NHL-névhatározó

   

Avagy honnan, kitől, miről kapta a nevét a harminc jelenlegi és néhány azóta megszűnt NHL-csapat.

Anaheim Ducks

Ha valaki összefüggést sejt a Disney-féle Kerge Kacsák című filmmel, akkor nem téved. Miután a film hatalmas sikert aratott, a filmstúdió saját csapatot alapított, amivel 1993-ban elindulhatott az NHL-ben. 2005-ben a Disney eladta a franchise-t a Samulei házaspárnak, akik eltávolították a csapat nevéből a Mighty szót és megfordították a szórendet.

Arizona Coyotes

1996-ban, amikor a Winnipeg a sivatagba költözött, olyan nevet kerestek, ami jellemző az adott környezetre. Több mint 10 000 javaslat érkezett, amiből a győztes a Coyotes (azaz a Prérifarkasok) lett, a második a Scorpions.

Atlanta Trashers

Ted Turner médiamogul Georgia állam madaráról, egy gezerigófajtáról nevezte el a klubot.

Boston Bruins

Amikor az élelmiszerboltlánc-tulajdonos Charles Adam Bostonba vitte a csapatot, a legendás Art Rosst kérte fel general managernek. Az első feladata az volt, hogy nevet találjon a csapatnak, ami passzol a lánc barna és sárga színeihez. Ross döntött és megszülettek a Mackók.

Buffalo Sabres

Amikor 1970-ben a Buffalo csatlakozott a ligához, a tulajdonosok, Seymour Knox III és Northrup Knox versenyt hirdettek a szurkolók között egy egyedülálló, különleges névért és logóért. A testvérpár végül a tervek közül a Sabrest választotta a kardok miatt, ami az erőt, a gyorsaságot és a védelmet jelentette, és azt az emblémát, amelyen a bölények a leghangsúlyosabbak voltak.

Atlanta/Calgary Flames

A csapat 1972 és 1980 között Atlantában székelt, amit az amerikai polgárháború idején William Tecumseh Sherman foglalt el, akinek a “felperzselt föld” volt az egyik taktikája. Sherman tábornok minden idők egyik legnagyobb hadászati lángelméje, akinek a nevét harckocsi is őrzi.

California Golden Seals

A nevet a csapat a WHL-ből hozta magával. California, azon belül is a San Francisco Bay Area a természetes élőhelyük a fókáknak.

Carolina Hurricanes

Miután a Hartford Whalers 1997-ben székhelyet váltott, Peter Karmanos olyan nevet akart, amely jellemző erre a térségre. Így esett a választás a hurrikánra, amely rendszeresen feldúlja Carolina államot.

Chicago Blackhawks

Az I. világháborús veterán és kávé-iparmágnás Frederic McLaughlin volt a Chicago tulajdonosa, amikor a csapat belépett az NHL-be 1926-ban. McLaughlin a 86. gyalogos hadosztályban szolgált, a 333. gépfegyveres zászlóaljban, amelyet Black Hawk Divisionnek neveztek. A Black Hawk indiánok pedig sziúk voltak, akik 1832-ben az illinosi milícia oldalán harcoltak, és az ő tiszteletükre vette fel a csapat a nevet. Érdekes, hogy a nevet csak 1986 óta írják egyben, előtte Black Hawks volt a hivatalos forma.

Cleveland Barons

Amikor a California Golden Seals Ohióba költözött, a Cleveland adoptálta a Barons nevet a korábban sikert sikerre halmozó AHL-es csapattól. Az eredeti Barons az AHL-ben 1937 és 1973 között 10 divíziógyőzelmet, 8 alapszakasz-elsőséget és 9 bajnoki címet szerzett, az NHL-ben két szezon után megszűnt.

Colorado Rockies

Colorado államon végigfut a Sziklás-hegység, innen ered az állam beceneve, a Rocky Mountain State, röviden Rockies.

Colorado Avalanche

Denverben adott lett volna a Rockies név, hiszen már működött egy ilyen csapat a városban, ám 1982-ben elköltözött és New Jersey Devils néven kezdett új életet. 1993-ban megalakult a helyi baseballcsapat, ami elvitte a nevet, így amikor a Québec a Sziklás-hegységbe költözött, új nevet kellett találni. A legesélyesebbnek sokáig az Extreme tűnt, amelyet leszavaztak a szurkolók, akárcsak a Black Bears, Outlaws, Storm, Wranglers, Renegades, Rapids és Cougars neveket, negatív visszacsengésük miatt. Így maradt a Lavina, amely kemény, erős és mindent elsöpör az útjából, akárcsak egy sikeres csapat.

Columbus Blue Jackets

A névválasztást, akárcsak Chicagóban, itt is a polgárháború szolgáltatta. A lehetséges változatok közül végül a Justice és a Blue Jackets maradt meg, végül a Kékkabátosok mellett szavaztak, amely hazafiasságot, büszkeséget és gazdag történelmet szimbolizál Ohiónak és fővárosának. Tény, hogy a nagy folyó állama adta a legtöbb embert az amerikai polgárháborúhoz.

Dallas Stars

A Minnesota North Stars 1993-as költözése után a név adott volt, hiszen lehetett volna Dallas South Stars vagy Dallas Lone Stars is a csapat neve, amiből előbbi a délre való költözést, utóbbi Texas állam becenevét jelöli. Ám mindkét variációt elvetette a menedzsment, így született meg a szimpla Stars.

Detroit Red Wings

1932-ben a Detroit Cougars csapatát megvásárolta James Norris, aki a montreali Winged Wheelers után nevezte el a csapatot. A szárnyas logó ezek után adott volt, amit egy kerékkel egészítettek ki, arra utalva, hogy Detroit az autógyártás fellegvára.

Edmonton Oilers

Edmonton Alberta állam fővárosa, az állam pedig a kanadai olajkitermelés központja. 1972-ben, amikor az Oilers megalakult és csatlakozott a WHA-hoz, egyenes volt az út a névválasztáshoz. A WHA összeomlása után a csapat 1979-ben belépett az NHL-be, ahol természetesen megtartotta a nevét.

Florida Panthers

A Miamiben székelő franchise és a szomszédvár, a Tampa baseballcsapata is szemet vetett a Panthers névre, ám végül a hokisok öt évvel korábban, 1993-ban alakultak, elhappolták a nevet a riválisuk elől. Mindkét egyesületnél az volt a cél, hogy egy olyan állat legyen a becenév, amely szerepel a veszélyeztetett fajok listáján. Bill Torrey, a legendás GM csak annyit mondott a névválasztás után, hogy ennek üzenete van.

Hamilton Tigers

Hamiltonban kiváló amerikaifutball-csapat működött, amely szoros kapcsolatot ápolt a jégkorongklubbal. Az NHL-be való lépéskor a hokisok továbbvitték a focisták sárga-barna színét, amihez egyenesen következett a Tigris, mint kabalaállat.

Hartford Whalers

A klub névválasztását két hivatalos történet is megerősíti. Először is a csapat Bostonban kezdte meg a működését New England néven 1972-ben a WHA-ban, ami akkor a bálnavadászat és bálnafeldolgozás egyik központja volt. A másik, hogy a névben benne van magának a ligának is a rövidítése, a WHA.

nhl 30 teams

Los Angeles Kings

Jack Kent Cooke, aki a Los Angeles Lakers, majd a Washington Redskins tulajdonosa is volt, majd az angyalok városába vitte a Kingst, a szurkolókat szavaztatta meg arról, hogy mi legyen az új csapat neve. A névválasztásban szerepet játszott az, hogy a 1930-as években itt játszott a Los Angeles Monarchs a PCHL-ben (Pacific Coast Hockey League). A csapat az egész színsémát, a sárga, lila, fekete, fehér összeállítást a Lakerstől kölcsönözte.

Kansas City Scouts

A név a hőskorra utal, amikor az emberek elindultak a kontinens belseje felé, felderítve az egész földrészt, ők voltak a scoutok. Emléküket egy szobor is őrzi Kansas Cityben, ami visszaköszön a csapat logójában is.

Minnesota North Stars

Minnesota állam hivatalos neve a North Star State. A névválasztási pályázaton ezek után a szurkolók elsöprő fölénnyel választották ezt a lehetőséget.

Minnesota Wild

1998-ban, a csapat alakulása előtt a tulajdonosok szavazást írtak ki, a névről a szurkolók döntöttek, annyi kikötés volt, hogy a név tisztelegjen a természet és a vadvilág előtt. A hatos döntőből végül a Wild lett a befutó a Blue Ox, Northern Lights, Voyageurs, White Bears és Freeze előtt.

Montreal Canadiens

1909-ben John Ambrose O’Brien megalkotta a Club de Hockey Canadient, ami visszaköszön a logóban is. Ambrose azt szerette volna elérni, hogy csapata az NHA-ban (National Hockey Association) szereplő Montreal Wanderers riválisa legyen, és népszerűvé váljon a frankofón lakosok között is. A “The/Les Habs” becenév kifejezése a korai francia telepesektől származik, akiket úgy neveztek, Les Habitants.

Montreal Maroons

A csapat Montreal angol lakosai között volt népszerű, amely állandóan viselt gesztenyebarna szereléséről kapta a becenevét.

Nashville Predators

1971-ben egy irodaház építésekor egy kardfogú tigris maradványaira bukkantak, amelynek 23 centis szemfoga volt. Amikor eljött a névadás ideje, a korábbi felfedezéshez kapcsolódva három név maradt a kalapban, az Ice Tigers, a Fury és az Attack. Craig Leopold ekkor dobta be a Preds nevét, amit egy szavazás sikeresen el is fogadott.

New Jersey Devils

A Colorado Rockies 1982-ben költözött Denverből Jersey-be, és mivel a környéken hegyeknek nyomuk sincs, így a csapatnak nevet kellett váltania. A New Jersey Sports and Exhibition Authority segítségével így pályázatot hirdettek a lakosok között, a választható nevek az Americans, Blades, Coastals, Colonials, Gulls, Jaguars, Meadowlanders és Meadowlarks voltak. Ám néhány rajongó ezt kifogásolta és jelezte, hogy egy városi legenda szerint Pine Barrens déli részén a feljegyzések szerint 1887 és 1938 között egy ártalmatlan teremtmény keringett, amit Leeds Devil vagy Jersey Devil néven emlegettek. Ez pedig elég volt ahhoz, hogy a többi nevet elvessék.

New York Americans

A Nagy Alma első NHL-csapata, amely New York hazafiasságról, a mindig virágzó jólétéről és végtelen optimizmusról kapta a nevét, két évvel a Rangers előtt.

New York Islanders

1961-ben bővült az MLB, a baseballliga, és New York második csapatának egy új nevet kellett választania. A szavazáson első lett a Metropolitans, röviden a Mets, második az Empire, ami New York állam beceneve, a harmadik pedig az Islanders. 11 évvel később, amikor az NHL is bővített, már adott volt a név, mivel az Isles egy szigeten, egészen pontosan Long Islanden talált otthonra.

New York Rangers

A csapatot a Madison Square Garden egykori tulajdonosa, a volt boxpromóter és aranyásó, George Lewis “Tex” Rickard alapította 1926-ban. Rögtön az alapítás után az újságírók keresztelték el Tex’s Rangersnek, ami utalt a tulajdonosra, később pedig rajtamaradt a csapaton. A név másodsorban egy szójáték, ami az 1830-as évekbeli texasi félkatonai szervezetre is hivatkozott, a Texas Rangersre.

Ottawa Senators

Az eredeti Senators nevének eredetét sűrű homály fedi. A névválasztás teljesen kézenfekvőnek tűnt 1992-ben, amikor a csapat közel 60 év után visszatért az NHL-be, egyrészt egy négyszeres bajnok nevének továbbvitele, másrészt utalás arra, hogy Ottawa Kanada fővárosa és ott székel a szenátus.

Philadelphia Flyers

1966-ban Philadelphiában is szavazást tartottak a keresztelőről. Olyan nevek voltak versenyben, mint Lancers, Raiders, Royals, Knights, Sabres, Quakers, Huskies, Blizzards, Icecaps, Bashers, Bruisers, Keystone és nagyon sokáig a Liberty Bells, ami abszolút a hagyományokra utal. Végül Ed Snider tulajdonos húgának, Phyllisnek a fejéből pattant ki az isteni szikra, bedobta a Flyers nevet, amit el is fogadtak.

Pittsburgh Penguins

A névadó Carol McGregor volt, aki a Pens egyik társtulajdonosának, Jack McGregornak volt a felesége. A hivatalos történet szerint Carol egy olyan nevet akart, ami alliterál a város nevére, tehát P-vel kezdődik. Megkérdezte férjét, hogyan nevezik a Civic Arenát a szurkolók. Iglo, jött a válasz, ebből pedig egyenesen következett a Penguins. Egyébként a Pittsburgh Post-Gazette segítségével kerestek nevet a csapatnak, amire több mint 26 000 ötlet érkezett, ebből 700 volt a Penguins.

Québec Nordiques

Franciául a jelentése “észak népe”, amely még a WHA idejéből származik, amikor a legészakibb csapatként tartották számon a quebecieket. A becenév megmaradt akkor is, amikor a csapat átlépett az NHL-be.

San José Sharks

A Cápákat több mint 2300 lehetséges változatból választották ki egy szavazás után. A Sharks erős versenyben megelőzte a Rubber Puckies, Screaming Squids, Salty Dogs, Fog, Icebreakers, Redwoods neveket, de a Bladest nem. Utóbbit azonban mégsem fogadták el mert, a szlengben nagyon negatív kicsengése volt a bűnözők és gengszterek miatt. A névválasztás idején San José közelében a “Vörös Háromszög” nevű területen hét cápafaj őshonos.

St. Louis Blues

1967-ben a tulajdonos, Sid Saloman Jr. választotta a nevet WC Handy dala után, amelynek a címe “St. Louis Blues” volt. A Mercury és az Apollo lehetett volna a másik két befutó, hiszen ezeket az űrkapszulákat a városban gyártották.

Tampa Bay Lightning

1990-ben nem kis meglepetést keltett Phil Esposito menedzser bejelentése, miszerint a csapat a Lightning nevet fogja használni. A volt klasszis azonban magyarázatot adott, miszerint a név a helyi természeti viszonyokat tükrözi, hiszen Észak-Amerikában Tampa a villámok fővárosa. Nem mellesleg a villám a csapat erejét és energiáját adja vissza a játékban.

Toronto Maple Leafs

A Toronto 1927-ben Conn Smythe fennhatósága alá került, aki rögtön a név módosítsa mellett döntött. A korábban Arenas és St. Patricks néven működő csapat azért lett Maple Leafs, mert Smythe az első világháború alatt a Maple Leafs ezredében szolgált és volt egy másik korábbi torontói csapat, az East Maple Leaves.

Vancouver Canucks

Johnny Canuck eredetileg egy kanadai politikai rajzfilmfigura volt, aki 1869-ben született és a képregényhősök elődeinek tekinthető. Nagy népszerűségét a második világháború alatt szerezte, amikor harcolt a nácik ellen. A másik oka a névválasztásnak, hogy a Canuck a kanadai szlengben a New York Yankees baseballcsapatát is jelenti, amely mindig híres volt a sikereiről, a tradícióiról és a gazdagságáról. Canucks = Yankees, csak egy kicsit minimalistább.

Washington Capitals

A csapat tulajdonosa, Abe Pollin döntött a tökéletes név mellett, mely egyértelmű utalás az Egyesült Államok fővárosára, akárcsak Ottawában a Senators esetében.

Winnipeg Jets

Az eredeti Jets 1971-ben a WHL-ben (Western Hockey League) játszott. Amikor a hajózási konténert gyártó Ben Hatskin franchise-jogot nyert 1972-ben, éppen ezt a nevet nézte ki magának, hiszen nagy rajongója volt az NFL-ben szereplő New York Jetsnek. Az új winnipegi csapat csatlakozott a rivális kalózligához, a WHA-hoz, majd 1979-ben az NHL-hez. Az eredeti Winnipeg Jets 1973-tól 1976-ig Winnipeg Clubs, majd egy évig Monarchs néven folytatta. A csapat 1977-ben elköltözött és Calgary Wranglers néven működött tovább, majd újabb tíz év elteltével egy ismételt költözés során Lethbridge Hurricanesra módosította a nevét, és mind a mai napig ezen a néven szerepel. Leghíresebb játékosa Brent Seabrook volt.

Cimkék:

Hozzászólások (10)

 1. gretzky99
    #1
  gretzky99,   

  Remek átfogó cikk, köszönjük.
  Csak egyetlen kérdésem maradt: Hogy jön a Canuckshoz a kardszárnyú delfin?

 2. Skyblue
    #2
  Skyblue,   

  A Thrashersnél lemaradt egy "h"!

 3. Skyblue
    #4
  Skyblue,   

  @gretzky99: "The logo has been much-maligned, accused of being a blatant reference to their parent company, Orca Bay (now Canucks Sports and Entertainment)"

  http://static.squarespace.com/static/50eb197ae4b0955e46032aa2/50ec800be4b01d8c697c1648/50ee45fde4b0be5191e8663b/1357793526404/orca1.jpg

  "Why? Because in 1995 the Canucks came under control of Orca Bay Sports and Entertainment and though the name was changed to Canucks Sports and Entertainment in 2008, it’s the same thing. And in 1997, the Canucks changed their color and logo away from the streaking skate to the current whale, which could also stand for the ownership company. So this logo promoted the ownership as much as it did the hockey team. Major turn off for us.

  But at least with Vancouver being a coastal city the whale jumping up out of the water makes sense. And, of course, the “C” stands for Canucks. So while we aren’t fans of the Canucks logo, it isn’t the worst because a) it’s a logo, unlike Washington’s look, and b) it does make sense for the city."

  Aztán vagy igaz vagy nem!

 4. duhaj
    #5
  duhaj,   

  A Seals a kiemeléskor el van gépelve.

 5. DominiKing
    #7
  DominiKing,   

  "... erős és mindent elsöpör az útjából, akárcsak egy sikeres csapat." Na ilyen a "cunami" is. :-)

 6. gretzky99
    #8
  gretzky99,   

  @Skyblue: Köszönöm. Én elhittem :)

 7. stеrо
    #9
  stеrо,   

  @DominiKing: csak abból nem sok van denver környékén. viszont a kyoto cunami jól hangzik. :)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk