10/30 New York Islanders

 

Új fejezet kezdődik az Islanders történelmében, a Szigetlakók elhagyták a Nassau Coliseumot, átköltöztek a két éve átadott Barclays Centerbe. Az új otthonban jól mutatna néhány új zászló a mennyezeten, aminek megszerzésére még akár esély is lehet, hiszen végre csapatot építettek és nem romboltak.

Idén is elindítottuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

A Metropolitan divízió csapatainál meglehetősen nagy volt a mozgás a holtszezonban, Brooklynban azonban ez nem volt jellemző. Az évek során John Tavares köré tisztességes csapatot építettek, fiatalokból és szabadpiacról megszerzett játékosokból, amely tavaly már bizonyította, hogy számolni kell vele. A csapatkapitányon kívül tíz olyan játékos van a keretben, akit Garth Snow draftolt az elmúlt hét évben, köztük olyan nevek, mint Ryan Strome és Anders Lee. Ha ehhez hozzátesszük a korábban választott játékosokat, mint Kyle Okposo vagy Frans Nielsen, akkor látható, hogy remek garnitúra állt össze az elmúlt években. A szisztematikus építkezésnek idén 101 pont és sima playoff lett az eredménye. Pedig lehetett volna sokkal jobb is.

A Szigetlakókban minden kétséget kizáróan hatalmas potenciál van játéktudás alapján. Ami roppantul hiányzik, az a rutin és a konzisztens játék. Az Isles fantasztikusan kezdte a tavalyi szezont és egészen február végéig parádésan menetelt. Az utolsó másfél hónapban azonban fejben nagyon elfáradtak, csak hat meccset nyertek meg és ezt a formát sajnos a playoffra is magukkal vitték, ahol hét meccsen kiestek a Washingtonnal szemben. Ezzel pedig folytatták rossz sorozatukat, hiszen 1993 óta nem jutott a csapat a második körbe. Garth Snow, a csapat menedzsere is ezt emelte ki szezonértékelőjében: “Az elmúlt két szezonban ott voltunk a rájátszásban, de kikaptunk Pittsburgh-ben a hatodik meccsen és a fővárosban a hetedikben. Hatalmas csalódás volt mindkettő, de ezekből tanulnunk kell, mert az egyre több playofftapasztalat csak a csapat hasznára lehet. Jó csapatunk van, amely motivált, kupát akar nyerni és remekül menetelt a 82 mérkőzésen, de a rájátszásban is figyelemre méltó teljesítményt akarunk nyújtani.”

Montreal Canadiens v New York Islanders

Garth Snow legégetőbb problémája, hogy a védekezést és az emberhátrányos játékot hatékonyabbá tegye, ugyanis mindkét kategóriában a liga utolsó harmadában végeztek. Tavaly ugyan alaposan megerősítette ezt a csapatrészt Snow, hiszen a kapuba érkezett Jaroslav Halak, a hátvédsorba pedig Nick Leddy és Johnny Boychuk. A szlovák hálóőr remekelt a szezonban, de az idény végére kezdett fáradni, így a kimerítő szezon végén egy minőségi tartalék jól jött volna a helyére. Most ez a feladat Thomas Greissre vár, akit az egyik legnagyobb riválistól, a Pittsburgh-től csábítottak el.

A már említett két új bekk személyében két offenzív felfogású védőt szerzett a szabadpiacról Snow, akik nem vallottak szégyent a csapat eme szegmensben, pontokkal és fontos gólokkal vették ki a részüket a sikerből. A két új szerzemény mögött Travis Hamonic és Thomas Hickey felel az igazi védőmunkáért. Előbbi sajnos súlyos térdsérülést szenvedett a szezon végén, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elvesztették a Capitals elleni párharcot. Amennyiben felépül, elfoglalhatja a helyét az egyik offenzív védő párjaként, Leddy vagy Boychuk mellett. A második védőpárban kap majd helyet Hickey, akinek azonban alaposan össze kell szednie magát, hiszen a -12-es mutatójára nem lehet büszke. A harmadik védőpáros egyelőre kérdéses. Jack Capuano mester öt embert versenyeztethet a fennmaradó két helyért, amelyre a legnagyobb eséllyel Calvin de Haan és Brian Strait pályázik. Az öt játékos között ott találjuk azt a Ryan Pulockot is, aki valószínűleg ebben a szezonban már debütálni fog a NHL-ben. A 21 éves játékos, aki 2013-ban 1/15-ös választás volt, a liga egyik legjobb offenzív védője lehet a közeljövőben. Képességeiről mindent elmond, hogy az AHL-ben 17 gólt ütött mindössze 54 meccsen, miközben a hátvédek között 19 találattal gólkirályi címet lehetett szerezni.

Ryan Pulock

Capuano mester igen szerencsés helyzetben van, mert az Islanders csatársorára egyszerűen nem lehet rosszat mondani, nagyítóval kellene keresni a hibát benne. A tavalyi szezonban az Isles három sorral folyamatosan nyomás alatt tartotta az ellenfél kapuját, és idén is ugyanez várható. Az elmúlt szezonban 245 ütött góllal és 2,99-es gólátlaggal a negyedik legjobbak voltak a ligában, egyedül az emberfóros játék döcögött, amiben a mezőny közepén végeztek. Ez a kiváló teljesítmény bőven ellensúlyozta a hátsó alakzat hiányosságait, de nyilvánvaló, hogy ilyen sok ütött gól mellett nem mutat jól a mindössze +21-es gólkülönbség. Ezt a különbséget mindenképpen növelni kell.

Mindent összegezve nyugodtan kijelenthető, hogy Brooklynban olyan csapat állt össze három évtized után, amely esélyes egy jó playoffszereplésre és akár a kupagyőzelemre is. A rájátszás világát megismerték az elmúlt két évben, a hiányzó rutint megszerezték, és Tavares személyében egy “clutch player” vezeti a csapatot. Sőt ha ez nem lenne elég, akár tovább is erősíthetik a keretet, hiszen több mint 8,5 millió dolláros hely van a sapkában, ami nagyon jól jöhet a trade deadline során. Most már csak a hibákat kell kijavítani, és akkor a Barclaysben is loboghatnak a zászlók.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR ÉLŐ
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum