12/30 Detroit Red Wings

 

Red Wings 2015-ben is bejutott a rájátszásba, mint 1990 óta mindig. Ott ugyan a későbbi döntős Tampa Bay már az első körben kiejtette egy hétmeccses sorozat végén, de ez akkor is egyedülálló teljesítmény.

Idén is elindítottuk 30 napos sorozatunkat, amelyben az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2015/16-os szezonban.

Ezzel együtt a csapat leszálló ágban van, 2007-ben konferenciadöntőt játszott, 2008-ban bajnokságot nyert, 2009-ben bejutott a döntőbe. Mike Babcock vezetőedző jól kezelte a kiöregedő játékosállományt, azonban ez érezhetően egyre kevesebbre volt elég, az utóbbi négy évben háromszor estek ki a playoff első körében.

A holtszezonban aztán robbant a bomba, Babcock mester nem hosszabbította meg lejáró tízéves szerződését, hanem Torontóba igazolt. A helyére a legvalószínűbb jelölt, Jeff Blashill lett a befutó, aki ezzel 41 évesen a liga második legfiatalabb edzője lett a devilses John Hynes mögött. Blashill az elmúlt három évben a Detroit farmcsapatát, az AHL-es Grand Rapids Griffinst dirigálta, meglehetős sikerrel. 2012-ben nem jutott a csapat a rájátszásba, Blashill első évében Calder Cupot nyert, 2014-ben az év edzőjének választották az AHL-ben, 2015-ben pedig a döntőig meneteltek. Miközben tíz egykori játékosa kényszerítette hétmeccses sorozatra a Tampát a nagycsapatban.

Blashillnél jobban tehát senki nem látja a belső fejlődés lehetőségeit és korlátait, minden eddiginél szorosabb kapcsolat lesz az utánpótlás és a nagycsapat között. A nyári holtszezonban azonban kívülről is érkezett segítség, július elsején a játékospiac nyitásának első napján leigazolták a hátvéd Mike Greent és a center Brads Richardsot. A 29 éves Green Washingtonból érkezett, három évre írt alá összesen 18 millió dollárért. Fontos poszton kell helytállnia, ponterős jobbkezes hátvédet 2011 óta keres a klub, amióta Brian Rafalski visszavonult. Green a Capsben 72 meccsen 10 gólt és 45 pontot ért el az elmúlt szezonban. Az előttünk álló idényben minden bizonnyal Danny DeKeyser párja lesz.

detroit

A 35 éves Brad Richards frissen nyert Stanley Kupát a Chicagóval, egy évre 3 millió dollárért írt alá, amely a bónuszokkal együtt elérheti a négymilliót is. Az alapszakaszban 12 gólt és 37 pontot termelt, míg a rájátszás 23 meccsén 14 pontig jutott. Az idei volt a második bajnoki gyűrűje, az elsőt 2004-ben nyerte a Tampával. Akkor 23 meccsen elért 26 pontjával megnyerte a legértékesebb játékosnak járó Conn Smythe Trophyt. Richardsot eredetileg második számú centernek hozta a szakvezetés a csapathoz, ám mivel a nyáron Dacjuk bokaműtéten esett át és visszatérése kérdéses, így könnyen elképzelhető, hogy Richards az októbert az első sorban tölti.

Nagy kérdés, hogy a megújult Red Wings képes lesz-e folytatni páratlan szériáját és 2016-ban is bejut-e a rájátszásba. Ehhez elsősorban három dolognak kell passzolnia. Először is, Jeff Blashillnek bizonyítania kell, hogy megugorja az NHL szintjét. Az AHL-t kétségtelenül kinőtte, de a világ legjobb ligájában még nincs tapasztalata. Mellette szól ugyanakkor, hogy a keret nagy részét személyesen ismeri. A 2013-as AHL-t nyert csapatban alatta játszott Nyqvist, DeKeyser, Mrazek, Sheahan, Glendening, Tatar, Andersson és Jurco A 25 éves DeKeyser így nyilatkozott róla: “Nagyon jó edző, aki sokat követel ugyan a játékosaitól, de úgy vélem, mindenkiből igyekszik a lehető legjobbat kihozni. Nyitott az új dolgokra is, könnyen szót lehet vele érteni, kiváló edző, aki érti a dolgát.”

tatar

A másik nagy kérdés, hogy mennyire válik be Mike Green a védelemben. Az elmúlt szezonban lőtt tíz gólt, ám a védekezéssel akadtak gondjai, aminek köszönhetően az idény jelentős részét a harmadik sorban töltötte. Detroitban ezen mindenképpen javítania kell. DeKeyser párjaként könnyebb dolga lesz, de megfelelni a Rafalski által felállított mércének így sem lesz egyszerű. Az mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy a fiatalok egyre jobb teljesítményre képesek. A júliusban négyéves szerződést kötő Nyquist és Tatar összesen 56 gólt ütöttek tavaly, jelentős terhet véve le a veterán Zetterberg és Dacjuk válláról. Hozzájuk érkezik még Green és Richards, további balanszot hozva a tapasztalat és a fiatalság keverékébe. Mrazek szintén biztató formában van. A 23 éves kapus eredetileg második számú jelölt volt a posztra Howard mögött, de sérülés miatt végül 29 meccsen kellett védenie, ahol remekül helyt állt. A rájátszásban 2,11 gólt kapott meccsenkénet, védési hatékonysága 92,5% volt, kétszer zárt shutouttal.

Ezzel együtt a következő szezon legnagyobb kérdése az lesz, tovább tudja-e vinni Blashill Babcock örökségét. Az biztos, hogy a játékrendszer nagyban fog hasonlítani, Blashill jóval fiatalabb, közelebbi és közvetlenebb kapcsolatokat tart fenn a játékosokkal, mint Babcock, amit azonban előnyére kell váltania.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum