közé,de edzőként szimpatikus.Normális nyilatkozatai vannak,reálisan látja a dolgokat és így is értékel.(Az UTE "feltámadásában" is jelentős szerepe van.)
  Lényeglátását mi sem bizonyítja jobban,mint a döntős csapatok megnevezése.
  Hogy az igazán nagy edzők közé emelkedjen,ahhoz talán az kellene,hogy a végső győztesként a Miskolcot tippelje! :)

 4.   #4
  Miskolcifan,   

  @Fifi: Laczkó és Győrfy engem megnyugtatott a két hazai edzőmeccsen.Meg Láda Balázs se jönne zavarba,ha hátul találná magát.

 5. moszkvicsslusszkulcs
    #5
  moszkvicsslusszkulcs,   

  @Miskolcifan: Így-így!

 6. Skyblue
    #6
  Skyblue,   

  "a MAC és a Miskolc kiemelkedik" Én akkor már a Volánt is idetettem volna harmadiknak, nem hiszem, hogy sokkal gyengébbek lesznek! Ehhez kell felnőnünk! Hajrá Lilák!

 7. Dopilali
    #7
  Dopilali,   

  Legyen így !

 8. tizhuszonharom
    #8
  tizhuszonharom,   

  Amennyire utáltam játékosként, annyira kedvelem mint edző. Reális, felkészült, éleslátású függetlenül attól, hogy mit mondott rólunk. Sikerült új impulzust vinnie az UTE-be és ennek már tavaly is volt eredménye. Sok sikert kívánok neki, persze, ha lehet ne pont ellenünk :)
  HMH! :)

 9. Gazda Albert
    #9
  Gazda Albert,   

  Az utóbbi évek egyik legvagányabb fejleménye, hogy két ilyen edző is helyzetbe került a magyar felnőtt hokiban. Hajrá, Lilák!

 10. Fifi
    #10
  Fifi,   

  @Miskolcifan: Remélem igy lesz, és csak én aggódok fölöslegesen :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS ÉLŐ
EBJL 12:40 OHCDMJ ÉLŐ
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk