11/30 Minnesota Wild

 

Ami tavaly keleten az Ottawa volt, az nyugaton a Minnesota. A Wild közel a szezon felénél a konferencia 12. helyén állt, majd egy nem várt cserének köszönhetően feltámadt és hatalmas hajrát futva bejutott a playoffba, de ott jött a szokásos ellenfél, a mumusként emlegetett Chicago és pontot tett a szezon végére.

Idén mindkettőt elkerülnék az Xcel Energy Centerben, az izgalmakat és a bajnokot egyaránt. 30 napos sorozatunk az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

A Wild decemberben megtalálta kapusát, Devan Dubnyk személyében, akivel a csapat 28-9-3-as mutatót ért el és kerek száz pontot gyűjtve megcsípte az egyik Wild Card helyet. A semmiből előhúzott kapus, akit az egész csapaton belül csak hősként emlegetnek, lemaradt ugyan a Vezina-trófeáról, de ami sokkal fontosabb a szurkolók számára, hogy hatéves kontraktust kötött a csapattal és továbbra is az első számú hálóőr lesz. Egy ilyen fél szezon és egy ilyen szerződés után természetesen hatalmas teher van a vállán, hiszen teljesítménye döntően fogja befolyásolni a Wild szereplését. Dubnyknak nem voltak kilengései a szezonban és ez volt a tavalyi siker egyik kulcsa a szezon második felében. Ez azonban nem mondható el a mezőnyjátékosokról, akik közül egy sem teljesített maximálisan. És ezt a számok is alátámasztják.

dubnyk

Zach Parise 62 ponttal lett a csapat legjobbja és egyedül ő zörgette meg legalább 30 alkalommal a hálót. A félszázas ponthatárt rajta kívül csak Pominville és Vanek, míg a 20 gólos vonalat a már említett osztrák, a honfitársa Niederreiter és Zucker lépte át. A statisztikából is látható, hogy igazán nagy név vagy húzóember nincs Minnesotában, Mike Yeo vezetőedző inkább a csapatszellemben hisz. Az biztos, hogy a társaságnak elviekben lenne ideje összeszokni, hiszen a húzóemberek mindegyikének többéves szerződése van. Kérdés, hogy a vezetőségnek meddig lesz türelme a 42 éves edzővel szemben, hiszen hiába harcolta ki zsinórban háromszor a rájátszást a csapattal, háromszor esett ki a Chicagóval szemben, idén ráadásul simán söpréssel. Lássuk, mit tehet Yeo ez ellen.

A Wildnak mindenképpen támadásban kell javulnia, hiszen a Dubnyk és Ryan Suter vezette védelem a tavalyi szezonban ellensúlyozta a csatárok gyengébb játékát. A Minnesota a hatodik legkevesebb gólt kapta a ligában és a legjobb volt emberhátrányban. Ez a már említett Suter érdeme, aki sokak szerint a liga egyik legjobb hátvédje, míg mások szerint túlértékelt. Tény, hogy a 30 éves bekké volt az alapszakasz legmagasabb jégideje, és a védőmunkája hihetetlen. A mérleg másik oldalán azonban ott van a nagyon sokat mondó és eléggé összetett Yahoo fantasy adat, amely szerint posztján csak a 31., a ligában pedig csak a 175. Suter tehermentesítése elsősorban Matt Dumba és Mike Reilly feladata lesz. Előbbi játékosnak a tavalyi volt az első teljes szezonja és az utolsó 23 meccsen szerzett 16 pontjával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Minnesota bejutott a nyolc közé. A 22 esztendős Reilly kicsit más eset. Még nem lépett jégre az NHL-ben, de képességeiről mindent elmond, hogy jelölték a legjobb egyetemi játékos díjára, a Hobey Baker-trófeára, ám a Columbus hiába draftolta, három év alatt nem állapodott meg vele, így leigazolása lehet hatalmas főnyeremény, de hatalmas melléfogás is.

ryan suter

Mint ahogy már említettük, a csatársor, azon belül is a centerek több mint visszafogott játéka a Minnesota gyenge pontja. Az elmúlt szezonban a Wild nyolc középső játékosa mindössze 49 gólra volt képes, ami a posztonkénti rangsorban messze a legrosszabb volt az egész bajnokságban. Mikko Koivu első tudott lenni 14 találattal, ám ami sokkal fájóbb, hogy Mikael Granlund és Charlie Coyle egyelőre messze elmarad attól a pályafutástól, amit jósoltak számukra. A hatalmas tehetségnek kikiáltott finn, aki a 2010-es drafton a kilencedik választott volt, harmadik szezonjában sem tudta átlépni a tízgólos határt és a szintén első körös Colye sem jutott egy tucat gólnál tovább ugyanennyi idő alatt. Ez pedig egyértelmű kudarc olyan játékosoktól, akikre hosszú távon építenének. Ez a gyenge centerjáték természetesen a speciális egységen is meglátszott, a Wild csak a 26. volt ebben a kategóriában. Ha  játéknak ebben a szegmensében csak minimum a középmezőnyben végeztek volna, akkor semmi okuk nem lett volna aggódni a playoff miatt.

A centerek mellett még egy játékosról szót kell ejteni, ő pedig nem más, mint Thomas Vanek. A 31 éves osztrák az elmúlt két szezonban összesen négy csapatban fordult meg és mindössze 48 gólt szerzett, pedig korábban volt olyan évad, hogy 43 alkalommal talált a kapuba. Az állandóság talán jót fog tenni neki és visszanyerheti régi formáját.

Mindent egybevetve Minnesotában a liga egyik legjobb védelme játszik egy jóindulattal közepesnek sorolt csatársor előtt. Habár mindenki tudja, hogy papíron ez a gárda erősebb és többre hivatott, egyelőre nem úgy muzsikál, ahogy kellene. A keret magja a következő öt évre biztosított, ami azt jelenti, hogy van potenciál a csapatban, elviekben biztosított a keret a remek szerepléshez és a fejlődéshez. Most már csak Yeo mesteren múlik, hogy ki tudja-e hozni belőlük, amit kell.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
május 3., péntek
VB 19:30 HUNITA 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum